Donald Trump'ın gözü döndü: Grönland için arayıp tehdit etti!

Donald Trump'ın gözü döndü: Grönland için arayıp tehdit etti!

ABD Başkanı Donald Trump, Grönland’ın satılmasını talep ederken Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, adanın satılık olmadığını belirtti; Trump ise bu konuda ciddi olduğunu ve Danimarka'ya yüksek gümrük vergileri uygulayacağını söyledi. Ayrıca, Kanada’nın ABD’ye 51. eyalet olarak katılmasını savunan Trump, Meksika Körfezi’ni "Amerika Körfezi" olarak adlandırılmasını istedi.

 

ABD Başkanı Donald Trump, Grönland’ı satın alma konusundaki ısrarını sürdürürken, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile yaptığı görüşmede sert bir dil kullandı. Beyaz Saray görüşmenin içeriği hakkında bir açıklama yapmazken, konuya yakın kaynaklar, görüşmenin oldukça gergin geçtiğini ve Frederiksen’in Grönland’ın satılık olmadığını net bir şekilde ifade ettiğini belirtiyor.

Trump’ın, Grönland’ı ABD’ye katma yönündeki talebine Frederiksen, adanın Danimarka Krallığı’nın özerk bir parçası olarak satılamayacağına dikkat çekerek karşılık verdi. Ancak Trump, bu konuda ciddi olduğunu ve bu hedefin gerçekleşmemesi durumunda Danimarka'ya yüksek gümrük vergileri uygulayabileceğini belirtti. Financial Times’a konuşan bazı Avrupalı yetkililer, görüşmenin çok olumsuz geçtiğini ve Trump’ın agresif tutum sergilediğini ifade etti.

DANİMARKA, GRÖNLAND’DA İŞBİRLİĞİNİ TEKLİF ETTİ

Görüşmede Frederiksen, adanın satışı yerine askerî üslerin ve madenlerin işletilmesi konusunda daha fazla iş birliği önerisinde bulundu. Ancak Trump, bu teklife soğuk kaldı ve sert bir dil kullandı. Görüşmeye yakın isimler, bu durumun ABD-Danimarka ilişkileri açısından daha da gerginleşeceğine işaret etti.

Bir kaynak, görüşmeyi “çok kötü” olarak nitelendirirken, başka bir yetkili ise "Trump’ın tutumu ciddi ve tehlikeli. Artık gerçekten endişelenmeye başladılar" dedi. Danimarkalı yetkililer, Trump’ın tutumunu "korkunç" olarak tanımlayarak, ABD Başkanı’nın daha önce hafife aldıkları durumu şimdi ciddiye aldıklarını dile getirdi.

KANADA'NIN 51. EYALET OLMASI GEREKİR  

Trump, Grönland’la ilgili tartışmaların yanı sıra Kanada’yla ilgili görüşlerini de gündeme getirdi. Geçtiğimiz yıl Helene Kasırgası'nın büyük hasar verdiği Kuzey Carolina'ya yaptığı ziyarette, Kanada'nın ABD'ye bağlı 51. eyalet olmasını savundu. Trump, Kanada’nın eyalet statüsü kazanmasının ardından vatandaşlarına büyük vergi indirimi sağlanacağını ve bunun yanı sıra ülkenin savunma gücünün güçleneceğini ileri sürdü. Trump, "Kanada eyalet olursa birçok sorun çözülür, insanlar daha az endişelenir" diyerek bu öneriyi yineledi.

MEXİKA KÖRFEZİ ARTIK "AMERİKA KÖRFEZİ" OLACAK  

ABD yönetimi, iç politikada da değişikliklere gitmeye devam ediyor. İçişleri Bakanlığı, Başkan Trump’ın talimatı üzerine Meksika Körfezi'nin bundan sonra "Amerika Körfezi" olarak anılacağını duyurdu. Ayrıca, Alaska’daki Denali Dağı’nın ismi tekrar McKinley Dağı olarak değiştirilecek.

Avatar
Berşan Taşkaya