Yandex Metrica

Dolar kurundaki artış Osman Kavala şantajı mı? Rahip Brunson sürecine çok benziyor

Dolar kurundaki artış Osman Kavala şantajı mı? Rahip Brunson sürecine çok benziyor

2018 yılındaki Rahip Brunson Krizi sırasında dolardaki ani yükselişin nedenini bir yıl sonra Donald Trump itiraf etmişti. 23 Kasım tarihli kur sıçraması "Osman Kavala şantajı yürürlükte mi?" sorularına yol açtı.

Gündem

24.04.2024, 13:41

Osman Kavala'nın cezaevi süreci, 'ajan rahip' Andrew Brunson'a benzemeye başladı. Türkiye'ye yönelik finansal operasyonları 'ajan teslimi' için klasik bir yöntem haline getiren Beyaz Saray, Kavala duruşmasının görüleceği 26 Kasım öncesi yeniden atakta. 

23 Kasım 2021 tarihli dolar kuru sıçramasının altında yatan nedenlerden birinin Ankara'ya, Osman Kavala'nın serbest bırakılmasına ilişkin baskı oluşturma politikası olduğu iddia ediliyor. 

Geçmişte Türkiye'ye yönelik pek çok finans operasyonuna imza atan Washington'un son manipülasyonda parmağı olup olmadığı şimdilik bilinmiyor. Ancak döviz kurlarındaki olağandışı gelişmeler, yaşanan hareketliliği sadece Merkez Bankası'nın faiz indirimiyle açıklamaya yetmiyor. 

Rahip Andrew Brunson'un tahliye talebinin 18 Temmuz 2018'de reddiyle birlikte ABD Doları, Türk Lirası karşısında tırmanışa geçmiş, 4,6 seviyesindeki kur eylül ayı itibariyle 6,7 liraya kadar tırmanmıştı. 

Brunson'un salıverilmesiyle birlikte dövizin ateşi de bir nebze sönmüş ve 2018 sonunda ABD Doları 5,3 seviyesine gerilemişti. 

Brunson krizinde Türkiye'ye yönelik finansal saldırıyı dönemin ABD Başkanı Donald Trump itiraf etmişti. Ankara, 2019 Ekim ayında Barış Pınarı Harekâtı'na hazırlanırken sosyal medya hesabından bir tehdit mesajı yayınlayan Trump, "Türkiye belirlediğim sınırı ihlal ederse ekonomisini mahvederim -daha önce yaptığım gibi-" ifadelerini kullanmıştı.

Togg Sedan T10F ne zaman satılacak? 2024'te TOGG T10F çıkacak mı? Togg Sedan T10F ne zaman satılacak? 2024'te TOGG T10F çıkacak... Haberi Görüntüle

BU FİLMİ DAHA ÖNCE GÖRMÜŞTÜK

ABD merkezli finans tetikçilerinin son bir haftadır yine devrede olduğu ve bu kez 'ajan' Osman Kavala'yı serbest bıraktırmanın amaçlandığı iddia ediliyor. 

Gezi kalkışmasına destek, siyasi/askeri casusluk ve hükümete yönelik darbe girişimi suçlamalarıyla 4 yıldır tutuklu yargılanan Kavala, 8 Ekim'deki duruşmada serbest bırakılmamıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bir sonraki duruşmanın 26 Kasım'da yapılmasına karar vermişti. Şimdi ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere Kavala destekçilerinin tüm dikkati 26 Kasım'daki duruşmada. 

Avrupa Konseyi, Kavala'nın 30 Kasım'a kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye hakkında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle yasal süreç başlatmakla tehdit etmişti. 

Osman Kavala, Joe Biden'ın ABD Başkan Yardımcısı olduğu dönemdeki Türkiye ziyareti sırasında Kadri Gürsel ve Aslı Aydıntaşbaş ile birlikte özel olarak ağırladığı isimlerden biriydi. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading