Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook'a dünya genelinde yaşanan erişim sorunu dünyada şok etkisi yarattı. Dijital dünyanın devlerinin çöküşü, haberleşme ağlarına erişim sağlananaması "Dijital çöküşe doğru mu gidiyoruz?" sorusunu tartışmaya açtı.
Bakan Kurum, işini yapmayan aciz belediyeleri uyardı: İzmir Körfezi ölüyor20 YIL ÖNCE SİBER ÇÖKÜŞÜ TAHMİN ETTİLER
Aslında dijital kıyamet öngörüsü 2000'lerin başından bu yana bir ihtimal olarak hep gündemde oldu. Hatta buna dair dikkat çekici araştırmalar ve raporlar da yayınlandı. O raporlardan biri, 2006'da ABD'nin önde gelen araştırma kuruluşlarından Pew Enstitüsü ve Elon Üniversitesi'nin 742 teknoloji uzmanıyla görüşülerek yaptığı araştırmanın sonucunda ortaya çıktı.
Araştırmaya katılan teknoloji uzmanlarının yüzde 58'i, 2020'ye kadar o dönem 'refuznik' adını verdikleri teknoloji karşıtı grupların ortaya çıkacağını öngörerek bu grupların interneti sabote edecek terör eylemlerine girişecekleri görüşünü paylaşmıştı.
Pankart açıp yardım istemişti bıçak altına yattı: Tayyip dedem gördü...DİJİTAL ÇÖKÜŞTEN SONRA NE OLUR?
Aslından futurist yazarlar ve araştırma şirketleri uzun süredir bu sorunun cevabının peşinde. John Casti'nin “Her Şey Bir Gecede Çökebilir” başlıklı kitabında dünyada büyük çözülmeye giden evreler sıralanıyor. O muhtemel kıyamet senaryolarının başında 'dijital karanlık' geliyor. Yani internet ve iletişim şebekelerinin çöküşü. İnternet ve sosyal ağların çöküşü aslında küresel bir elektromanyetik darbe ile tetiklenen elektronik cihazların çöküşünü beraberinde getiriyor.
O öngörüde daha da dikkat çekici iki evre var: Küresel bir virüs salgını ve küreselleşme dolayısıyla mali piyasaların çöküşü. Yani tıpkı bugün dünyayı saran ve mali piyasalarda büyük kırılmalara neden olan koronavirüs pandemisi gibi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye yeni anayasaya hazırdırPANDEMİ ASLINDA NEYİN HABERCİSİ?
Küresel piyasaların çöküşü ve olası bir ekonomik krizin güncel tartışma konusu olduğu pandemi dünyasında, küreselleşmenin çöküşü bile tartışma konusu. Sosyal medya platformları Whatsapp, Instagram ve Facebook'a dünya genelinde erişim sorunu yaşanması ve devlerin dijital çöküşü bir dijital kıyametin de uzak ihtimal olmadığını gösteriyor.