Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dev finalin iki galibi: Libya Başbakanı Dıbeybe, Manchester City ile birlikte kazandı

Dev finalin iki galibi: Libya Başbakanı Dıbeybe, Manchester City ile birlikte kazandı

Manchester City, Olimpiyat Stadı'nda Inter'i, Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe ise Hafter'i mağlup etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde tribünde bir ilk gerçekleşti. Daha 3 yıl önce Hafter'in en büyük destekçisi olan BAE Prensi Zayed, Dıbeybe'ye sarılarak Afrika'da bundan sonra olacaklar için tarihi bir mesaj verdi.

Gündem

23.01.2024, 21:01

İstanbul'daki Olimpiyat Stadı'nda oynanan Şampiyonlar Ligi final maçı hem Manchester City hem de Abdulhamid Dıbeybe'nin galibiyetiyle sonuçlandı. İngiliz kulübü futbolun en büyük kupasını ilk kez müzesine götürürken tribünlerde ise Libya merkezli bir ilk yaşanıyordu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dev final için İstanbul'a gelen Birleşik Arap Emirlikleri Muhammed bir Zayed'i Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe ile buluşturdu. Zayed ve Dıbeybe, Erdoğan'ın sıcak bakışları altında birbirine sarıldı. Böylece Kuzey Afrika'yı etkileyecek stratejik kırılma ânı, Olimpiyat Stadı'nda yaşanmış oldu. 

BAE Devlet Başkanı Prens Zayed, henüz 3 yıl önce Trablus hükümetini devirmeyi amaçlayan CIA devşirmesi Halife Hafter'i destekliyor, ismi katliamlarla anılan darbeci savaş lordu için Sudan'dan Cancavid milislerini toplayıp Libya'ya getiriyor ve yine Hafter saflarında savaşan Rus Wagner milislerini finanse ediyordu. 

Ankara ile Abu Dabi arasında sert rüzgarların estiği o dönem mazide kaldı. Trablus hükümeti, iç savaşın hüküm sürdüğü 2020 yılında neredeyse tüm dünya karşısında olmasına rağmen yalnızca Türkiye'nin kararlı duruşu sayesinde saldırıları püskürttü ve ayakta kalmayı başardı. 

Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe şimdi Türkiye ve İtalya ile birbiri ardına yaptığı anlaşmalarla yeraltı kaynaklarını dünya pazarına daha çok ulaştırmanın yollarını arıyor. Erdoğan ile Zayed arasında 2021 yılından itibaren devam etmekte olan normalleşme adımları ise bundan böyle meyvelerini Türkiye ve BAE'nin yanında Libya'da da verecek. 

Olimpiyat Stadyumu'nda verilen fotoğraf, BAE Devlet Başkanı Zayed'in meşrû Libya hükümeti yanında saf tutacağını gözler önüne serdi. Bu durum, Libya'yı istikrarsızlaştırmaya çalışan güçlerin işini hayli zorlaştıracak mahiyette görülüyor. Zira Libya'da Hafter yanlısı güçlerin BAE'nin maddi desteği olmaksızın sahada varlık gösterme şansı bulunmuyor. 

BAE aynı zamanda Mısır'daki Sisi yönetiminin 2013 yılındaki darbeden beri Suudi Arabistan'la birlikte en büyük finans kaynağı durumunda. Prens Zayed'in Libya'da Hafter'i destekleyen Mısır yönetimi üzerindeki etkisi, bu ülkeyi bir kez daha düşünmeye zorlayacak. 

Erdoğan-Zayed yakınlaşmasının Türkiye ile BAE arasında ekonomik ilişkilerin yanında Afrika'da proaktif hamlelere kapı aralaması, hatta iki ülkenin Sudan'da işbirliği yapması ihtimal dahilinde görülüyor. 

Olimpiyat Stadyumu'nda Muhammed bin Zayed kardeşine ait Manchester City ile birlikte kazanan isim şüphesiz Libya Başbakanı Abdulhamid Dıbeybe oldu. 

AK Parti Batman Belediye Başkan adayı Adil Sebati Ceylan gençleri... Haberi Görüntüle

İLİŞKİLER BÜYÜK İVME KAZANDI

Ankara-Abu Dabi hattında normalleşme adımlarının mimarlarından biri durumundaki Büyükelçi Tugay Tunçer, iki ülke yakınlaşmasının artan bir ivmeyle devam ettiğini belirtiyor. Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tunçer, Türkiye'nin BAE'yi önemli bir stratejik ortak olarak gördüğünü kaydetti.  

BAE Prensi Muhammed bin Zayed ve Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer

BAE haber ajansı WAM'a verdiği röportajda Tunçer, iki ülke arasında imzalanmış yatırım, ekonomi, savunma, sağlık, tarım, ulaşım, ileri teknolojiler, iklim, kültür ve gençlik anlaşmalarına dikkat çekti. 27 ayrı anlaşma ve mutabakat zaptının yürürlükte olduğunu dile getiren Tunçer, 2022'de iki ülke arasındaki petrol dışı ticaret hacminin yaklaşık 19 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 5 yıl içinde 40 milyar dolara çıkarılabileceğine işaret etti. 

Muhammed bin Zayed ile Baykar yöneticileri Haluk Bayraktar ve Selçuk Bayraktar arasında samimi bir diyalog yaşandı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading