Yandex Metrica
SON DAKİKA
Dev anlaşma yakın! Google, Türkiye'deki içerik üreticilerine telif ödemesi yapacak

Dev anlaşma yakın! Google, Türkiye'deki içerik üreticilerine telif ödemesi yapacak

Google, her bir listeleme için yayıncılara telif ödeyecek. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, dev teknoloji şirketinin anlaşmaya hazır olduğunu duyurdu.

Gündem

27.01.2024, 18:48

Google'ın Türkiye'de yayıncılara telif ödemesi için kritik viraj aşıldı. 

GOOGLE, Telif ile ilgili ödemeler konusunda Avrupa’da birçok yayıncı ile içerikler için telif konusunda anlaşmaya vardı.

Sultanbeyli Belediye Başkan Adayı Ali Tombaş çocuklarla iftarda bir araya... Haberi Görüntüle

"DİJİTALLEŞME YOLCULUĞUNDA TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ"

Türkiye’de de, AB’dekine benzer bir telif düzenlemesi ile yayıncıların haklarını alabileceği belirtiliyor. Geçen yıl aralık ayında TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Google temsilcilerini dinlemiş ve Google temsilcileri komisyona bir rapor sunmuştu. Raporda Google yetkilileri, “Dijitalleşme yolculuğunda Türkiye’nin yanındayız” diyerek, telif konusuna da sıcak baktıklarını ifade etmişlerdi. Bu görüşmenin ardından TBMM Haziran ayının en geç ikinci haftası Google yetkililerini Türkiye’ye çağırmaya hazırlanıyor.

2024 Çankaya iftar çadırı kuruldu mu? Ankara Çankaya iftar çadırı... Haberi Görüntüle

GOOGLE, AVRUPA'DA BU ANLAŞMAYI YAPMIŞTI

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, bu konuda bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, “Google Türkiye’ye geldi. Temsilcilik açtı, işbirliğine hazır olduğunu dile getirdi. Telif konusu ile ilgili de masaya oturmaya hazır olduğunu ifade etti. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığımız Telif Eserleri Genel Müdürlüğümüz hem de Meclis olarak tüm bu konuları ele aldık, çalışıyoruz. Fikir eserleri telif kanununda bir düzenleme yapılacak mı, yeni bir düzenleme için mi çalışacağız, yönetmelik ile mi düzenleme olacak, tüm bu konuları konuşup tartıştıktan sonra netleştireceğiz. AB’deki düzenlemeleri inceledik. Almanya ve sonrasında Fransa gibi birçok ülkede Google’ın telif ödemesi gerektiği hususunda ön kabul oldu. Avrupa’da Google telif ödüyor. 

Biz de Avrupa’da Google’ın yaptığı bu anlaşmanın Türkiye’de de olmasını istiyoruz. Daha önce bu konuda Google yetkililerinin olumlu ifadeleri olmuştu. Bu konu komisyonumuzun öncelikli gündem maddelerinden. Yaptığımız araştırmalarda, Google yönlendirmesiyle habere erişimin arttığını görüyoruz. Fakat, aynı sitelere reklam alma düzeyinde düşüş de gözlemleniyor. Bu konunu çözümü için de çalışacağız” diye konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading