Deprem uzmanı Prof. Ahmet Ercan'dan korkutan sözler: Granit tabaka patladı, 7,2'nin olacağı nokta...

Türkiye'nin ünlü deprem uzmanlarından jeofizikçi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da meydana gelmesi beklenen büyük depremin henüz yaşanmadığını vurguladı. 6,2'lik sarsıntının 'şu an için' ana deprem olduğunu söyleyen Ercan, İstanbul ve çevresindeki milyonlarca vatandaş için çok önemli bilgiler verdi.
İstanbul'da en büyüğü 6,2 olmak üzere ardı ardına 8 deprem meydana geldi. Milyonlarca İstanbullunun yüreğini ağızlarına getiren sarsıntılar, Marmara Denizi'nde beklenen 'büyük kırılma'ya ilişkin soruları yeniden gündeme getirdi.
Deprem uzmanları, 23 Nisan 2025 tarihindeki 6,2 büyüklüğündeki sarsıntının İstanbul'da meydana gelmesi beklenen 'büyük deprem' ile ilgisi bulunmadığını belirtiyor. Mevcut sarsıntıların Marmara açıklarındaki Silivri Fayı'nda gerçekleşecek büyük kırılmanın öncüsü olup olmadığı ise şimdilik bilinmiyor.
Ünlü deprem uzmanlarından Prof. Dr. Ahmet Ercan, sarsıntı sonrası yaptığı açıklamada, "İstanbul'da beklenen büyük deprem bu değil" dedi. Ercan şu bilgileri verdi:
"Bu deprem çok önemsenmesi gereken bir deprem. Bütün deprem bilimcilerinin uzlaştığı bir konu var ki, Marmara'da 2 tane deprem olacak. Bunlardan biri İstanbul kolu önünde, 6,4 ile 6,7 arasında bir deprem bekliyorduk. Silivri yönünde de 7-7,2 arasında bir deprem bekliyorduk.
Bugünkü deprem Silivri önünde oldu. Sabahleyin 4 büyüklüğünde bir öncüsü geldi depremin ve ardından 6,2'lik ana deprem geldi. Bu 6,2 şimdilik ana deprem konumunda. Eğer bundan daha büyük bir deprem gelirse bu kez 6,2 de 'öncü deprem' olarak adlandırılır jeofizik biliminde. Şu an için 6,2 ana deprem.
7 ilâ 13 kilometre derinlikteki granit katman patladı. Beklediğimiz bir derinlik. Biz burada 7-7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyorduk ama İstanbul'da beklenen deprem bu değil. Yine aynı konumda 7 ilâ 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Kuzey Marmara'da en az 2 tane deprem olacak."

6,2 MARMARA TABANINDAKİ GERGİNLİĞİ GÖSTERİYOR
"Bu sarsıntı (6,2) orada gerginlik biriktiğini gösteren orta büyüklükte önemli bir deprem... Bu deprem sadece İstanbul'da değil çok geniş bir alanda etkili oldu. Depremin süresi 17-18 saniye sürdü. Oysa beklenen büyük depremin süresi 30 saniyeyi geçecektir. Deprem süresi ne kadar artarsa üreteceği yıkım da o denli artar.
İstanbul'daki yapıların yıkılması için eşik 6,4'tür. 6,4'ten sonra yıkım başlar. Denizin içinde en az 7-8 kilometre boyunca bir kırık oluştu. Yani denizin tabanında şu anda bir yarılma var. Beklediğimiz ana depremde bu kırığın boyu daha da uzayacak. Hem doğuya hem batıya doğru uzayacak.
Depremin olduğu yer Kuzey Anadolu kırığı. Beklediğimiz yerin tam odağında oluştu. Yani bize dedi ki, 'ben gelecekteki büyük depremi tam burada yapacağım.'
Bunun artçı depremleri 5,3'e kadar büyüyebilir. Artçı depremleri bir hafta içinde sık olarak göreceğiz. İnsanların yeniden sarsılma olasılığı çok yüksek. Her deprem Türkiye'nin kalkınma hızını düşürmüştür. Şu anda 6,2 büyüklüğündeki bu deprem dahi işleri büyük ölçüde yavaşlattığı için ekonomiyi olumsuz etkileyecektir."
OTURDUĞU BİNADAN KUŞKU DUYANLAR O TESTİ YAPTIRSIN
"Peki ne yapmak gerek? Sağlam yerde, sağlam binada oturanlar panik yapmasın. Fakat oturduğu yapıdan kuşku duyanlar artık bu işi ciddiye alsınlar. Evlerinin rezonans testlerini yaptırsınlar. Seyahate çıkmadan önce arabamıza baktırıyoruz, sağlık için check-up yaptırıyoruz ama deprem için evimize neden baktırmıyoruz?
Böyle bir depremden sonra daha büyük bir deprem yaşanma olasılığı var mı? Ben 6,2'yi şu anda ana deprem olarak adlandırıyorum. Bundan sonra gelecek depremler artçıdır. Fakat bunu bir güvence olarak söyleyemem.
Ben yıllardır şunu söylüyorum; ana deprem gelmeden önce 4, 4,5, 5, 5,5 ve hatta 6 büyüklüğündeki depremleri göreceğiz.
Biz jeofizikçiler için önemli olan şey, 1999 depreminden sonra Marmara'da meydana gelen depremlerin konumları ve derinlikleridir. Dolayısıyla biz buna bağlı olarak hangi noktaların kırılacağı ve kaç büyüklüğünde deprem üreteceği konusunda bir kestirim yaparız. İşte bunlardan bir tanesi oluştu."
TV haber spikerleri İstanbul'daki sarsıntıya canlı yayın esnasında yakalandı.
TRHABER