Yandex Metrica
SON DAKİKA
Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi? Anayasa deprem nedeniyle seçim ertelemesine izin veriyor mu? Anayasaya göre seçimlerin ertelenmesi hangi durumlarda olur?

Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi? Anayasa deprem nedeniyle seçim ertelemesine izin veriyor mu? Anayasaya göre seçimlerin ertelenmesi hangi durumlarda olur?

'Asrın felaketi' olarak tanımlanan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından vatandaşlar 'Deprem nedeniyle seçimler ertelenebilir mi?', 'Anayasaya göre seçimler hangi durumlarda ertelenir?' Şeklindeki soruların yanıtını merak ediyor. İşte detaylar...

Gündem

23.01.2024, 20:26

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili doğrudan etkileyen deprem felaketinin ardından seçimlerin ertelenebileceği iddiaları gündeme geldi. Bazı kimseler, bu ihtimali yüksek sesle dillendirirken bazı kimseler de Anayasaya göre seçimlerin ertelenemeyeceğini söylüyor. Peki, deprem nedeniyle seçimler ertelenir mi? Anayasaya göre hangi durumlarda seçimler ertelenir? İşte tüm bu soruların cevabı.

İçişleri BakanI Yerlikaya duyurdu: 22 bin 234 operasyonda 817 terörist... Haberi Görüntüle

DEPREM NEDENİYLE SEÇİMLER ERTELENİR Mİ?

Anayasa, seçimlerin sadece ve sadece savaş ilanı durumunda 1 yıl süreyle ertelenebileceğini söylüyor. Savaş dışındaki hiçbir sebep, seçim ertelemesi için gerekçe sunmuyor.

Anayasa’nın 78. maddesine bağlı olarak 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 5. Maddesi seçim ertelemesine ilişkin şunları söylüyor:

Seçimin geri bırakılması

MADDE 5 – (1) Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır.

(2) Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.

KPSS başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak 2024? ÖSYM KPSS... Haberi Görüntüle

ANAYASA'YA GÖRE HANGİ DURUMLARDA SEÇİM ERTELENİR?

Yukarıdaki maddeye göre, seçim ertelemesi sadece savaş durumunda mümkün oluyor. Ancak kanunlar YSK'ya zorunlu hallerde kısmi erteleme yetkisi verebiliyor. Bu konu hakkında hukukçular henüz tek bir görüş birliğine varabilmiş değil. 

YSK'nın bu konudaki görev ve yetkisi şu şekilde:

"Yüksek Seçim Kurulu, ülkemizdeki seçimlerin başlamasından bitimine kadar başta Anayasa olmak üzere; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, 7062 sayılı Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile diğer seçim kanunlarına uygun olarak seçimlerin yönetim ve denetim işlemlerinin adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlayacak düzenlemeleri yapan, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleyen ve kesin olarak karara bağlayan, seçim sonuçlarını güvenli ve hızlı bir şekilde kamuoyuna duyuran Anayasal bir Kuruldur."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading