Deprem felaketi sonrası bataklık göl oluştu! Bakanlık raporunda şoke eden detay ortaya çıktı

Deprem felaketi sonrası bataklık göl oluştu! Bakanlık raporunda şoke eden detay ortaya çıktı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay'da da arka arkaya meydana gelen deprem sonrası fay hatları üzerinde incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı ekipler, raporlarında Hatay'da bataklık cinsi göl oluştuğunu bildirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 47 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken gün geçtikçe depremin bilançosu ortaya çıkıyor. Maden Tetkik Arama ekipleri depremşin ardından bölgede fay hatlarının durumu incelemeye başladı. Havadan ve karadan 225 kilometrelik alanı inceleyen ekipler modelleme oluşturdu. 

HATAY'DA 26 GÖZLEM YAPILDI

Kahramanmaraş merkezli deprmelerin arıdndan Hatay'da 20 Şubat'ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündelki Defne depremiyle ilgili olarak da 45 kilometrelik Antakya Fonu üzerinde 26 gözlem yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA ekiplerinin saha inceleme ve çalışmalarını günlük takip ederek, ekiplerden sürekli bilgi alıyor.

Söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyula hem de ulusal ve uluslararası yerbilimcilerle paylaşılacağı öğrenildi.

BATAKLIK GÖLÜ OLUŞMUŞ DURUMDA 

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nde deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla alakalı gözlemler yaptıklarını söyledi.

Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimanı bölgesindeki son yaptıkları incelemeye ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanını güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat’ta gelmiş olsaydık diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı.

Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda. Gölün faya paralel uzunluğu yaklaşık 100 metre, genişliği ise 40 metre civarında.

Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer değiştirme konusu da söz konusu. Buna benzer coğrafik değişiklikler büyük depremler sonrası oluşabiliyor.

Büyük depremler arazide birtakım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız.