Yandex Metrica
SON DAKİKA
Deprem felaketi sonrası Afet Uzmanı Pampal'dan korkutan açıklama: Domino etkisi başladı: Kırılmalar devam edecek

Deprem felaketi sonrası Afet Uzmanı Pampal'dan korkutan açıklama: Domino etkisi başladı: Kırılmalar devam edecek

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası 2 gün önce Hatay'da da 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Prof. Dr. Pampal, Hatay Defne merkezli 6.4'lük depremin, Kahramanmaraş depremlerinin tetiklemesi sonucu oluştuğunu söyledi. Pampal, "Çünkü birbirinin devamı niteliğinde kırılma devam ediyor. Maalesef bu kırılmalar devam edecek. " dedi.

Gündem

14.03.2024, 00:47

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası Prof. Dr. Süleyman Pampal, Hatay Defne'deki 6.4'lük depremin beklenen deprem olduğunu söyledi.

23 Mart 1. sınıf BİLSEM sınav sonuçları ne zaman açıklanacak... Haberi Görüntüle

HATAY BU DEPREMLERDEN GELECEKTE DE ETKİLENECEK

Prof. Dr. Pampal, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkisinin kuzeye stres yüklediğini ifade ederek, "Malatya, Ovacık fayları, Bingöl’ün güneyi, kuzeyi ve Yedisu fayı, Erzincan, Karlıova arasında, güneyde de Hatay civarının stres yüklendiğini ve yıkıcı deprem yaşanabileceğini belirtiyorduk. Nitekim bu 6.4'lük deprem ile oldu. Bu bir şans, daha büyük depremler de olabilirdi. Çünkü Ölüdeniz fayının Hatay’dan itibaren güneye doğru Suriye, Ölüdeniz, Lübnan ve İsrail üzerinden Akabe Körfezi’ne kadar gittiğini biliyoruz. Buralar daha önce kırılmış 8 ve üzeri çok yıkıcı depremler yaşamış bu ülkeler. Bu faydan kaynaklanan depremlerden Mısır dahil büyük hasarlar almış. O nedenle Hatay bundan sonra da gelecekte; bu yakın veya uzak da olabilir yine güneyinde olacak depremlerden etkilenecek" diye konuştu.

2024 MARDİN SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Mardin'de hangi... Haberi Görüntüle

MAALESEF SÜRE KISALDI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Hatay Defne'deki 6.4'lük depremi tetiklediğini söyleyen Prof. Dr. Pampal, şunları kaydetti:

Her iki depremin aktivitesi özellikle güneydeki depremin aktivitesi Hatay depremini tetikledi. Çünkü birbirinin devamı niteliğinde yırtılma, kırılma devam ediyor. Maalesef bu kırılmalar devam edecek. Kuzeyde de kırılacak yeni yerler var. Stres zaten yüklenmiş, kırılacak duruma gelmiş. Şimdi yeni stres transferleri, yeni hırpalanmalar, örselenmeler; maalesef bölgenin depremselliği bir süre daha devam edecek. Aynı fay hattının kuzey ve güney devamı Hatay civarı, hem Doğu Anadolu fayının İskenderun Körfezi’ne doğru giden bir parçası var, bu Antakya fayı da denizin içerisine doğru devam ediyor. Burası hala bir miktar daha kırılabilir. Ama Ölüdeniz fayı da Hatay’dan güneye doğru devam ediyor; kırılmayan kısımları var. Orada da tetiklenme ve yeni depremler mümkün. Malatya, Ovacık fayı ve Bingöl’ün güneyi ile kuzeyinde kırılmamış fay parçalarıyla, Kuzey Anadolu fayının doğu ucundaki Yedisu fayının kırılma ihtimali yükseldi. Maalesef süre de kısaldı.

Oğuz Murat Aci kimdir, ne iş yapıyordu? Haberi Görüntüle

MİT bu kez Kamışlı'da avladı: PKK'nın sözde sorumlularından Halil Tekin... Haberi Görüntüle

DOMİNO ETKİSİ GİBİ GİDİYOR

Antakya fayının Doğu Anadolu fayının devamı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pampal, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Bu bölgedeki diğer faylar da olumsuz etkilendi. En yakını Ölüdeniz fayı, Hatay’ın altından geçen, güneye doğru Akabe Körfezi’ne giden fay. Bu muhtemelen Hatay’ı da içine alan Suriye bölgesi öncelikli olmak üzere; çünkü domino etkisi gibi gidiyor, öyle başladı; sonra Lübnan, İsrail bölgesini etkileyecek. Tabii bizi de etkileyecek. Bölgesel yıkıcı etkisi olacak bir fay. Çok uzak olmayabilir; ama ne zaman olur bilmiyoruz. Süreç 2 sene önce Elazığ, Malatya’yı vuran Sivrice-Pütürge depremi ile başlamıştı. Ondan sonra sıklıkla gündeme getiriyorduk; 'sismik boşluk durumuna gelmiş, yeni kırılma süresini doldurmuş, aşmış her an kırılabilir, dikkat edelim, bu Doğu Anadolu fayı tekin bir fay değildir, harekete geçti, yırtılma, kırılma başladı' diye.

Terör örgütü PKK eleman tutamıyor: Irak'ın kuzeyinden kaçan 2 terörist... Haberi Görüntüle

B ehliyetinde yeni dönem! B sınıfı ehliyet 125 cc motor... Haberi Görüntüle

MALATYA VE OVACIK FAYININ KIRILMA İHTİMALİ VAR

Burası 3 levhanın kesiştiği yer. Burada bin ve bin 500 kilometrelik faylar kesişiyor. Biri Doğu Anadolu fayı, Ölüdeniz fayı ile birlikte öbürü Kuzey Anadolu fayı Karlıova, Bingöl’de kesişiyor. Burası dünyanın en tehlikeli, en aktif bölgesi. O nedenle bu depremler oldu. Bu depremlerin etkisiyle çevredeki fayların kırılma süreci kısaldı. Bundan sonra da deprem olursa bizim için asla sürpriz olmaz. 'Sismik boşluk' dediğimiz kısım Bingöl civarında Karlıova-Erzincan arasında var. Biraz batıda Malatya ve Ovacık fayının kırılma ihtimali var.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading