Yandex Metrica
SON DAKİKA
Deniz salyası Karadeniz'e sıçradı!

Deniz salyası Karadeniz'e sıçradı!

Bir süredir Marmara Denizi'ni tehdit eden deniz salyası, Karadeniz'de de görülmeye başladı. Belediye ekipleri ihbar üzerine deniz yüzeyinde temizleme çalışması yaptı.

Gündem

23.01.2024, 21:56

Marmara Denizi, bir süredir 'deniz salyası' olarak bilinen müsilaj nedeniyle alarm veriyor. Marmara'nın birçok kıyısında yoğunlaşmaya başlayan salya nedeniyle deniz altı yaşamı da tehdit altında.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın devreye girmesiyle 4 Haziran'da çalıştay düzenlendi, dün ise 22 maddeden oluşan 'Marmara Denizi Koruma Eylem Planı' kamuoyuyla paylaşıldı.

BU KEZ DE KARADENİZ'DE GÖRÜLDÜ

Marmara Denizi'nde müsilajla mücadele çalışmaları devam ederken, bu kez sorun Karadeniz'e sıçradı. Ordu'nun Fatsa ilçesi Yalıköy Limanı'nda küçük bir alanda deniz salyası görüldü. Balıkçıların ihbarı üzerine belediye ekipleri deniz yüzeyinde oluşan kirliliği temizledi.

ERDOĞAN, KARADENİZ'İ İŞARET ETMİŞTİ

5 Haziran Çevre Günü'nde açıklamalarda bulunan Erdoğan, Karadeniz için endişesini ifade etmiş, "Denizlerimizi bu müsilaj belasından kurtaracağız. Haliç'i nasıl temizlediysek, müsilaj belasından da denizlerimizi temizleyeceğiz. Benim korkum Karadeniz. Karadeniz'den yayılır Marmara'ya gelirse bu bela büyür." demişti.

HALİÇ MODELİ EYLEM PLANI

Dün müsilaj ile mücadele eylem planını açıklamak için Kocaeli'ne gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, açıklamasında "Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi Marmara ve Boğaz'ımızı kaderine terk etmeyeceğiz. Haliç'te ne yapıldıysa çalışarak burada da yapacağız." diye konuştu.

REAKTİF OKSİJEN YÖNTEMİYLE ÇÖZÜM

Konuyla ilgili harekete geçen bilim adamları da müsilaj sorununun çözümüne yönelik çalışma başlattı. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, deniz salyasına yönelik çalışma başlattıklarını belirtti.

"Reaktif oksijen türleri ve soğuk atmosferik plazmalar" üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyleyen fakülte rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, "Geliştirdiğimiz teknolojiyle müsilajın temizlenmesi ve bertaraf edilmesiyle ilgili çalışmalara başladı. İlk etapta umut verici sonuçlar karşımıza çıktı." ifadelerini kullandı.

SUDAKİ OKSİJENİ TÜKETİYOR

Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, deniz salyasının yarattığı en büyük problemin sudaki oksijeni tüketmesi ve atmosferden de oksijen kazanımını engellemesi olduğunu kaydetti. Tecer, "Derin denizler ve yüzeydeki canlılığın oksijen noksanlığı nedeniyle bitme noktasına gelmesine neden oluyor. Soğuk atmosferik plazmayla ürettiğimiz reaktif oksijenin deniz suyuna enjekte edilmesiyle çözüm olacak bir aşamaya geldik. Litre başına 0,8 miligram çözülmüş oksijene sahip deniz salyası örneğini içeren suyu çok kısa bir sürede reaktif oksijen uygulamasıyla yaklaşık 13-14 miligram seviyesine getirdik." şeklinde konuştu. 

SÜNGER VE MERCANLAR BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz salyasının olduğu bölgelerde yaptığı son dalışta canlıların büyük zarar gördüğünün gözlemlendiğini, balık ölümlerine ise rastlanmadığını ifade etti.

Sarı, AA'ya yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Geçen haftaki dalışlarımda gördüğüm manzaralar biraz daha ağırlaştı. Bazı süngerler geçen hafta yaşıyordu, ne yazık ki onların da öldüğünü gördüm. Balık ölümlerine rastlamadım. Hareketli canlılar daha iyiler ama sabit yaşayan süngerler, mercanlar büyük zarar gördü."

Sarı, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un dün açıkladığı eylem planını da umut verici olarak değerlendirdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading