Yandex Metrica
SON DAKİKA
Darbeciler tek çatıda toplandı: Türk Demokrasi Projesi! (Turkish Democracy Project)

Darbeciler tek çatıda toplandı: Türk Demokrasi Projesi! (Turkish Democracy Project)

ABD'nin Erdoğan karşıtı cepheyi güçlendirmek için son hamlesi: Türkiye Demokrasi Projesi adındaki oluşum 15 Temmuz'un arkasındaki koalisyonu biraraya getirdi.

Gündem

29.02.2024, 12:39

"Size demokrasi getiriyorum" mesajıyla dünyada ayak bastığı her ülkeyi çok geçmeden kan, gözyaşı ve yıkıma boğan ABD, yeni bir 'demokrasi projesi' ile karşımızda. 15 Temmuz darbe girişimi destekçisi John Bolton'un sosyal medya lansmanıyla duyurduğu 'Türkiye Demokrasi Projesi' (TDP), emperyalistlerin Erdoğan karşıtı cepheyi toparlayıp güçlendirmek için kurduğu örgütler listesinde yerini aldı. 

'Demokrasi' kavramıyla yanyana bile gelemeyecek platformun yönetim kurulunda darbecilerden FETÖ üyelerine, İslam ülkelerini harabeye çevirmiş barbarlardan etki ajanlarına pek çok isim bulunuyor. 

Donald Trump dönemi Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un "Türkiye için alarma geçme vakti" cümlesiyle duyurduğu TDP, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın giderek otoriterleştiğini, özgür basını yok ettiğini, siyasi muhalifleri hapse attırdığını, Ortadoğu'dan Avrupa'ya uzanan geniş bir coğrafyada çatışmaları desteklemek için personel ve malzeme tedarikinde bulunduğunu iddia ediyor. 'Misyonumuz' başlığı altındaki bildiride, Türkiye'deki insan hakları ihlallerini takip edip halkı bilgilendireceklerini vâdeden TDP, Ankara'nın faaliyetlerine ilişkin 'kapsamlı bir veritabanı oluşturacaklarını' duyurdu. 

Türkiye'yi yeniden ABD'nin güvenilir bir ortağı yapmak için harekete geçtiklerini savunan TDP'ye göre, bu iş Erdoğan'la mümkün değil; yerine mutlaka 'yeni bir yönetimi' getirmek lazım. 

Bir düşünce örgütünden çok darbe yönetim karargâhını andıran ve mesajlarıyla 15 Temmuz FETÖ'cülerinin kurduğu Yurtta Sulh Konseyi ile paralellikler taşıyan TDP, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Muhalifleri desteklemeli ve Erdoğan'a karşı kazanmalarını sağlamalıyız" görüşünün bir kurum olarak vücut bulmuş hali gibi duruyor. 

OLUŞUMUN BAŞINDA ÖZEL BİR İSİM 
TDP'nin yönetim kurulu başkanı olarak gözüken Mark D. Wallace, tanıtım niteliğindeki mesajında "Türkiye müttefik olabilir ama ortak değil. Erdoğan yönetiminde demokratik ideallerden vazgeçmesi gözardı edilemez" diye yazdı. Irak ve Afganistan işgalleri döneminde George W. Bush yönetiminin BM temsilciliği görevine atadığı Wallace, sonraki yıllarda, kurduğu 'özel oluşumlarla' adından söz ettirdi. "Nükleer İran'a Karşı Birleş" (United Against nuclear Iran - UANI) ve "Aşırıcılıkla Mücadele Projesi" (Counter Extremism Project - CEP) bunlardan yalnızca ikisi. ABD çıkarlarına ters hareket eden hangi ülke ya da lider varsa onu 'aşırıcılıkla' ve 'terör destekçiliği' ile suçlamak Wallace'ın uzmanlık alanı.

BOLTON'U 15 TEMMUZ'DAN TANIYORUZ
TDP'nin Danışma Konseyi'nde ise Türk milletinin yakından tanıdığı isimler var. Amerikalıların Fetullahçı Terör Örgütü eliyle giriştikleri 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD televizyonlarına canlı bağlantı yaparak "Darbeciler dostlarımız" mesajı vermiş John Bolton bunlardan biri. Donald Trump döneminin Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, 'Türkiye için alarm vakti' ifadesiyle duyurduğu TDP lansman mesajında, "Bir zamanların güvenilir NATO müttefiki Türkiye, demokrasiye sırtını döndü. TDP, kararan ortama ışık tutacak" diye yazdı. Evanjelist Bolton, 15 Temmuz akşamı darbenin ilk saatlerinde Amerikan FOX televizyonunda söylediği şu cümlelerle hatırlanıyor: 

"Anayasa Türkiye'de orduya ülkenin seküler yapısını koruma görevi veriyor; ki Erdoğan bunu tersine çevirmek için elinden geleni yapıyordu. Eğer darbe başarılı olursa Erdoğan'ın Osmanlı'yı yeniden canlandırma, Ortadoğu'da dominant güç olma, Türkiye'yi İslami bir yöne çevirme çabaları başarısız olur. Eğer Türkiye Erdoğan'ın istediği yönde giderse, daha İslamcı bir ülke olursa bu radikalleşmeyi artırır. Bölgede büyüyen kaosun artmasına katkıda bulunur. Eğer ordu kazanırsa bu yine zor olacaktır. Kalbimde Erdoğan için hiçbir merhamet yok. Eğer görevden indirilirse gözyaşı dökmeyeceğim. ABD'nin bir dostu olduğunu düşünmüyorum."

CHP'NİN FETÖ'CÜSÜ DE ORADA
Kurumsal Twitter hesabından (@turkish_project) FETÖ'nün yayın organı 'Ahval' adlı haber portalının linkini paylaşan TDP, FETÖ üyeleriyle birlikte çalışıyor. Cumhuriyetçilerle demokratları Türkiye'ye karşı tek platformda buluşturduğu görülen TDP'nin Danışma Konseyi'nde, 17-25 Aralık darbe girişimi öncesi Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP heyetini ABD'de FETÖ üst yönetimiyle görüştüren Aykan Erdemir de var. Eski CHP milletvekili Erdemir, aynı zamanda FETÖ soruşturmasının firari sanığı. Hakkında yakalama kararı bulunan FETÖ üyesi Erdemir, 'başarılı' çalışmalarından ötürü geçtiğimiz aylarda ABD'deki Rum lobisinden ödül almıştı. Erdemir, Halkbank kumpası sırasında ABD mahkemesine sahte belge taşıyarak kuryelik de yapmıştı. 

CIA MÜDÜRÜ, VALİ, BÜYÜKELÇİ...
Sözde 'demokrasi' örgütünün Danışma Kurulu'nda ABD eski Başkanı George W. Bush'un kardeşi Jeb Bush da bulunuyor. Eski Florida Valisi Bush, oluşuma ilişkin tanıtım mesajında şunları yazdı: "Demokratik Türkiye güvenliğimiz için esastır ancak Türkiye'de hürriyet kaybolmaktadır. Türkiye'nin otoriter lideri özgürlük yanlısı sesleri susturmaya kararlı. 'Türk Demokrasi Projesi'ni lütfen takip edin." 

Türkiye Demokrasi Projesi, Wallace, Bolton, Bush ve Erdemir dışında şimdilik şu isimlerce yönetiliyor: Joseph Lieberman (eski senatör), Frances Townsend (George W. Bush dönemi Milli Güvenlik Danışmanı), Giulio Terzi di Sant'Agata (Mario Monti döneminin İtalya Dışişleri Bakanı), David L. Phillips (Kolombiya Üniversitesi İnsan Hakları Enstitüsü Şefi), Norm Roule (ABD Dış İlişkiler Konseyi (CFR) üyesi), Süleyman Özeren (Global Politika ve Strateji Enstitüsü Başkanı), Robert Richer (Eski CIA operasyon yardımcı direktörü), Alejandro Wolff (ABD'nin eski Şili Büyükelçisi).

TAKİP ETTİĞİ TEK PARTİ HDP
TDP'nin sosyal medya hesabında takip ettiği tek parti ise HDP. Oluşumun Twitter hesabında takibe aldığı bazı isimler şunlardan oluşuyor: Ruşen Çakır, Amberin Zaman, Soner Çağaptay, Henri Barkey, Tuğba Tanyeri, Yavuz Baydar, Selim Koru, Hümeyra Pamuk, Ayla Jean Yackley, Metin Gürcan, Nurcan Baysal, Sinan Ciddi, Nigar Göksel, Axel Çorlu, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Aydın Selcen, Fehim Taştekin, Garo Paylan, Gönül Tol ve Süleyman Özeren.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading