Yandex Metrica
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'tan tahıl koridoru açıklaması! 'Şimdi her şey yoluna koyuldu'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'tan tahıl koridoru açıklaması! 'Şimdi her şey yoluna koyuldu'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN canlı yayınında gündeme dair değerlendirmede bulundu. Kalın burada yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in görüşmesinin ardından her şeyin normale döndüğünü bildirdi.

Gündem

23.01.2024, 20:01

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN International'in canlı yayınına katıldı. Kalın burada yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin detay verdi. 

Eylem Tok ve katil oğlu ABD'ye firar etmişti! Kanlı geceden... Haberi Görüntüle

İLK OLARAK MEKTUPLA İLETİŞİME GEÇİLDİ 

Kalın, 29 Ekim günü Sivastopol bölgesinde gemilerden birine yapılan saldırının ardından tahıl anlaşmasının askıya alındığını belirtirken, itirazların ardından yazılan mektupla iletişime geçildiğini belirtti. 

Diğer yandan Kalın tahıl meselesinin savaştan farklı bir durum olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

Son 3-4 gündür çok fazla diplomatik çaba sarf ettik. Savunma Bakanımız, Dışişleri Bakanımız ve Cumhurbaşkanımız dün Putin ile görüştü. 

Düğüm dizisi 8. bölüm ne zaman çıkacak? Düğüm 1. sezon... Haberi Görüntüle

UKRAYNA İLE DE GÖRÜŞÜLDÜ 

Bu süreçte, Ukrayna tarafıyla da görüşüldüğünü de belirten Kalın, Rus tarafının taleplerinin ve beklentilerinin Ukrayna'ya iletildiğini ve Ukrayna'nın yapıcı bir tutum sergilediğini belirtti. 

MSÜ sınav sonuçları nereden, nasıl öğrenilir 2024 ÖSYM? İşte MSÜ... Haberi Görüntüle

HER ŞEY YOLUNA KOYULDU 

Kalın, her şeyin yoluna koyulduğunu söyleyerek, "Rusya, Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından anlaşmaya geri döndü ve şimdi her şey yoluna koyuldu." diye konuştu. 

Ayrıca Rusya'nın sürece geri dönmesinden memnun olduklarını belirten Kalın, anlaşmaya iki tarafın da bağlı kalmasını beklediklerini belirtti. 

Putin'in yoksul ve gelişmiş ülkelere giden tahıl miktarı hakkında politik bir noktaya değindiğini ifade eden Kalın şu sözleri kaydetti: 

Düşünce, tahıl ihracatını, gübreleri ve diğer tahıl ürünlerini Afrika'daki ve diğer yerlerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaksa neden Avrupa ülkeleri Ukrayna tahılının neredeyse yarısından fazlasını alıyor?

TRABZON BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI KİMLER 2024? İşte Trabzon'da partilerin aday... Haberi Görüntüle

TAHIL KONUSU ÇOK HASSAS BİR KONU 

Kalın bunun politik bir nokta olduğunu, Ukrayna'nın kenti tahılını istediği ülkeye satabileceğini ifade ederek, konu uluslararası tahıl piyasası olduğunda ve faaliyetler durduğunda, son 4 günde olduğu gibi tahıl fiyatlarının yükseldiğini belirtti.
 
4 gün içinde tahıl fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirten Kalın, bu durumun tahıl konusunda ne hassas olduğuna dikkat çekti. 

İBB Başkan adayı Murat Kurum: Trafik ve ulaşım çilesini İstanbulluların... Haberi Görüntüle

ANLAŞMANIN DEVAM ETMESİ İÇİN GÜVENCE VERİLMESİ GEREKİYOR 

Kalın konuşmasında, "Ruslarla iş yapmaktan kaçınmak gibi bir durum var. Biz, uluslararası toplum olarak Avrupalı dostlarımıza, ABD'deki meslektaşlarımıza söylediğimiz gibi bir şeyler yapmalıyız." sözlerine yer verdi. 

Tahıl anlaşmasını devam ettirmek için bazı güvencelerin verilmesi gerektiğini ifade eden Kalın bunun savaşı onaylamak anlamına gelmediğini söyledi. 

Kalın açıklamasında, "Sadece Ukrayna'nın değil Rusya'nın da ihracatının dışarı çıkabilmesi için uluslararası pazarların olduğu yere taşınması için şirketlere ve diğerlerine bazı güvencelerin verilmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu. 

Turgut Altınok'tan Mansur Yavaş'a sert sözler: 'Belediyeyi batırdı' Haberi Görüntüle

MÜZAKERE MASASINA GERİ DÖNÜLMESİ GEREKİYOR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir senedir Putin ile düzenli olarak görüştüğünü belirten Kalın şu ifadelere yer verdi: 

Cumhurbaşkanımız, geçen seneden beri düzenli olarak Putin ile görüşüyor ve iki tarafa da gerilimin mümkün olduğunca azaltılması gerektiğini tavsiye ediyor. 

Kalın, müzakere masasına geri dönülmesi gerektiğinin iki tarafa da iletileceğini belirterek, bu sürede çok sayıda can ve toprak kayıpları yaşanmasının olası olduğunu söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading