Yandex Metrica
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: '338 bin depremzede barınma merkezine yerleştirildi'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: '338 bin depremzede barınma merkezine yerleştirildi'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkez üstü olmak üzere 10 ilde yaşanan deprem hakkında açıklamalarda bulundu.

Gündem

23.01.2024, 22:18

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 379 kişinin hayatını kaybettiğini, 14 bin 483 kişinin yaralandığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Fuat Oktay, "Toplam itibarıyla 2 bin 379 hayatını kaybeden vatandaşımız, 14 bin 483 yaralımız var." dedi.

4 bin 758 binanın yıkıldığını ve 1459 binaya ilişkin de henüz teyit edilmemiş ihbar bulunduğunu belirten Oktay, önceden paylaşılan 6 bin 217 rakamının teyit edilemeyenlerle birlikte hesaplandığında ortaya çıktığını, açıklamaların teyit edilen rakamlar üzerinden devam edeceğini söyledi.

Trollere verilen talimat Whatsapp yazışmalarında! Mansur Yavaş'ın ekibi Turgut Altınoku... Haberi Görüntüle

11 BİN KURTARMA EKİBİ SAHADA 

Enkazlardan 7 bin 840 vatandaşın çıkarıldığını belirten Oktay, sahada 11 bin 22 arama kurtarma ekibinin görev yaptığını aktardı. Oktay, bunların 2 bin 353'ünün Maraş'ta, 1549'unun Osmaniye, 1306'sının Gaziantep, 1625'inin Hatay, 1026'sının Malatya, 566'sının Şanlıurfa, 360'ının Diyarbakır, 826'sının Adıyaman, 101'inin Kilis, 438'inin Adana'da ve diğer ekiplerin de ilçelerde bulunduğunu bildirdi.

Romanya, İsviçre, Azerbaycan, Lübnan'dan gelen ekiplerin bölgelere sevk edildiğini belirten Oktay, yurt dışından gelecek yeni ekiplerin de bölgelere sevkinin süreceğini söyledi.

Oktay, illerde bakanların ve valilerin AFAD yönetim merkezleriyle sıkı şekilde irtibat ve koordinasyon halinde olduklarını dile getirdi.

Araçlar ve vinçlerle ilgili bazı sorunların olduğunun iletildiğini ve ilave çalışmalar yapıldığını anlatan Oktay, "Ekskavatör, kazıcı, yükleyici kamyon, toplamda 4 bin 250 araç bölgede. Bir de vinç konusu var. Sahada mevcut olan vinçlere ilave olarak Ankara ve Bursa'dan 6 vinç yola çıkmış durumda. Mardin'den 1, Kayseri'den 1 ve yine Kayseri'den kiralanan 10 vinç, toplam 18 ilave vinç yola çıkmış durumda." dedi.

YSK'dan açıklama: Olası iptal durumunda yenileme seçimleri 2 Haziran'da yapılacak Haberi Görüntüle

338 BİN VATANDAŞ BARINMA MERKEZİNE ALINDI 

Oktay, uçaklarla da ayni yardımların ve arama kurtarma ekiplerinin bölgedeki havalimanlarına nakliyesine yönelik çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirtti.

Fuat Oktay, barınma konusuyla ilgili çadır, yatak, yastık, çarşaf seti, battaniye, mutfak seti gibi ihtiyaçların da hızlı şekilde bölgeye sevk edildiğini aktardı.

Depremin ardından eğitime bir hafta ara verildiğini hatırlatan Oktay, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların barınma merkezi olarak kullanılacağını; üniversiteler dahil edildiğinde 284 bin 519 kişinin bu kapsamda yurtlar, pansiyonlar ve öğretmenevlerine yerleştirildiğini bildirdi. Oktay, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlar, spor salonları ve gençlik merkezlerinde de 52 bin 354 kişinin bulunduğunu ifade ederek, "Toplam 338 bin vatandaşımız yurtlara, üniversitelere ve Milli Eğitim'e halihazırda yerleştirilmiş durumda." bilgisini verdi.

Türk Kızılay başkanlığındaki beslenme grubu ile AFAD başkanlıklarının tüm illerde ve ilçelerde beslenme faaliyetleri yürüttüğünü aktaran Oktay, Milli Eğitim Bakanlığının da yurtlarda barınanların beslenme ihtiyacını karşıladığını anlattı.

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu ne kadar, kaç TL reklam... Haberi Görüntüle

MOBİL TRAFOLAR YOLA ÇIKARILDI 

Elektriğin ısınma ve benzeri konuların yanında haberleşmeyi de doğrudan etkilediğini dile getiren Oktay, sadece 6 trafo merkezinin hizmet veremez durumda olduğunu, bunların 2'sinin yarın fiilen hizmer vermeye başlayacağını, 4'ünde çok ağır hasar olduğu için mobil trafoların yola çıkarıldığını, çarşamba, perşembe ve cumaya kadar buralarda tamamen elektrik verilir hale gelmesini istediklerini söyledi.

Hatay'da İskenderun ve Kırıkhan'a elektrik verilmeye başlandığını, Reyhanlı'ya yarın elektrik verileceğini söyleyen Oktay, Gaziantep'te Islahiye ve Nurdağı haricindeki ilçelere elektrik enerjisi verildiğini bildirdi.

Malatya'da risk unsuru bulunduğunu ve risk olmadığına dair onay beklendiğini aktaran Oktay, "O onay alındı. Dolayısıyla Doğanşehir, Yazıhan, Yeşilyurt, Battalgazi ve Akçadağ'da da elektrik verilmeye başlanıyor." dedi.

Oktay, Osmaniye'de de dağıtım şirketinin kontrolünde risksiz olduğuna karar verilmesiyle birlikte elektrik verilmeye başlanacağını, Kahramanmaraş merkezde, Adıyaman Kahta, Samsat, Sincik, Gerger ve Besni'de elektrik verilmeye başlandığını, Çelikhan, Tut ve Gölbaşı'na yarın elektrik verileceğini bildirdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading