Yandex Metrica
SON DAKİKA
Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'da: Yeni rekorlara imza atılacağına inancım tamdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'da: Yeni rekorlara imza atılacağına inancım tamdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Taşkent Uluslararası Havalimanı'nda, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve eşi Ziroat Mirziyoyeva ile çok sayıda ilgili karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan'da yayımlanan Yeni Özbekistan gazetesi için makale kaleme aldı. Erdoğan makalesinde, 'İthalat ve ihracat rakamlarının birbirine oldukça yakın düzeyde seyretmesi, ticari ilişkilerimizin birbirini tamamlayıcı ve destekleyici mahiyette olduğunu göstermektedir. 2022 yılında da ikili ticaret alanında yeni rekorlara imza atılacağına inancım tamdır.' dedi.

Gündem

17.03.2024, 13:48

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Özbekistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 2. Toplantısı'na katılmak üzere eşi Emine Erdoğan ile birlikte Özbekistan'a gitti.

Van'da eğitime kar engeli: Okullar 1 gün tatil edildi Haberi Görüntüle

RESMİ TÖREN DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından Kök Saray'da resmi törenle karşılandı.

İşte CHP belediyeciliği! SGK'ya en borçlu belediye Ankara: Borcu son... Haberi Görüntüle

BAŞA BAŞA GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'le baş başa görüştü. Kök Saray'daki resmi karşılama ve heyet takdiminin ardından Erdoğan ile Mirziyoyev, baş başa görüşmeye geçti.
İki liderin görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Meteoroloji'den 10 kente sarı kodlu uyarı yapıldı! 18 Mart bugün... Haberi Görüntüle

Büyük operasyon öncesi ziyaret! Bakan Güler Irak sınırında incelemede bulundu! Haberi Görüntüle

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I KARŞILADILAR

Erdoğan'ı, Taşkent Uluslararası Havalimanı'nda Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve eşi Ziroat Mirziyoyeva'nın yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Gayrat Fazilov, Taşkent Valisi Cihangir Artikhocayev, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, eşi Nurgül Bekar ile Taşkent Büyükelçiliği personeli karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de Taşkent'e geldi.

Karşılamanın ardından geleneksel kıyafetli Özbek kızları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'a çiçek takdim etti.

Kadir Özkaya kimdir? Yeni AYM Başkanı aslen nereli, kaç yaşında?... Haberi Görüntüle

GÖRÜŞMELER SONRASINDA ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK

Erdoğan ve Mirziyoyev, görüşmeler sonrasında ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan'ın Özbekistan temasları kapsamında Orta Asya'nın kalbindeki şehirlerden biri olan Hive'de de temaslarda bulunması bekleniyor. 

Giderayak büyük vurgun! CHP'nin belediye başkan adayından skandal ihale! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE ÖZBEKİSTAN'DA EN ÇOK ŞİRKET KURAN ÜLKE OLDU

Türkiye, geçen yıl 407 firmayla Özbekistan'da en çok şirket kuran ülke oldu. Ocak 2022 itibarıyla ülkede faaliyet gösteren Türk sermayeli şirket sayısı 2 bin 123'e ulaştı. Türkiye, Rusya ve Çin'in ardından Özbekistan'da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu.

İsrailoğulları kimdir, kimin soyundan? Hz. Musa'dan hangi yemeği istemiştir? Kim... Haberi Görüntüle

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR 

Uzmanlar, geçen yıl iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin yüzde 70 arttığına dikkati çekerek bu yıl da ülkeler arasındaki ticaret hacminin en az yüzde 50 artmasını öngörüyor.

Erdoğan'ın yapacağı ziyaretle iki ülke arasındaki ticaret hacminin diplomatik ilişkilerin tesisinin 30'uncu yılının kutlandığı 2022'de, tarafların daha önce hedeflediği 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Dev operasyon! Bakan Yerlikaya duyurdu: 63 ilde 852 silah ele... Haberi Görüntüle

'İFTİHAR EDİYORUZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'da yayımlanan Yeni Özbekistan gazetesi için makale kaleme aldı. Erdoğan yazısına, "Türkiye ve Özbekistan arasında bugün 'kardeşlik hukukuna dayanan stratejik ortaklık' olarak tanımladığımız ilişkiler, karşılıklı güven ortamında her sahada kök salıyor. İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesinin 30. Yıl dönümünü 4 Mart 2022 tarihinde kutladık. Uzun bir hasretin ardından kendi öz devletine ve bayrağına yeniden kavuşan Özbekistan'ın bağımsızlığını 31 Ağustos 1991 tarihinde tanıyan ilk devlet olmamızla iftihar ediyoruz. Taşkent'teki ilk Büyükelçilik Türkiye tarafından açıldığında, Sovyetler Birliği döneminde Dışişleri Bakanlığı olarak kullanılan binanın Türk Büyükelçiliği'ne tahsis edilmesini, Özbekistan'ın da Türkiye'ye ayrıcalıklı bakışının bir nişanesi olarak görüyoruz." diyerek başladı.

Heyet Türkiye'ye gelecek! PKK'yı kuzey Irak'ta bitirecek büyük operasyon başlıyor!... Haberi Görüntüle

'5 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİNE EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR'

Cumhurbakanı Erdoğan makalesinde, "Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev'in 2017'de ülkemizi ziyaretleriyle "stratejik ortaklık" düzeyine yükselen ilişkilerimiz, 2020 yılında düzenlediğimiz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı ile taçlanmıştır. Özbekistan'a 29-30 Mart 2022 tarihlerinde gerçekleştireceğim devlet ziyaretimiz kapsamında, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin II. Toplantısı'nı düzenleyerek iki kardeş ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri seviyeye taşınmasına vesile olacağımıza inanıyorum. Toplantımız kapsamında, enerjiden tarıma, sanayiden kültüre, gençlikten çevreye pek çok başlıkta ikili işbirliğimizi siyasi, iktisadi, askeri ve içtimai boyutlarıyla ele alacak, imzalayacağımız ikili anlaşmalarla da ilişkilerimizin ahdi zeminini daha da güçlendirmiş olacağız. Özbekistan'ın geçmekte olduğu yeniden yükseliş döneminde, vatandaşlarımıza Özbekistan'ı ziyaret etmeyi, bu ülkeye yatırım yapmayı ve bu ülkeyle her alanda ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi için çalışmayı tavsiye ediyoruz.

Müteşebbis iş insanlarımızın Özbekistan'da imza attığı projeler bizler için bir iftihar vesilesi olmalarının yanı sıra ikili ticaretimizin de itici gücünü teşkil ediyor. Nitekim, 2017 yılından bu yana siyasi alanda süratle atılan adımlar ticaret ve yatırımlar alanına da kısa sürede yansımıştır. 5 milyar dolarlık ticaret hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Küresel salgının olumsuz etkilerinin en ağır şekilde hissedildiği 2020 yılını artı büyümeyle tamamlayan iki ülkenin ticaret hacmi 2021 yılında 3,6 milyar doları aşmıştır. Ayrıca, ithalat ve ihracat rakamlarının birbirine oldukça yakın düzeyde seyretmesi, ticari ilişkilerimizin birbirini tamamlayıcı ve destekleyici mahiyette olduğunu göstermektedir. 2022 yılında da ikili ticaret alanında yeni rekorlara imza atılacağına inancım tamdır. Türkiye'nin Asya Yüzyılı'nda kadim Kıtayla ilişkilerini 'Yeniden Asya' sloganıyla daha kapsamlı bir yaklaşımla ele aldığı bu dönemde, kardeş Özbekistan'la ilişkilerimizin her alanda derinleştirilmesini, bir tercihten ziyade aramızdaki özel bağların ve tarihin omuzlarımıza yüklediği bir sorumluluk olarak görüyoruz. Kardeş Özbekistan'la geleceğimizi birlikte inşa etme gayretimizin tüm insanlığa esenlik getireceğine inanıyoruz. Karşılıklı saygı ve güven temelinde derinleşen işbirliğimizin aynı ivmeyle gelişmeye devam etmesi temennisiyle, milletim adına Özbek kardeşlerimize en kalbi selamlarımı ve muhabbetlerimi sunuyorum." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading