Yandex Metrica

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken açıklamalar

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken açıklamalar

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurda dönüş yolunda uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, açıklamalarında Türkiye-Rusya ilişkilerinde ileriye dönük hayata geçirilmesi planlanan konulara da yer verdi.

Genel

21.03.2024, 12:01

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Lideri Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası yurda dönüşte basın mensuplarına önemli açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye konusunda Türkiye'nin Rusya'yla karara vardığı her konuya olan bağlılığının devam ettiğini vurgulayarak, bunlardan geri atmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetine üzerine Soçi'ye yaptığı çalışma ziyaretini verimli şekilde tamamladıklarını belirten Erdoğan, uzun süredir telefon yoluyla iletişimde kaldıkları Putin'le yüz yüze yaptıkları bu ikili görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları detaylı şekilde ele alma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

İkili ilişkilere hem yeni hem de güçlü bir ivme kazandırmakla birlikte, bölgede yaşanan gelişmelere yönelik Putin'le 3 saati aşkın süre görüştüklerini belirten Erdoğan, "Bu çerçevede, bu senenin ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50'ye yakın artışla 21 milyar doları aşan ticaret hacmimizi, ortak hedefimiz olan 100 milyar dolar seviyesine ulaştırmak için atılacak adımlara odaklandık." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da hareketli dakikalar! Silahlı kuyumcu soyguncu: Bir kişi  vuruldu! İstanbul'da hareketli dakikalar! Silahlı kuyumcu soyguncu: Bir kişi vuruldu! Haberi Görüntüle

"ÜÇ NÜKLEER SANTRAL YAPMA HEDEFİMİZ VAR"

Türkiye ve Rusya arasında stratejik iş birliği alanı olarak gördükleri enerji alanında mevcut iş birliğini ilerletmek konusunda mutabık kaldıklarına dikkat çeken Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"TürkAkım ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projelerine ilişkin durumu değerlendirdik. Malum, kısa bir süre önce Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ni ziyaret etmiştik. Burada 10 bin genç Türk mühendis çalışıyor. Bunun yanında 3 bin genç Rus mühendis çalışıyor. Bu sayıyı daha da artıracaklar. Nasip olursa 2023'ün mayıs ayında birinci üniteyi bitirme sözünü kendilerinden aldık. Ondan sonra iki, üç, dört numaralı üniteler var. Tabii bizim 3 nükleer santral yapma hedefimiz var. Sayın Putin'le 'Bu iki nükleer santrali de sizinle birlikte yapabilir miyiz?' diye de görüştük. O zaman Türkiye, 3 nükleer enerji santraline sahip olacak. 'Bu konuyla ilgili çalışalım' dediler."

Gerçekleştirilen görüşmede, turizm, tarım ve diğer başka alanlarda da iş birliğini geliştirmenin önemini de vurguladıklarını belirten Erdoğan, turizmde Rusya'nın, Türkiye'ye ciddi anlamda destek verdiğini, turizmde yaşanan sıkıntıların Rusya'dan gelen turistlerle ciddi manada aşıldığını belirtti.

Aylardır aranıyordu! Korhan Berzeng olayında yeni gelişme: Kemikler ona ait olmayabilir! Aylardır aranıyordu! Korhan Berzeng olayında yeni gelişme: Kemikler ona ait... Haberi Görüntüle

BÖLGESEL MESELELER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin odak noktasında bölgesel konuların yer aldığını söyledi ve Suriye, Karabağ, Libya ve Afganistan'da yaşanan gelişmeleri detaylıca ele alma fırsatı bulduklarını ifade etti. Azerbaycan konusunu da değerlendirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak adımlar konusunda hem samimi hem de verimli görüş alışverişi yaptıklarını dile getirdi. Görüşmede Afganistan'daki gelişmeler de geniş yer kapladı.

Diğer taraftan İdlib özelinde de Suriye ile ilgili hususları da detaylı olarak değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Uzun yıllardır süren Suriye krizi, ülkelerimiz başta olmak üzere tüm bölgeye ağır maliyetler getirdi. İnsani dramlar yanında sürecin ekonomik yükü hepimiz için katlanılmaz boyutlara ulaştı. Kaldı ki Türkiye olarak şu an itibarıyla 4,5 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Ayrıntıların ötesine geçip bu meseleye kalıcı, nihai ve sürdürülebilir bir çözüm bulma vaktinin geldiğini konuştuk. Bu konuda birlikte atacağımız adımların gerekliliği üzerinde durduk. Sayın Putin'le görüşmemizde, bu yöndeki her türlü gerçekçi ve adil adıma açık olduğumuzu özellikle belirttik.

Birçok aktörün sahada olduğu ve çetrefilli yönleri bulunan bölgesel konularda zaman zaman bazı fikir ayrılıkları da olmuyor değil. Ama bu ikili görüşmemizde hemen hemen bütün konularda bir birlikteliğin olduğunu gördük. Bu tabii işin sevindirici yönüdür."

Rus liderden kısa zamanda bir iadeiziyaret istediğini söyleyen Erdoğan, Putin'in buna olumlu yaklaştığını kaydetti ve "Bir de 'Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nı bu yıl bitmeden Türkiye'de yapalım' dedim. Ona da olumlu cevap verdi." dedi.

Kendisine yöneltilen "Fahiş fiyat sorununda yalnızca zincir marketler mi sorumlu yoksa bunda üretim maliyetlerinin artmasını da etkisi var mı?" sorusuna da cevap veren Erdoğan, "Şu anda Zincir Market dediğimiz bu güçlü marketler bu işin ağırlığını oluşturuyor. Bunların bir de alt yapıları var. Bu alt yapılar da ciddi manada bu işin beslemesi oluyor. Şu anda bazı marketlerle ilgili bir denetim süreci olacak. Bazı cezai müeyyideler gelecek. Böyle bir durum söz konusu. Biz kendilerinden hassasiyet bekliyoruz. Ticaret Bakanlığımız da denetimlerini sıklaştırarak sürdürüyor. Bunu da devam ettireceğiz. Tarladan manava ve markete kadar bu süreci çok daha ciddi bir şekilde denetleyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Rambo Berk (Ferhat Yılmaz) kimdir? Haberi Görüntüle

"SURİYE KONUSUNDA GERİ ADIM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Rusya Devlet Başkanı Putin'le Akkuyu’nun yanı sıra ikinci ve üçüncü nükleer santrali birlikte yapma konusunu ele aldıklarını söyleyen Erdoğan, buna ilişkin çalışmanın sinyallerini verdi. Rus liderin uzay çalışmalarında oldukça ileri boyutta teklifi olduğunu dile getiren Erdoğan, Putin'in kendilerine hem arada hem de denizde platform oluşturarak roket fırlatma çalışmaları teklifini yaptığını da söyledi. Diğer taraftan Suriye konusunda Türkiye olarak bölgede Rusya’yla birlikte aldıkları her hususa bağlılıklarını sürdürdüklerini ifade eden Erdoğan, buralardan herhangi bir geri adım atmanın söz konusu olmadığına dikkat çekti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mülteciler konusunda, 400 bini İdlib olmak üzere 1 milyondan fazla kişinin evlerine döndüğünü hatırlattı, ayrıca misafir edilen Suriyelilerin dönüşlerinin güven ortamında gerçekleşmesi için çalışmaları aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Suriye'deki saldırılara işaret eden Erdoğan, terör örgütü PKK/YPG’nin bu bölgelerde süren varlığının sonlandırılmasıyla alakalı Rusya ile varılan mutabakatların gereğinin yapılmasına dikkat çekti.

İstanbul'da hareketli dakikalar! Silahlı kuyumcu soyguncu: Bir kişi  vuruldu! İstanbul'da hareketli dakikalar! Silahlı kuyumcu soyguncu: Bir kişi vuruldu! Haberi Görüntüle

"ABD ER VEYA GEÇ ORADAN ÇIKMALI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü McGurk'un adeta PKK/YPG/PYD’nin yönetmeni durumunda olduğunu vurguladı ve "terör örgütleriyle kol kola orada dolaşan adamdır." ifadelerini kullandı. Son günlerin sıcak konularından Türkiye-ABD ilişkileriyle alakalı soru üzerine ABD Başkanı Joe Biden ile Roma’da görüşeceklerini söyleyen Erdoğan, yüksek olasılıkla Glasgow’da da bir araya geleceklerini kaydetti ve "Demek ki hayra alamet bazı adımlar atılıyor." dedi. Erdoğan, ABD'nin Suriye'deki varlığına ilişkin değerlendirmesinde ABD'nin er veya geç oradan çıkmasını, orayı Suriye halkına bırakılmasının altını çizdi.

Muhalefetin son günlerde sıklıkla ortaya sürdüğü 'parlamenter sisteme dönüş' söylemlerini anımsatan Erdoğan, "Başkanlık sistemiyle inşallah yolumuza devam edeceğiz. Bizi yıllarca geride bırakmış olan eski vesayetçi sistemi tekrar denemenin anlamı yok." ifadelerini kullandı.

Çalışma arkadaşını döve döve öldürdü: Sebebi ise şaşkınlık yarattı! Çalışma arkadaşını döve döve öldürdü: Sebebi ise şaşkınlık yarattı! Haberi Görüntüle

İKİ ÜLKE ARASINDA MÜŞTEREK ADIMLAR

Türkiye'nin savunma alanındaki hamlelerinin ve Rusya ile olan iş birliğinin en önemli hususlarından olan S-400 konusunda sürecin devam ettiğini dile getiren Erdoğan, geri adım atmanın söz konusu olmadığını, bunları detaylı olarak konuştuklarını ve daha ileri boyutlara nasıl taşıyacakları üzerine görüştüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçak motorları yapımında, savaş uçaklarıyla ilgili ne gibi adımlar atacaklarını konuştuklarını ve uçak motorları konusunda da aynı adımı atacaklarını vurguladı. İki ülkenin gemi inşasında yine beraber birçok adım atabileceklerini söyleyen Erdoğan, denizaltılara varıncaya kadar iki ülke arasında müşterek adımlarının olacağını kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading