Yandex Metrica

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Mart'ta NATO Liderler Zirvesi'ne katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Mart'ta NATO Liderler Zirvesi'ne katılacak

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile birlikte Çankaya Köşkü'nde basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. İki lider görüşmenin ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, 24 Mart'ta NATO Liderler Zirvesi'ne katılacaklarını söyledi.

Gündem

23.01.2024, 18:59

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Kendilerine Ankara'ya hoşgeldiniz diyorum. İkili görüşmemizde ve çalışma yemeğimizde özellik Türkiye Polonya ilişkilerini ele almak sureti ile bu ilişkilerimizin her alanda geliştirilmesi yönündeki irademizi güçlü bir şekilde ele almıştık. Sayın Duda'nın bu ziyareti bu iradenin somut bir göstergesidir. Görüşmemizde ikili ilişkiler dışında Rusya ve Ukrayna'yı ele aldık. Ayın 24'ünde NATO Liderler Zirvesi olacak. Burada da kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatı bulabiliriz. İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir? Bunları tekrar değerlendireceğiz.

Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik görüşmelerinin güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldık. Türkiye olarak çabalarımızı sürdürüyoruz. Dışişleri Bakanımız Moskova'da diplomasi trafiğini sürdürüyor. Yarın Ukrayna'ya geçecek. Polonya savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Bu ev sahipliğinden dolayı değerli dostum Duda'yı tebrik ediyorum. Polonya'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi Türkiye anlar. İnsani yardımlarımızın Ukrayna'ya ulaştırılması konusunda gösterdikleri destek, takdire şayandır. 

Orman Genel Müdürlüğü 170 sözleşmeli personel alacak! Tarım ve Orman Bakanlığı personel alımı başvuru şartları neler? Orman Genel Müdürlüğü 170 sözleşmeli personel alacak! Tarım ve Orman... Haberi Görüntüle

AFAD başkanı açıkladı: Teleferik kazasının nedeni belli oldu! AFAD başkanı açıkladı: Teleferik kazasının nedeni belli oldu! Haberi Görüntüle

POLONYA İLE TİCARET HACMİ YÜZDE  ARTTI

Ticaret hacmimiz yüzde 28 artış 8,3 milyar dolara ulaştı. Polonya ile bölgesel konularda da yakın bir iş birliğimiz mevcut. Türkiye AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarımızın desteğinin devam edeceğini umuyorum. Stratejik ortaklığımızı, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği’ne dönüştürme fikri üzerinde de çalışıyoruz. İlk toplantıyı, bu yılın ilk yarısında Varşova’da gerçekleştirmek için çalışmalarımıza hız vereceğiz.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda'nın açıklamaları şu şekilde:

Bu zor zamanda sunduğun davet için teşekkür ederim. Ukrayna topraklarında savaş oldu. Rusya bağımsız bir ülkeye savaş gerçekleştiriyor. Sayın Cumhurbaşkanı yılın 2. yarısında gerçekleştirilecek davetimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
Ekonomik işbirliğimizin yanı sıra askeri işbirliğimizin de devam etmesini isteriz. Geçen sene mayısta savunma alanında önemli bir işbirliği başlattık. Cumhurbaşkanı ile ortak karşılıklı çıkarlarımızın 10 milyar doları geçmesini umut ediyoruz.

Herkesin çok iyi bildiği gibi. Polonya ve Türkiye işbirliğinin olasılıkları çok geniş bir kapasiteye sahip. Hem Polonya hem de Türkiye işin iki vatan olarak birbirimizi çok iyi tanıyoruz.

'TÜRK ŞİRKETLERİNİN KATKISINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUZ'

Son 30 yıl içerisinde Türkiye'ye ziyaret etmeye gelen Polonyalı turistlerden de bahsedebiliriz. İki ülke arasında kurulan dostluk ve ticari ilişkiler, birçok Türk şirketi Polonya'da ticaretlerini gerçekleştiriyor. Çok faydalı işlerde kendilerini gösteriyorlar. Polonya yol ağlarının Türk şirketlerinin katkısından dolayı teşekkür etmek istiyoruz.

'TÜRKİYE BÖLGEDE BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN BÜYÜK ROL OYNUYOR'

Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi ilettim. Barış için ne kadar uğraştıklarını biliyorum. Hem de Türkiye'nin coğrafya olarak olsa da siyasi olarak çok önemli bir ülke olarak, bu bölgede barışın sağlanması için büyük rol oynuyor. Bir an önce Rusların saldırmasını engellememiz lazım. Sivilleri öldürmelerini, bombalanmasını engellemeliyiz. Bu acı görüntüleri bir an önce durdurmamız lazım. Türkiye, bu acıları durdurmaya çalıştığı için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Yaklaşık 100 bin kişi her gün sınırdan geçiyor. Bugün mülteci krizinden bahsedebiliriz. Eğer uluslararası bir yardımdan faydalanamayacaksak biz de zor duruma düşebiliriz. Türkiye son yıllarda aynı sorunuyla, mülteci kriziyle en çok yakından yaşayan bir ülke olmuştur. Suriye vatandaşları Türkiye'ye sığınmış ve halan Türkiye'de mülteci kriziyle baş etmeye çalışıyor. Bu yüzden sizin düşüncelerinizi dinlemem benim için çok önemliydi. Tekrar çok teşekkür ederim sayın Cumhurbaşkanı.

 Uluslararası kurumlara çağrı; bu desteğe katılın. Ukrayna barışa geçtikten sonra, her türlü desteğe ihtiyaç duyacaktır. Şu anda orduların geri çekilmesinden bahsetmiştik. Karabağ bölgesinden de bahsettik. Türkiye stratejik noktada bulunduğu için, dolayısıyla sizin fikriniz bizim için çok kıymetliydi. Siz de benim gibi Ukrayna Cumhurbaşkanı ile görüşme içindesiniz. Siz de yardım etmeye çalışıyorsunuz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading