Yandex Metrica

'Cumhur eriyor' diyen anketçi zengin oluyor: CHP ve İYİ Parti'den milyonlar aktı

'Cumhur eriyor' diyen anketçi zengin oluyor: CHP ve İYİ Parti'den milyonlar aktı

Bazı anket şirketleri CHP ve İYİ Parti'den normalin 20 katı ödenek alıp sipariş sonuçlar çıkarıyor. 'Cumhur İttifakı eriyor' diye rapor yazmak milyonlarca lirayı kapmanın en garanti yolu haline geldi.

Gündem

23.01.2024, 19:36

Türkiye'deki anket firmaları elde ettikleri gelir itibariyle altın çağını yaşıyor. Yüksek enflasyon ve ekonomik sıkıntıları fırsat bilerek AK Parti'nin seçimi kaybedeceği algısını zihinlere yerleştirmek isteyen muhalefet kesenin ağzını daha önce hiç olmadığı kadar açtı. 

"Cumhur İttifakı eriyor", "AK Parti'nin oyları yüzde 20'nin altına düştü", "İYİ Parti yüzde 20'yi geçti", "CHP AK Parti'yi geçerek birinci parti oldu" şeklinde başlıklarla 'araştırma' sonucu yayınlayan şirketler, bu yolda motivasyon kaynağı olarak milyonlarca lira ödenekten besleniyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, yardımcısı Ümit Dikbayır'ı Metropoll, Avrasya, ORC ve Area şirketlerine göndererek oyların yüksek gösterilmesi için yüksek ödenek taahhüdünde bulunduğunu CHP'li gazeteci Sabahattin Önkibar ifşa etmişti. 

Büyükelçilerin birbiri ardına ziyaret ettiği İYİ Parti, anketlerde Zafer Partisi'ne yer verilmemesi ve kendi oylarının yüzde 20'ye yakın gösterilmesi için tam 720 milyon lira ödedi. 

Sözkonusu kampanyaya ABD ve Avrupa destekli fondaş yayın organlarının da katılması ve 'merkez sağın yeni adresi' şeklinde tanımlarla fondaş medyanın İYİ Parti'yi parlatmaya çalışması dikkat çekiyor. 

TFF Başkan adayı Erdal Alkış depremzedeler için verdiği sözü tutmamış: Tek kuruş ödememiş TFF Başkan adayı Erdal Alkış depremzedeler için verdiği sözü tutmamış:... Haberi Görüntüle

CHP 1 MİLYONLUK ANKETE NEDEN 20 MİLYON VERİR?

Kemal Kılıçdaroğlu

Masa başında dizayn edilen rakamlarla vatandaşın zihninde "AK Parti gidiyor" algısını oturtmaya çalışan şirketler CHP'den de yüklü miktarda ödenek aldı. CHP'nin anket şirketlerine yatırdığı rakamın son 3 yılda 1,1 milyar TL'yi aştığı söyleniyor. 

CHP'nin gerek anket gerek reklam gerekse de sosyal medya kampanyalarına harcadığı rakamın boyutuna ulaşmak şu an itibariyle mümkün değil. Bu konuda şeffaf bilgiler sunmayan partide bilgilere ancak istifa eden yetkililerin açıklamaları sayesinde ulaşılabiliyor. 

Ödenek ve fonlara ilişkin sır perdesine isyan ederek bir süre önce CHP'den istifa eden parti avukatı Mustafa Kemal Çiçek, "CHP'de partiye ait 650 milyon TL’nin kimlere hangi yayın organlarına ve hangi anket firmalarına peşkeş çekildiğini soramamak siyasi ahlaksızlığın ta kendisidir" açıklaması yapmıştı. 

Kılıçdaroğlu'nun da avukatlığını yapmış Çiçek, 10 milyon liralık ankete 20 milyon TL ödendiğini söylemişti. Anket şirketlerine ödenen bu uçuk rakamların yönlendirme amaçlı olduğuna kesin gözüyle bakılıyor.

Normalde maksimum 1 milyon lira maliyeti olması gereken bir ankete 20 katı para ödeyen CHP'nin "Cumhur İttifakı eriyor", "AK Parti yüzde 30'un altına düştü" şeklinde sonuç çıkarttırdığı belirtiliyor. 

Parayla hazırlanmış anket sonuçları, sosyal medya kampanyaları ve sıkı bir manipülasyonla seçimlerden önce kendini galip ilan eden ve şimdiden zafer sarhoşluğuna bürünen Altılı Masa, en çok da kendi partililerini kandırmış oluyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading