Yandex Metrica
SON DAKİKA
Çok uluslu operasyonun yeni kuklası SBK mı?

Çok uluslu operasyonun yeni kuklası SBK mı?

Türkiye Gezi ayaklanmasından bu yana çok uluslu operasyonlarla karşı karşıya. 2023 öncesi saldırılar yoğunlaştı. Önce Sedat Peker, ardından Sezgin Baran Korkmaz piyasaya sürüldü. Muhalefetin Rıza Sarraf göndermeleri, operasyonel süreçler arasındaki devamlılığın da bir kanıtı niteliğinde.

Gündem

23.01.2024, 17:35

Türkiye'yi uluslararası arenada zor durumda bırakmaya çalışan etki ajanları 2013'ten bu yana peyderpey sahneye çıkarılıyor. Türkiye isimler üzerinden yürütülen bu karalama operasyonlarından en belirgin olanını 17-25 Aralık sürecinde yaşadı. 

İLK SOMUT ÇOK ULUSLU SALDIRI AKTÖRÜ RIZA SARRAF

Gezi sürecinde istediği sonucu alamayan ve 2013 yılının başında Halkbank üzerinden Türkiye ekonomisine ayar vermeye çalışan ABD, 17 Aralık darbe girişimi sürecinde sahneye işadamı Rıza Sarraf'ı sürmüştü.  Sarraf Türkiye ekonomisini hedef almayı planlayan uzun soluklu bir saldırının sahne önündeki aktörü oldu.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delmekle suçlanan Rıza Sarraf, 15 Temmuz darbe girişiminden dört ay önce gittiği ABD'nin Miami kentinde ABD'yi dolandırmak, bankacılık sahtekârlığı ve kara para aklama suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Çok uluslu Sarraf operasyonunun gerçeği daha onra ortaya çıkmış, Sarraf 26 Ekim 2017'de ABD ile işbirliğine giderek hakkındaki suçlamaları kabul etmiş, kendisi için hazırlanmış ifadeyi vererek ABD müesses nizamının koruması altında, Türkiye aleyhine yürütülen propagandanın bir kuklası olarak ABD'de yaşamını sürdürmeye devam etmişti. 

DAHLAN 3 YIL SONRA YENİDEN SAHNEDE, KUKLA BU KEZ SEDAT PEKER

Türkiye'yi 2018 öncesinde ekonomik ve yargı üzerinden kurmaca aktörlerle hizaya getirmeye çalışan çok uluslu ittifak, 2023 önceki yeniden sahneye çıktı. Bu kez aktörler de farklılaştı. Önce Mayıs ayında suç örgütü lideri Sedat Peker dolaşıma koyuldu. İstihbarat servisleri tarafından Balkanlardan Fas’a, oradan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kaçırılan Sedat Peker burada 'dokunulmaz' olarak bilinen bir otele yerleştirildi.

Türkiye'ye karşı daha önce yürütülen pek çok operasyonun merkez üssü olan BAE'nin koruyup himaye ettiği Peker, Körfezdeki pek çok illegal olayın arkasındaki isim olan Muhammed Dahlan ile irtibatlı. 

Dahlan’ın kontrolündeki Peker, tıpkı Rıza Sarraf gibi önüne koyulan ve pek çoğu FETÖ'cülerin daha önce çeşitli yollarla dile getirdiği iddialardan ibaret olan dosyaları okuyarak muhalefetin büyük desteğini almış durumda. Muhalefet liderlerinin bile iktidara karşı bir umut olarak gördüğü mafya lideri, son günlerde geri çekilşmiş durumda. 

YENİ OPERASYON AYGITI SEZGİN BARAN KORKMAZ

BAE ve ABD merkezli operasyon aktörleri arasına bugünlerde yeni biri katılmış durumda: Sezgin Baran Korkmaz. Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamalarıyla kırmızı bültenle aranırken Avusturya’da tutuklanan  SBK Holding'in sahibi Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye iadesi için çalışma başlatıldı. Ancak Korkmaz için ABD Adalet Bakanlığı da devreye girdiğini duyurdu. ABD Adalet Bakanlığı Korkmaz'ın iadesinin talep edileceğini açıkladı. Korkmaz'ın hangi ülkeye iade edileceğine ilişkin karar 2 hafta sonra yapılacak mahkemede belli olacak.

Ayakkabı boyacılığından milyarderliğe yükselen şaibeli bir profile sahip olan SBK, çok uluslu opereasyon aygıtının yeni sözde itirafçısı olmaya aday. SBK da tıpkı Rıza Sarraf gibi, ABD’ye götürülüp  piyasaya sürülecek  ve Türkiye’ye yönelik büyük bir istihbarat operasyonunun görünen aktörü haline getirilecek. SBK gerçekten yakalandı mı yoksa ABD ile ile anlaşma yaparak teslim mi oldu? sorusu gündemde. 

MUHALEFETİN 'SBK İKİNCİ SARRAF' SÖYLEMİ

Hem anamuhalefet partisi CHP hem de muhalif basın bugünlerde  tek bir söylemi öne çıkarmış durumda: SBK ikinci Sarraf vakası. Bu bağlantı aslında 2013'ten bu yana Türkiye'ye karşı yürütülen operasyonlar arasındaki sürekliliğin de göstergesi. Oysa Yılmaz Özdil-Uğur Dündar kavgasıyla açığa çıkan ve muhalif medyanın ne şekilde fonlandığına dair soru işaretlerini bir kez daha ortaya koyan SBK tartışması, çok uluslu operasyonlarda muhalif medyanın da Türkiye karşıtı bloğun bir aparatı olduğunun göstergesi. 

SBK'DAN SONRA OPERASYON KUKLASI KİM OLACAK?

2023 seçimleri önceki AK Parti yönetimini itibarsızlaştırmaya dönük operasyonların bir parçası olan ve muhalefetin büyük bir coşkuyla desteklediği Sedat Peker ve Sezgin Baran Korkmaz gibi kullanışlı aktörlerin sahanaya sürülmesi sonrası, bundan sonraki süreçte de benzer saldırıların gelebileceği ifade ediliyor. Sıradaki operasyonel ismin kim olacağı saldırıların seyrini de belirleyecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading