CHP'lileri ürküten koltuk pazarlığı: Masada konuşulan milletvekili formülü ortaya çıktı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun masadaki ortaklarına 54 vekil vererek Cumhurbaşkanı adayı olması, CHP'li vekilleri yeniden aday olamama endişesine soktu.
Dün gerçekleştirilen toplantının ardından Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bir yılı aşkındır devam eden pazarlıkların son virajında, masadaki koalisyon ortaklarına bol bol koltuk dağıttı.
Masaki her partiye bir bakanlık veren ve 12 maddelik mutabakata imza atan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Altılı Koalisyona sunduğu milletvekili formülü de belli oldu.
AK Parti'den ayrılarak kendi partilerini kuran Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan, CHP'den en büyük payı alan isimler olarak dikkat çekti.
Uzun süren pazarlıkların sonunda Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'ne 20'şer milletvekili verilecek. Saadet Partisi ise 10 milletvekili alacak. Demokrat Parti ise 4 milletvekili konusunda Kemal Kılıçdaroğlu ile el sıkıştı.
CHP'Lİ VEKİLLER ENDİŞELİ
Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kabul edilmesi için küçük partilere fazlasıyla milletvekili vermesi, CHP'nin mevcut milletvekillerini de endişeye soktu. Çünkü masadaki küçük partiler önemli illerde üst sıralara talip oldu. CHP'nin sadece 1 milletvekili çıkarabildiği Konya'da, birinci sırayı Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu istedi.
AKŞENER'İN İSTEDİĞİ BAKANLIKLAR
Bakanlıkların paylaşımı konusunda da partiler arasında tam mutabakat sağlanamadı. Altılı koalisyonda her partiye birer bakanlık verilecek fakat bazı kritik bakanlıklar için partiler arasında kıyasıya rekabet var. Ali Babacan, ekonomi yönetimin kendisinde olmasını istiyor. Akşene ve ekibi bu öneriye sıcak bakmıyor. İYİ Parti, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da kendilerinde olmasını istiyor.
KILIÇDAROĞLU HERKESE VERMEK İSTİYOR
Kılıçdaroğlu ise bazı bakanlıkların ikiye bölünmesini ve yeni bakanlıkların kurulmasıyla herkese fazlasıyla koltuk vermeyi planlıyor. Kılıçdaroğlu'nun planına göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı da ikiye bölünecek. 14 Mayıs tarihinde yapılacak seçimlerin kazanılması durumunda; Kültür Bakanlığı Saadet Partisi'ne, Turizm Bakanlığı ise Demokrat Parti'ye verilebilir. 12 maddelik mutabakata göre; her partiye bir bakanlık verilecek. Geri kalan bakanlıklar ise partilerin oy oranlarına göre dağıtılacak.