CHP'li belediye faize çalışmış! Sayıştay raporu rezilliklerini tek tek ortaya koydu

CHP'li belediye faize çalışmış! Sayıştay raporu rezilliklerini tek tek ortaya koydu

Sayıştay’ın Konak Belediyesinin 2023 yılı raporu vahim tabloyu ortaya çıkardı. CHP'li Nilüfer Çınarlı Mutlu'nun yönettiği Konak Beldiyesinin 2023’te 1 milyar 110 milyon 592 bin lira gelir elde ettiği halde 1 milyar 365 milyon 196 bin lira giderinin olduğu tespit edildi. Aradaki 231 milyon 32 bin lira fark borçlanılarak kapatılırken faiz giderlerinin de yüzde 374,96 arttığı görüldü.

Sayıştay Dairesi Başkanlığı, Konak Belediyesi’nin 2023 denetim raporunu açıkladı. Raporda eğlence vergisi ve gece kondu fonu dikkat çekti. Bu arada Sayıştay Konak Belediyesinde personel giderlerinin yasaya göre olması gereken yüzde 40 sınırını aştığını belirleyerek uyarıda bulundu. Personel giderlerinin de bir önceki yıla göre yüzde 123,33 oranda artması dikkat çeken konuların başında yer aldı. 

BİLANÇO VE TAŞINMAZ İCMAL CETVELİ ARASINDA FARK

Belediyeye ait taşınmazların toplam değeri 3.178.306.014,29 TL olarak görünmesine rağmen, bilançoda 250 Arazi ve Arsalar, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri ile 252 Binalar Hesaplarında 3.378.342.539,55 TL olarak yer aldığı ortaya çıktı. Buna göre, taşınmaz icmal cetveli ile bilanço arasında 200.036.525,26 TL fark bulunduğu görüldü.

ASGARİ ÜCRET DESTEK PRİMİ BÜTÇEYE KAYDEDİLSİN

Asgari ücret destek primi tutarının uygulamanın başladığı 2016 yılında 298 bin 551,15 TL, 2017 yılında 1 milyon 656 bin 268,79 TL, 2018 yılında ise 1 milyon 252 bin 686,06 TL olmak üzere toplam 3 milyon 207 bin 506,00 TL tutarında olduğu tespit edildi. 2020 ve 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporlarında da konu edilmesine rağmen 2023 yılında da devam ettiğine dikkat çekildi. Raporda, “Belediyenin emanet hesaplarında tutulan 2018 yılı ve öncesine ilişkin asgari ücret destek primlerinin genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere ilgili muhasebe müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir” denildi.

KANUNİ SINIR AŞILDI 

2023 yılı içinde temmuz ayındaki memur personele yapılan seyyanen zam, asgari ücret zammı, enflasyon oranındaki artış gibi öngörülemeyen orandaki artışlardan kaynaklı olarak kanuni sınırın geçildiği ortaya çıktı. Raporda, “Kurum cevabındaki husus anlaşılır olmakla birlikte, Belediye tarafından yapılacak personel alımlarının, yapılacak zamlar da dikkate alınarak kanuni sınırın aşılmasına sebep olmayacak şekilde yapılması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

İŞLETMELERDEN EĞLENCE VERGİSİ ALINMAMIŞ 

Belediye sınırları içinde eğlence vergisine tabi faaliyetlerde bulunan işletmelere eğlence vergisi tahakkuk ettirilmediği ortaya çıktı.  Raporda, “Eğlence hizmeti sunan işletmelere eğlence vergisi tahakkuku yapılmamak suretiyle Belediye Gelirleri Kanunu’na uyulmadığı gibi, belediyenin gelirlerinde kayıp yaşanmasına da sebep olunmaktadır. Dolayısıyla, söz konusu işyerlerine ilişkin envanter çalışmalarının titizlikle yapılması, eğlence vergisine ilişkin mükellefiyet, tahakkuk ve tahsilat işlemlerinin en kısa süre içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

GECE KONDU FONU HESABINDA YER ALAN PARALAR BAŞKA KALEMLERE GİTTİ

Gecekondu gelirleri ve imar barışından elde edilecek bazı gelirler için oluşturulan fonda biriken tutarların ilgili mevzuata aykırı olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Rarpoda, “Yapılan incelemelerde, gecekondu gelirleri için oluşturulmuş vadeli banka hesabından 316.982,46 TL tutarında belediyeye ait cari hesaba virman yapıldığı görülmüştür. Cari hesaba aktarılan toplam meblağın tamamının belediyenin vadesi geçmiş vergi, sigorta, emekli keseneği borçlarının ödenmesi için kullanıldığı anlaşılmıştır. Bu şekildeki uygulama ise anılan Kanun’da belirtilen amaçlara uygun değildir. Bu itibarla, İdarenin ilgili gelir kalemlerinin bir fon hesabında toplanması ve Kanun’da belirtilen amaçlar doğrultusunda kullanılması gerekmektedir” denildi.

SAYIŞTAY UYARDI

Sayıştay raporunda şu bilgiler verildi:  “Belediye Şirket personeli dâhil personel giderlerinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yeniden değerleme oranıyla çarpımı sonucu ortaya çıkan tutarın %40'ını geçtiği tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde, ayrıntısı aşağıdaki tabloda görüleceği üzere belediye şirket personeli de dâhil yıllık toplam personel giderleri, idarenin gerçekleşen en son yıl bütçe gelirleri toplamının her yıl, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298'inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılması sonucu bulunacak miktarın %40'ını aştığı tespit edilmiştir. Bu husus 2020 ve 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporlarında da konu edilmesine rağmen söz konusu uygulamanın devam ettiği görülmüştür. Sonuç olarak, anılan mevzuat hükümleri gereğince personel giderlerinin mevzuatta belirlenen düzeye getirilmesi sağlanmalıdır.”

SAYIŞTAY’IN KONAK BELEDİYESİ 2023 DENETİM RAPORUNDA BELİRLEDİĞİ USULSUZ İŞLER ŞÖYLE:

1. Kullanılan Banka Kredilerinin Gelecek Dönemlere Ait Tüm Faizlerinin Tamamının Bu Hesap Döneminde Gider Kaydedilmesi 

2. Taşınmaz İcmal Cetveli ile Muhasebe Kayıtlarının Birbirini Tutmaması 

3. Amortisman Ayırma İşlemlerinin Hatalı Yapılması 

4. Satışı Yapılan Taşınmazların Hatalı Muhasebeleştirilmesi 

5. Elden Çıkarılan Hurdaların Muhasebe Kayıtlarında İzlenmeye Devam Edilmesi

6-2018 Yılı ve Öncesine Ait Asgari Ücret Prim Desteğinin Genel Bütçeye Gelir Kaydedilmek Üzere Gönderilmemesi 

7- Bazı Belediye Gelirlerinin Tahakkuk Kayıtlarında Bilanço Hesaplarının Kullanılmaması

8- Belediye Şirket Personeli Dâhil Personel Giderlerinin Kanuni Sınırların Üzerinde Olması 

9. Bütün Riskler Sigortasında Bazı Risk Kalemlerinde Muafiyet Oranlarının Yüksek Belirlenmesi

10. Eğlence Vergisine Tabi Faaliyetlerde Bulunan İşyerlerine Eğlence Vergisi Tahakkuk Ettirilmemesi 

11. Gecekondu Fonu Hesabında Yer Alan Paraların Amacı Dışında Kullanılması 

12. Hurda İşlemlerinin Sağlıklı Bir Şekilde Yürütülmesini Sağlayacak Hurda Yönetim Sistemi Kurulmaması 

13. İmar Kanunu Uyarınca Alınması Gereken Otopark Bedellerinin Takip ve Tahsilatının Yapılmaması 

14. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarının Doğru ve Güvenilir Veriler Sunamaması 

15. Sosyal Denge Sözleşmesinin Konusu Dışında Hükümler İçermesi