Yandex Metrica
SON DAKİKA
CHP'li iBB'nin kestiği 112 ağaç kurtarılabilir miydi? İşin erbabından konuya ilişkin önemli açıklama

CHP'li iBB'nin kestiği 112 ağaç kurtarılabilir miydi? İşin erbabından konuya ilişkin önemli açıklama

İstanbul Beşiktaş'ta CHP'li İBB'nin kestiği çınar ağaçları tartışması devam ederken ağaçlardaki mantarı ilk teşhis eden bilim insanından önemli açıklamalar geldi. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Bitki Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Zeki Severoğlu, çınar ağaçlarının mantar sebebiyle kesiminin doğru olduğunu ancak 3-5 tanesinin dışında tedavi edilebilecek olanlarının kesilmemeleri gerektiğini ifade etti.

Gündem

23.01.2024, 19:02

Beşiktaş'ın işlek caddelerinden biri olan Çırağan Caddesi'ndeki çınar ağaçları CHP'li iBB tarafından kesilmişti. Konuya ilişkin tartışmalar devam ederken çınar ağaçlarındaki mantar hastalığını Türkiye'de ilk olarak teşhis eden bilim insanı Zeki Severoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

CHP'li Tanrıkulu'nun da bulunduğu etkinlikte olaylar: Terör örgütü PKK ve... Haberi Görüntüle

ÇALIŞMALAR YAPILDI İLAÇLAR DENENİYOR

Daha önceleri mantar hastalığı yaşayan çınar ağaçlarını tedavi ettiklerini belirten Severoğlu, "Doku bozuklaşması mantarı" adı verilen bu mantarın, bitkilerin köklerden aldığı suyu yapraklara kadar ileten ksilem borularını tıkamasıyla meşhur bir mantar olduğunu ifade etti.

Hastalıklı ağaçların belirlenmesinin ardından söz konusu mantar hastalığı dışında 29 çeşit mantar belirlediklerini dile getiren Severoğlu, şunları söyledi;

"Uluslararası literatürleri inceleyerek bu mantar üzerinde etkili olduğunu gördüğümüz bazı ilaçları, biz de değişik oranlarda veya etken maddeleri bir araya getirerek, etkisini artırmak üzere laboratuvarda birleştirdik. Yani yeni solüsyonlar elde ettik. Bu solüsyonların, laboratuvarda yüzde yüz etkili olduğunu gördükten sonra ağaçlara verilmesi gerektiği konusunda belediye ile görüştük. Ölmek üzere olan ağaçlara uygulama yaptık. Burada da ilk kez 'Tree injection' dediğimiz bir metodu kullandık. ABD'den getirdiğimiz bir tabanca ile bu ilaçları ağaçlara verdik ve bu ağaçların yaşamasını uzattık belli bir süre. Ancak daha sonra gördük ki bu ağaçların devamlı ilaçlanması ve hasta ağaçların da ortadan kaldırılması gerekiyor ki hastalık yenilenmesin. Çünkü çok hızlı yayılabilen, özellikle yara yüzeylerinden bulaşan bir hastalık."

SON DAKİKA! Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi Haberi Görüntüle

'112 AĞAÇ KESİLMİŞ HABERİMİZ YOKTU'

Kesilen ağaçlarla ilgili ortada bilgi kirliliği olduğunu söyleyen Severoğlu şunları aktardı;

''2020 yılında bu hastalık üzerine çalışma yapılmış. 2021'de de böyle bir çalışma yapıldığı söylenmiş. 2022'de 39, toplamda 112 ağaç kesilmiş. Bunların hiçbirinden ve çalışmalar yapıldığından haberim yoktu. Sitem de etmiyorum, birçok farklı hoca ile çalışılabilir ancak bizim en azından bilgilendirilmemiz konusunda bir zaaf olduğunu düşünüyorum. Haber verilseydi biz de gönüllü olarak çalışmalara iştirak edebilirdik. Ecdat yadigarı çınarların yaşaması için bilim insanı olarak daha önce elimizden geleni yaptık. Şu anda İBB yetkilileri bizi çağırdı, bundan sonra bu hastalıkla mücadele etmek için iş birliği teklif etti."

Son dakika... İstanbul'da İETT otobüsüne kamyonet çarptı! Haberi Görüntüle

KESİLEN AĞAÇLAR KURTARILABİLİR MİYDİ?

"Bu hastalık acaba bütün ağaçlarda var mıydı?", "Kesilen ağaçlar kurtarılabilir miydi?" soruları üzerine Severoğlu şu cevapları verdi;

"Ben ağaçları görmedim. En azından makroskobik olarak görseydim, eğer bu hastalık Ceratocistis fimbriata var Platani ise 'Bu hastalık bu ağaçlarda mevcut, derhal kesilmesi lazım.' derdim. Başka bir hastalıktan da ölmüş olabilirler. 2010 yılından sonra verdiğim projede 30'a yakın hastalık tespit etmiştik. Bu hastalıklarla da belediyenin mücadele ettiğine inanıyorum. Bugün de ettiklerine inanıyorum. Fakat hepsine de 'Yüzde yüz bu hastalıktan kesilmiştir.' diyemiyorum. Çünkü kesilen ağaçların nerede olduğunu dahi bilmiyorum. Bu hastalığı tespit eden kişi olarak ben de bilgilendirilmek isterdim. Şu anda bilgilendirildik ama biraz geç oldu. İstanbul'da kurtarılmayı bekleyen birçok çınarımız var. Bunların tedavi edilmesi, en azından hastalıkların belirlenmesi yönünde çalışma yapılabilir."

Turgut Altınok seçim çalışmalarını değerlendirdi: Ankara 5 yıl daha Yavaş'ı... Haberi Görüntüle

İYİ Partili isim adaylıktan çekildi: AK Parti'yi destekleyecek Haberi Görüntüle

'3-5 TANE HASTA VARSA DİĞERLERİNİN KESİLMEMESİ GEREKİRDİ'

Belediyecilik faaliyetlerinde ağaçların çok dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunun altını çizen Severoğlu, Mesela tretuvarlar yapılırken araçların çarpmasını engellemek, böyle bir durumda müteahhitlere ceza verilerek bu yolun en aza indirilmesi, ağaçların köklerinin tamamıyla taşlarla hapsedilmemesi gerekiyor." dedi.

Yurt dışında bulunması nedeniyle ağaçların bakımının 5-6 yılına şahit olmadığını ifade eden Severoğlu, şunları söyledi:

"Ama o yıllarda yaptığımız çalışmalar bir netice verdi ki çok fazla kesim olmadan bu günlere kadar geldik. Bu hastalığın 2020'den sonra bu şekle gelmesinin çeşitli sebepleri olabilir. Küresel ısınma olabilir, farklı farklı sebepler olabilir ama neticede ortada 112 ağacın kesilmesi durumu var. Netice şu, eğer bu hastalıksa, belediye yüzde yüz doğru yapmıştır. Eğer 3-5 tane var da diğer hastalıklardan dolayı tedavi edilebilecek bireyler vardıysa, onları kesmemeleri gerekirdi. Böyle bir durum var mı yok mu henüz incelemedim. İBB de 'İnceleyebiliriz.' diye bir teklifte bulundu." 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading