• G.ALTIN

    4.345,98

  • DOLAR

    39,2169

  • EURO

    45,2700

  • BIST 100

    9.311,88

  • BITCOIN

    $105.932

Cezasızlık dönemi bitiyor mu? 10. Yargı Paketi'nde neler var? İşte o detaylar...

Cezasızlık dönemi bitiyor mu? 10. Yargı Paketi'nde neler var? İşte o detaylar...

AK Parti tarafından hazırlanan ve 29 Mayıs’ta TBMM’ye sunulan 10. Yargı Paketi, infaz sisteminde kapsamlı değişiklikler öngörüyor. Cezaevlerindeki doluluğu azaltmayı ve adalet sisteminin işleyişini güçlendirmeyi amaçlayan düzenleme, kamuoyunun merakla beklediği genel af beklentisini ise karşılamıyor.

Cezaevlerindeki binlerce mahkûmun ve ailelerinin gözü kulağı, 29 Mayıs 2025’te Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yeni infaz düzenlemesine çevrildi.

YENİ PAKET MECLİS’E SUNULDU: SÜREÇ RESMEN BAŞLADI

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, aynı gün saat 15.00’te yaptığı açıklamada, “30 maddelik 10. Yargı Paketi’ni Meclis’e sunduk” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemenin bayramdan önce yasalaşması bekleniyor. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran paketin Meclis’te görüşülme süreci başlarken, detaylar da netleşmeye başladı.

GENEL AF YOK, YENİ İNFAZ UYGULAMALARI VAR

2025 yılı itibarıyla gündeme gelen 10. Yargı Paketi; genel af, kısmi af ya da koşullu salıverme gibi beklentileri içermiyor. Pakette ağırlıklı olarak cezasızlık algısını ortadan kaldıracak ve infaz sisteminin işleyişini etkinleştirecek düzenlemelere yer veriliyor.

Ceza süresi iki yılın altında kalan suçlarda artık hapis cezası uygulanabilecek; hükümlülerin en az sekizde birlik kısmı cezaevinde geçirilecek. Ancak bir yıllık denetimli serbestlik uygulamasında herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek.

ADALET KOMİSYONU'NDA KABUL EDİLDİ

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile bazı diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren teklif, TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarına uygun olarak İcra ve İflas Kanunu’nda da düzenlemeler yapılacak.

Yargı reformu süreci kapsamında hayata geçirilmesi planlanan bu düzenlemeler; infazdan icraya, ceza politikalarından rehabilitasyon süreçlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.

10. YARGI PAKETİ’NDE ÖNE ÇIKAN MADDELER

İnfaz sisteminde ciddi değişiklikler içeren paketin dikkat çeken başlıca maddeleri şöyle:

  • 2 yılın altındaki suçlar için infaz yolu açılacak, hükümlü en az %12,5 oranında cezaevinde kalacak.
  • Denetimli serbestlikte değişiklik yapılmayacak.
  • Koşullu salıverilme süreleri korunacak, infazın etkinliği artırılacak.
  • Kadın cinayetleri ve cinsel suçlarda ceza artırımı ve haksız tahrik indiriminin sınırlandırılması hedefleniyor.
  • Yaşlı ve ağır hastalığı bulunan hükümlülere evde infaz imkânı getirilecek.
  • Hamile hükümlülere özel infaz uygulamaları sağlanacak.
  • Evde, hafta sonu ve gece infazı gibi alternatif yöntemler uygulanacak.
  • Terör, örgütlü suçlar ve ağır suçlar kapsam dışı bırakılacak.
  • COVID-19 dönemine özel infaz hükümleri taslaktan çıkarıldı.
  • İkinci kez suç işleyenlere denetimli serbestlik hakkı, konutta infaz süresinin 1 yıldan 3 yıla çıkarılması gibi yenilikler yer alıyor.

TOPLUMSAL BARIŞ VE HUKUK GÜVENLİĞİ HEDEFLENİYOR

Yeni infaz düzenlemesi, sadece cezaevlerindeki doluluğu azaltmayı değil, aynı zamanda hukuk güvenliğini ve hak arama özgürlüğünü güçlendirmeyi amaçlıyor. Özellikle kadınlara, yaşlılara ve hastalara yönelik esnek uygulamalarla birlikte, cezasızlık algısını kıracak adımlar da atılmış durumda.

GENEL AF BEKLENTİSİ BU PAKETLE KARŞILANMADI

Kamuoyunda bir süredir konuşulan “genel af” ya da “kısmi af” yönündeki beklentiler ise bu paket kapsamında karşılık bulmadı. Hükümet, af yerine cezaların daha etkili uygulanmasını ve adalet sistemine duyulan güvenin artırılmasını öncelik olarak belirledi.TRHABER

Avatar
Ahmet İğdişli