Yandex Metrica
SON DAKİKA
Cemal Kaşıkçı nasıl öldürüldü? Suikast sanığının yakalanması vahşi cinayeti yeniden gündeme taşıdı

Cemal Kaşıkçı nasıl öldürüldü? Suikast sanığının yakalanması vahşi cinayeti yeniden gündeme taşıdı

Cemal Kaşıkçı cinayetinin zanlılarından biri Fransa'da yakalandı. Sözkonusu gelişme 2 Ekim 2018'deki o vahşi cinayeti bir kez daha gündeme taşıdı.

Gündem

25.03.2024, 13:07

Dünyaca ünlü gazeteci Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 günü Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğü sırada binada bulunanlardan biri Fransa'da gözaltına alındı. Cinayete ilişkin Türkiye'de gıyaben yargılanmakta olan 26 kişi arasındaki Halid Eyd el-Uteybi (33), Paris'teki Charles De Geulle Havalimanı'nda Riyad'a gidecek uçağa binmek üzereyken yakalandı. 

Aranıyor olmasına rağmen gerçek kimliğiyle seyahat eden Uteybi'nin, Türkiye tarafından çıkarılan tutuklama emrine binaen gözaltına alındığı bildiriliyor. Fransız adli makamlarının, Uteybi'yi soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a iade etmesi bekleniyor. 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a saldırı: Konuşma yaptığı platformdan... Haberi Görüntüle

RİYAD: YANLIŞ KİŞİ GÖZALTINDA 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Washington Post'a konuşan bir Suud yetkili, gözaltındaki şahsın gerçekte olayla bir ilişkisi bulunmadığını iddia ederek 'isim benzerliğinden ötürü yanlış kişinin gözaltına alındığını' iddia ediyor. Cemal Kaşıkçı cinayeti davası İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Şubat 2022 tarihinde görülmeye devam edecek. Bu tarihe kadar Uteybi'nin iade edilip Türk savcılarca sorgulanması, davanın seyri açısından önemli görülüyor. 

Tutuklama haberini Middle East Eye haber sitesine değerlendiren Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, "Çok uzun zamandır bekliyordum. Şimdi ilk kişi nihayet tutuklandı. Adaletin gereğini yapmasına izin verilmeli. Suç eylemlerinden dolayı yargılanması hayati önemde olduğu için, haksız bir müdahaleyle serbest kalmasına izin verilmemeli" dedi. 

Cengiz, "Veliaht Prens Selman da dahil olmak üzere Cemal'in vahşice öldürülmesi emrini veren kişilerden daha fazla hesap sorulması gerekiyor" diye konuştu. 

Kaşıkçı cinayetine ilişkin bu yeni gelişmeden ötürü Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de devreye girdi. Örgüt konuyu yakından takip ettiklerini bildirdi. 

İstanbul'da oy verme saat kaçta başlayacak, ne zaman bitecek? İzmir,... Haberi Görüntüle

YAKALANAN KİŞİ GERÇEKTEN O İSE...

Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü âna ilişkin ses kayıtlarını dinleyen isimlerden biri de Agnes Callamard'dı. 

Cinayetin gerçekleştiği dönemde Birleşmiş Milletler nezdinde açılan soruşturmayı yürüten Uluslararası Af Örgütü Başkanı Agnes Callamard, "Bu adalet arayışında büyük bir adım olabilir ancak daha fazla teyit gerekli. Çeşitli yaptırım listelerinde ve benim raporumda belirtilen kişi gerçekten aynıysa o zaman bu adam konsolosluk konutundaydı" diye konuştu. 

2024 KARS SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Kars'ta hangi... Haberi Görüntüle

CEMAL KAŞIKÇI NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, nişanlısı Hatice Cengiz'le evlenmesi için gerekli belgeleri temin etmek üzere 2 Ekim 2018 günü Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna gitti. Nişanlısı Cengiz'i kendisini beklemesi için dışarıda bırakan Kaşıkçı, girdiği binadan bir daha çıkamadı. Çünkü Kaşıkçı'ya o gün için randevu veren Suud makamları onu ortadan kaldırmak için gerekli tüm hazırlıkları yapmıştı. 

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Suudi Arabistan dışında ikamet eden rejim muhaliflerini öldürmek ya da Riyad'a zorla getirmek için kurduğu 'Kaplan Timi' dünyanın her bölgesinde faaliyet yürütüyordu. Bu timin üyesi bir ekip, Kaşıkçı'nın öldürüldüğü günün öncesinde iki özel uçakla İstanbul'a geldi. 

Aralarında Prens Selman'ın özel istihbarat albayı Mahir Abdülaziz Mutreb, korumaları Muhammed Saad H. el-Zahrani, Thaar Ghaleb T. el-Harbi ve Suudi adli tıp uzmanı Muhammed el-Tubeyki'nin de bulunduğu grup, Cemal Kaşıkçı'yı Suudi Arabistan Başkonsolosu Muhammed el-Uteybi'nin gözleri önünde önce sorgulamak istedi. Ardından vücuduna bir sıvı enjekte ettikten sonra onu boğdu. 

Cesedi ortadan kaldırmak için gayet soğukkanlı biçimde hareket eden adli tıpçı Muhammed el-Tubeyki, içerden elde edilen ses kayıtları ve delillere göre, Cemal Kaşıkçı'yı testereyle parçalara ayırdı. Bu sırada hedef şaşırtmak Kaşıkçı'ya benzeyen bir görevli, onun giysileriyle konsolosluğun arka kapısından gezintiye gönderildi. Aynı zamanda farklı adreslere aynı anda hareket eden konsolosluk araçları, ilginin şüpheli bina üzerinden kısmen dağılmasını sağladı. Ancak o bina Türk güvenlik görevlilerinin saniye saniye takibindeydi.

Soldaki Cemal Kaşıkçı, sağdaki ise cinayet sonrası onun 'dublörü' olarak görevlendirilen Mustafa Muhammed el-Medeni...

Kaşıkçı'nın parçalara ayrılan bedeni bir araçla hemen yakındaki konsolos rezidansına götürüldü. Kaşıkçı'nın bedeni, daha önce yakılarak hazır edilmiş tandır fırınında küle çevrilecekti. Suud görevliler buna da bir kılıf hazırlamış ve 'bahçede mangal partisi' için dışarıdan onlarca kilo çiğ et sipariş etmişti. Ünlü gazetecinin naaşı konsolos rezidansındaki o tandırda yakılarak küle çevrildi ve böylece cesede ilişkin geride hiçbir kanıt bırakılmadı. 

Suud konsolosunun kullandığı rezidans bahçesindeki o tandır...

Cemal Kaşıkçı'nın boğularak öldürülmeden hemen önce ekip şefi Mahir Abdülaziz Mutreb tarafından Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüntülü olarak görüştürüldüğü iddia edildi. 'Operasyon'un başarılı olmasının ardından Kaplan Timi üyesi suikast ekibi, biri Kahire'ye öbürü de Dubai'ye giden iki özel uçakla İstanbul'dan ayrıldı. Ekibin bazı üyeleri de tarifeli uçaklarla İstanbul'u terk etti. 


KPSS ŞARTI YOK! Devlet kurumunda çalışacak personel alımı başladı! İşte... Haberi Görüntüle

BAŞINDAN SONUNA CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading