• G.ALTIN

    3.706,47

  • DOLAR

    38,0069

  • EURO

    41,2878

  • BIST 100

    9.498,41

  • BITCOIN

    $84.065

Bursa'daki bu mahallede tüm evler denizi görüyor! Facia yangın eşsiz mimariye dönüştü

Bursa'daki bu mahallede tüm evler denizi görüyor! Facia yangın eşsiz mimariye dönüştü

Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan Giritli Mahallesi’nde 1800’lü yılların hemen sonrasında yaşanan yangın felaketinden sonra bölge İtalyan mimar Piçiretu tarafından yeniden inşa edildi. Antik Yunan mimarlarından Hippodamos tarafından geliştirilen ızgara planlı bu mahallenin denize paralel olarak 3 cadde ve bunları dikine kesen dar sokaklardan oluşması dikkatlerden kaçmadı. Mahalledeki tüm evlerin denizi görmesi şimdilerde 18’inci yüzyıl İtalyan mimarisinin bile izlerini taşımaktadır

Bursa'nın Mudanya ilçesinde yer alan Giritli Mahallesi’ndeki evler, 1800’lü yılların sonrasında büyük bir yangın felaketine uğradı. Kullanılamaz hale gelen mahalleye ilk müdahale İtalyan mimar Piçiretu’dan geldi. Yeniden planlanarak inşa edilen bu mahalle için Antik Yunan mimarı Hippodamos’un geliştirdiği ızgara planına uyularak yeniden tasarlandı.

Son olarak dronla görüntülen mahallenin denize paralel 3 cadde ve bunları dikine kesen dar sokaklardan oluşması bizlere 18’inci yüzyıl İtalyan mimarisinin izlerini taşıdığını gösterdi. Mahallede tüm evler net bir şekilde denizi görürken oluşan manzara ile beraber evlerdeki geometrik tavan süslemeleri de dikkatlerden kaçmadı.

Sayısı 300 kadar olan Rum konağı, vitraylı pencerelerin önündeki bitkiler ve ahşap doku geçmiş dönemdeki asırlık tarihin izlerini bugüne kadar taşıdı.

Giritli Mahallesi

TÜM EVLER DENİZ MANZARALI

Yangının sonrasında dönemin yetkilileri ile birlikte bölgedeki Rum ve Müslüman Türklerin birlikte çözüm aradıklarına değinen Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, “Mudanya’da Girit Mahallesi’nde büyük bir yangın çıktı ve bütün evler yandı. Burada kalan Rumlar ve Müslüman Türkler, yangının ardından mahallenin yeniden toparlanması için çare aradılar. Bunun için İtalyan Şehir Mimarı Piçiretu’yu getirdiler ve burada yeni bir mimari yaratıldı. Bu mimariyle birlikte, sokaklarda nereden bakılırsa bakılsın deniz görülüyor” ifadelerine yer verdi.

Mübadele sonrasında Girit’ten gelen dedelerinin izlerinin mahallede hala hissedildiğine dikkati çeken Türker, Giritli Mahallesi'nin mimari yapısının öneminden söz ederek, “Buradan giden Rumların ardından, dedelerimiz tarafından burada yapılan bazı kazılarda küllere rastlanıldı. Bu da burada çıkan yangını bizlere ispatlıyor. Ayrıca her sokağın denize çıkması nedeniyle, yazın insanlar denize girmek için yer aramaz, kendi evlerinin kapılarının önünde denize girerlerdi” dedi.

Giritli Mahallesi’nde bulunan evlerin tipik Rum mimarisini yansıttığını dile getiren Türker, “Bu evler genellikle giriş katında 1 oda ve mutfak, 2’nci katında 2 oda, en üst katında ise yatak odaları olacak şekilde tasarlanmıştır. Zamanla bu evlerden bazıları restore edilirken, bazıları ise yıkılmıştır. Günümüzde ise irili ufaklı bu evlerden yaklaşık 300 adet bulunuyor” sözlerine yer verdi.

TRHABER

Avatar
Murat Gürel