Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bugün 17 Eylül... Adnan Menderes'i İmralı'da astıkları gün!

Bugün 17 Eylül... Adnan Menderes'i İmralı'da astıkları gün!

Türkiye Cumhuriyeti'nin serbest seçimle iktidara gelen ilk Başbakanı Adnan Menderes, ABD-NATO güdümlü 27 Mayıs cuntası tarafından 60 yıl önce bugün darağacında katledildi.

Gündem

23.01.2024, 17:59

Türk milleti 27 Mayıs darbecilerinin darağacında katlettiği Başbakanını rahmetle anıyor. Tek parti iktidarını son erdiren Demokrat Parti lideri Adnan Menderes, 60 yıl önce bugün, demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen Yassıada kararlarıyla İmralı'da idam edildi.

Soğuk Savaş şartlarında ABD-NATO güdümlü cuntanın 27 Mayıs 1960 tarihinde giriştiği darbe ne yazık ki başarılı olmuş, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes başta olmak üzere Demokrat Parti'nin tüm milletvekilleri tutuklanarak hapsedilmişti. 

Cunta yapılanmasının çekirdek kadrosunu oluşturan 37 düşük rütbeli isim emekli orgeneral Cemal Gürsel liderliğinde yönetimi ele geçirerek Türkiye'ye en karanlık dönemini yaşattı. 27 Mayıs'ı takip eden günlerde 235 general, 3 bin 500'ü aşkın subay emekliye sevk edildi; 1402 öğretim üyesi mesleğinden kovuldu, 520 hakim ve savcı da ihraç edildi. 

Cuntacıların oluşturduğu Milli Birlik Komitesi, 27 Mayıs sonrası girişilen cadı avında Demokrat Parti ile irtibatta olduğu düşünülen belli başlı tüm isimleri Marmara Denizi'ndeki Yassıada'ya hapsetti. Celal Bayar ve Adnan Menderes dışında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erdelhun, İstiklâl Savaşı kahramanlarından Ali Fuat Paşa, Kore gazisi Tahsin Yazıcı ve emekli olduktan sonra DP'den milletvekili seçilmiş eski Genelkurmay Başkanı Mehmet Nuri Yamut da Yassıada'ya gönderilenler arasındaydı.


Bu görüntüler vahşet! CHP’li belediyede skandal: Bakımı yapılmayan hayvanlar katledildi... Haberi Görüntüle

PROPAGANDA GÖRÜNTÜLERİ...

27 Mayıs darbecileri Yassıada tiyatrosu sürerken propaganda faaliyetinde de işi sıkı tutuyorlardı. Mahkeme salonunda düzenli aralıklarla çekilen görüntüler, 'sanık'ların ne kadar 'çaresiz' ve 'pişman' halde oldukları imajı verilerek yayınlanıyordu. 


Darbe sonrası cuntacıların emriyle oluşturulan Yüksek Adalet Divanı, yaklaşık 1,5 yıl boyunca Türk halkının dişlerini sıkarak radyodan dinlediği göstermelik Yassıada duruşmalarını yönetti. Kararı baştan verilmiş sözde yargılamaların ardından cuntacılar 15 kişiye idam, 31 kişiye ömür boyu hapis, 418 isme de çeşitli sürelerde hapis cezaları verdi. Mahkemenin beraat kararı verdiği 'sanık' sayısı ancak 123'tü. 


Karabük Üniversitesi yabancı öğrencilere getirdiği zorunluluk ne? Karabük Üniversitesi yabancı... Haberi Görüntüle

İŞKENCE ALTINDA BİR BAŞBAKAN

Darbeciler Adnan Menderes'e Yassıada'da kaldığı süre boyunca birbirinden değişik yöntemlerle işkence etti. Kimi zaman dayak, kimi zaman sözde 'prostat kontrolü' ve gayet sık başvurulan küfür-hakaret, Menderes'i canından bezdirdi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı, Yassıada'da defalarca kez intihar girişiminde bulundu.   


Milli Birlik Komitesi'nin onayıyla DP'nin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan 16 Eylül 1961'de, Başbakan Adnan Menderes ise 17 Eylül 1961'de İmralı Adası'nda idam edildi. Devrik Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Genelkurmay Başkanı Refik Koraltan da dahil 13 ismin idam cezaları ise ömür boyu hapse çevrildi. Milletin tek parti CHP'si sonrası büyük teveccüh gösterdiği Demokrat Parti, 29 Eylül 1960'ta kapatıldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading