Yandex Metrica

Buğday tarlalarını kim yakıyor? Pek çok şehirde ardı ardına yükselen alevler tonlarca gıdayı küle çevirdi

Bu yıl 20 milyon ton buğday hasadının beklendiği Türkiye yeni bir saldırı dalgasıyla karşı karşıya. Karanlık odaklar ormanların ardından buğday tarlalarını hedef almaya başladı. Pek çok ilde tarlalar, birdenbire yükselen alevler nedeniyle içindeki mahsûlle birlikte küle dönüşüyor.

Gündem

23.01.2024, 19:23

Pandemi, savaş, enerji kıtlığı ve sonrasında gıda kriziyle sarsılan dünyada insanoğlunun çilesi bitmiyor. Geçtiğimiz yıl kundaklamalarla Yeşil Vatan'ı hedef alanlar şimdi buğday mahsulünü yok etmek için devrede. Yaklaşık 20 milyon tonluk buğday hasadının beklendiği tarlalar Türkiye'nin dört bir yanında birer birer yanıyor. 

Son günlerde çok sayıda ilde çıkan buğday tarlalarındaki yangınlar şüphe uyandırıyor. Son 15 günde 6 ilde 337 dönüm buğday tarlasında yangın çıkması provokasyon şüphesi doğurdu. 

Yargıtay 17'inci turda da başkanını seçemedi: Oylamaya yeni turla devam edilecek Yargıtay 17'inci turda da başkanını seçemedi: Oylamaya yeni turla devam... Haberi Görüntüle

ARKA ARKAYA YANGINLAR TESADÜF MÜ?

Mersin-Tarsus'ta 12 dönüm, Şanlıurfa-Ceylanpınar'da 80 dönüm, Gaziantep-İslahiye'de 15 dönüm, Manisa-Alaşehir'de 40 dönüm, Mardin-Nusaybin'de 30 dönüm, Aydın-Söke'de 80 dönüm, Mardin-Kızıltepe'de 55 dönüm ve Manisa-Bintepeler'de 2 bin dönüm buğday tarlası son birkaç hafta içerisinde yandı yahut yakıldı. 

31 Mayıs'ta Manisa-Alaşehir'deki tarlasında yangın çıkan Ali Garipoğlu, 40 dönümlük buğday tarlasında aniden çıkan yangını şöyle anlatıyor: "Tarlayı birden alevler sardı. Rüzgarın da etkisiyle alevler birden yayıldı. Zararım çok büyük." 

6 Haziran'da ise Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde yaklaşık 80 dönüm ekili arazi yangın sonucu küle döndü. Saraççeşme Mahallesi'nde Salih Kılıç'a ait ekili buğday tarlasında iddiaya göre elektrik tellerinin birbirine temas etmesiyle düşen kıvılcımlar yangına neden oldu. Ancak yangının kundaklama sonucu çıktığı da iddia ediliyor. 

Ceylanpınar'dan 3 gün sonra, 9 Haziran'da yangının adresi bu kez Gaziantep'in İslahiye ilçesi ve yine ekili buğday tarlası oldu. Zincirli Mahallesi'nde Cerkez Yılmaz'a ait 15 dönümlük tarlada henüz belirlenemeyen bir nedenden ötürü çıkan yangın, başaklarla beraber tüm mahsulü küle çevirdi. 

İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ve çiftçilerin de traktör desteği ile yangın diğer ekili alanlara sıçramadan kontrol altına alındı ama 15 dönümlük alan büyük zarar gördü. 

Bugün 23 Nisan! Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl önce açıldı Bugün 23 Nisan! Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl önce... Haberi Görüntüle

VATANDAŞ HAKLI OLARAK ŞÜPHELENİYOR

Sosyal medyada bu yönde paylaşım yapan çok sayıda vatandaş buğday tarlalarının kasıtlı olarak yakıldığı şüphesini dile getiriyor. Dünya genelinde pek çok ülke kaosun daha da büyüyeceğini öngörerek gıda stoğu yaparken Türkiye'nin tahıl krizi yaşaması için tarlalara yönelik saldırı planının devre olduğu ileri sürülüyor. 

Yaşananlar Ekonomist dergisinin mayıs ayındaki kapağını yeniden akıllara getirdi. Gıda krizinin gelmekte olduğunu duyuran dergi, buğday başaklarında daneleri kurukafa şeklinde resmetmişti. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading