• G.ALTIN

    4.100,27

  • DOLAR

    38,1158

  • EURO

    43,6412

  • BIST 100

    9.317,24

  • BITCOIN

    $84.780

Bu senaryo gerçek olursa İstanbul alev alev! 500 patlama aynı anda..

Bu senaryo gerçek olursa İstanbul alev alev! 500 patlama aynı anda..

İstanbul’un depremle tetiklenebilecek yangın riski Meclis gündemine taşındı. TBMM Kartalkaya Otel Yangını Araştırma Komisyonu’na sunulan uzman raporlarına göre, olası 7 ve üzeri büyüklükteki bir deprem, şehir genelinde 500 doğalgaz servis kutusunda eşzamanlı yangın çıkmasına yol açabilir.

TBMM Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu’nun Meclis’teki son toplantısında, İstanbul’un olası bir deprem sonrası karşı karşıya kalabileceği yangın tehlikesi ele alındı. İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, milletvekillerine verdikleri sunumda, megakentteki yapısal risklere ve yetersiz önlemlere dikkat çekti.

500 KUTUDA AYNI ANDA YANGIN ÇIKABİLİR

Dr. Gültek, 7 ve üzeri büyüklükteki bir depremin, İstanbul genelinde 500 doğalgaz servis kutusunda eş zamanlı yangına yol açabileceğini belirtti. Bu durumun, büyük çaplı bir yangın felaketine zemin hazırlayabileceği uyarısında bulundu.

RİSKLİ BÖLGELERDE ORTAK ÇALIŞMALAR

Özellikle Şişli, Maslak ve İkitelli gibi yoğun yapılaşma bölgelerinde, İstanbul İtfaiyesi ile yürütülen ortak çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gültek, bu bölgelerde kritik öneme sahip yapılar bulunduğunu ve hazırlıkların 1999’dan bu yana devam ettiğini söyledi.

SİSTEMLER VAR AMA HABERİ OLAN YOK

Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin pek çok binada kurulu olmasına rağmen, çoğunun devre dışı olduğunu belirten Gültek, bina yöneticilerinin bu sistemlerden habersiz olduğunu vurguladı. "Bizimle bina gezen teknik sorumlu, 'Bizde böyle bir sistem mi vardı?' diyordu," şeklindeki sözleri dikkat çekti.

TARİHİ YARIMADA'DA SESSİZ TEHLİKE

Tarihi Yarımada’daki eski ahşap yapılarla ilgili yangın riskine de değinen Gültek, bu bölgede olası bir deprem sonrası hızlı ve geniş çaplı yangınların çıkabileceğini söyledi. Boğaziçi Üniversitesi ve İBB’nin birlikte yürüttüğü hasar tespit simülasyonunun bu bölgeyi kapsadığını aktardı.

FABRİKALARDA YANGIN DUVARI BİLE YOK

Geçmişte yapılan bir çalışmada, 60 büyük fabrikanın yüzde 70’inde yangın algılama sistemlerinin çalışmadığını tespit ettiklerini belirten Gültek, fabrikaların büyük kısmında yangın duvarı dahi bulunmadığını, aydınlatma sistemlerinin de neredeyse tamamının arızalı olduğunu ifade etti.

TARİHİ YAPILARDA GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN RİSK

Dr. Uğur Emre Temelli ise, tarihi binaların yangınlara karşı savunmasız olduğunu, bu yapılarda çıkan yangınların geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini söyledi. Farklı kullanım amaçlarının yangın yükünü artırdığına işaret eden Temelli, müzeler, okullar ve konutların farklı güvenlik gereksinimleri olduğunu vurguladı.

ACİL EYLEM PLANI ŞART

Temelli, yangınlara karşı ulusal düzeyde bir sistem kurulması gerektiğini belirterek, “Yangın yönetmeliği gözden geçirilmeli, iş yerleri ve konutlar için ayrı düzenlemeler yapılmalı. Ayrıca Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Yangın Laboratuvarı bir an önce hayata geçirilmeli,” dedi.

DİĞER
Avatar
Berşan Taşkaya