banner2

Bu kadarına da pes! Eminönü'ndeki simitçi heykelinin simitleri çalındı

Eminönü'nün simgelerinden biri haleie gelen simitçi heykelinin bronz simitleri çalındı. Polis hırsızların bulunması için çalışma başlattı.

Gündem 23.09.2022, 19:26 23.09.2022, 21:37
Abone ol

İstanbul Eminönü semtinde Fatih Belediyesi tarafından 2016 yılında heykel sanatçıları Mustafa Burnazoğlu ve Ersin Alyakut'a yaptırılan Eminönü Yeni Camii Meydanı’nda bulunan simitçi heykelinin 30 bronz simidi çalındı. 

NE ZAMAN ÇALINDIĞI BELİRSİZ

Yapımının ardından Eminönü’nün simge eserlerinren biri hline simitçi heykelinin tepsisinde bulunan simitlerin ne zaman çalındığıyla ilgili net bir bilgiye ulaşılamadığı öğrenildi. Parasını denkleştirmeye çalışan bir çocuğa simit veren simitçiyi tasvir eden heykelin yapımı 3 ay sürmüştü. Yeni Camii Meydanı'ndaki heykelin yapımında bir ton bronz kullanılmıştı. Eminönü'nü ziyaret edenlerden yoğun ilgi gören simitçi heykelinin tezgahı 3 aydır simitsiz halde. Heykelin simit tezgahının bir kısmı da zarar görmüş durumda. Fatih Belediyesi yetkilileri çalınan bronz simit heykellerinin bulunması için çalışma başlattığını belirterek, heykelin tekrar eski haline getirileceğini bildirdi. 

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ

Diğer yandan Eminönü’ne gezmek için gelen vatandaşlar da bronz simitlerin çalınmasına tepki gösterdi. Eminönü'ne alışveriş için gelen Meral Demirbaş, "Pandemiden önce Eminönü'ne gelmiştim, kızlarım heykelle fotoğraf çektirmişti. O zaman tezgahta simitler vardı, çok hoşuma gitmişti. Şimdi simitleri göremeyince çok şaşırdım. Acaba bronz diye alıp sattılar mı" dedi. Fatih Yıldız ise 4 yıl önce Eminönü'ne geldiğinde heykelin çok dikkatini çektiğini belirterek, simitlerin çalınmasına üzüldüğünü ifade etti.  Çalınan bronz simitlerin bulunması için çalışma başlatıldı.

SANATÇISI KONUŞTU

Heykel Sanatçısı Mustafa Burnazoğlu, "Biz arkadaşımla Fatih Belediyesine teklif götürmüştük. Zaten belediye o dönemde diğer meslek gruplarının heykellerini yaptırıyordu. Biz de simitçiyi yaptık. Poz veren bir simitçi yerine bir kompozisyon oluşturduk. Karşısındaki çocuk para sayıyordu ve simit uzatan biri heykeli yaptık. Yaklaşık 500-600 kilogram kilden modellendi, 2 ayrı figür ayrı ayrı modellendi, sonrasında bronz döküldü. Bronz döküldükten sonra meydana yerleştirildi. 900 kilogram ile 1 ton arasında ağırlığa sahip heykel. Her oraya gittiğimde başında bir kalabalık görüyordum. Bizden kaide istenmesine rağmen kaidesiz olmasını istedik ki, insanlar oradan geçerken simitçiye dokunsunlar, simitçi o toplu içerisinde gerçekten yaşasın istedik. Bunu da gördük, insanlar fazla ilgi gösterdiler ama dokunmanın ötesine geçmiş" dedi.

"TEKRAR YAPMAK 1 AY SÜRER" 

Mustafa Burnazoğlu, "Heykelde fazla emek var, en başından sonuna kadar tamamlanması 3 ayı buldu. Heykel çok detaylı bir heykel, her yerinde işçilik çok fazla var, gece gündüz çalışılmış bir heykel. Simitlerle de simit konunun öznesi olduğu için ayrıca özen gösterilmişti. Yaklaşık 30-40 simit vardı. Oradaki madenin satılıp paraya çevrilince çok fazla maddi değeri olacağını sanmıyorum, eserin bütünlüğünü bozmaya yönelik bir hareket olduğunu düşünüyorum. Bu gibi eserlere karşı bu tutuma üzüldüm. Simitlerin gitmesine değil de insanların eserlere zarar vermesine üzüldüm. Simitleri tekrar yapmak yaklaşık 1 ay sürer. Kesinlikle o heykelde simit olmalı, kompozisyon simitçi kurulmuş, simit de haliyle başrolü oynuyor" diye konuştu. (DHA)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!