Yandex Metrica

Bu haber kaç dolar? ABD parasıyla İslamofobik propaganda!

Bu haber kaç dolar? ABD parasıyla İslamofobik propaganda!

ABD merkezli Chrest Foundation isimli vakıf tarafından fonlandığı ortaya çıkan Medyascope, rezaletinin üstünü islamofobik propaganda yaparak kapatmaya çalıştı.

Gündem

25.03.2024, 12:06

Muhalif yayın politikalarıyla tanınan Medyascope ve 140Journos başta olmak üzere birçok haber kuruluşunun, ABD merkezli vakıf Chrest Foundation'dan aktarılan yüzbinlerce dolarlık hibe ile desteklendiğinin ortaya çıkması tartışma konusu. 

ABD fonu, 'ifade özgürlüğü' kisvesi altında çarpıtma haberlerle gündeme şekil vermeye çalışan bazı muhalif medya organlarını destekleyen söz konusu vakfın, fonladığı medya organlarının isimlerini kendi internet sitesinde paylaşmasıyla ortaya çıkmıştı.

Chrest Foundation'ın en büyük fonu aktardığı medya şirketlerinden biri de Ruşen Çakır’ın kurucusu olduğu Medyascope. Herkes kendisini 'özgür gazetecilik' ilkesiyle tanımlayan Medyascope'dan bir açıklama beklerken, Medyascope bunun yerine okuyanlara 'hayal ürünü' olduğunu düşündüren bir haber yayınlayarak, muhalif çizgiyi de aşan, kışkırtıcı ve islamofobik bir tutum sergilemeyi tercih etti. 

Fahrettin Altun: 'İsrail bir terör devletidir ve Ortadoğu'daki en büyük sorundur' Fahrettin Altun: 'İsrail bir terör devletidir ve Ortadoğu'daki en büyük... Haberi Görüntüle

HAYAL ÜRÜNÜ MÜ?

Söz konusu haberde ismi verilmeyen kadınların ağzından 'sözde' annelerini secdede döven dedeleri, kendilerine zorla namaz kıldıran, Kuran-ı Kerim'i ezberlemeye zorlayan babaları yüzünden ateizmi seçerek daha mutlu ve tam anlamıyla özgür hissettikleri anlatılıyor. Haberin içerisinde kullanılan bir görsel ise bilenlere hiç yabancı değil. Çünkü görselde kadınların üzerlerinde başörtüsü yerine, eski dönemlerde Hristiyan kadınların giyindiği bir çeşit başlıklı pelerin taşıdığı görülüyor.

Bahsi geçen görsel, yabancı basında Kanadalı yazar Miriam Toews'un Women Talking adlı kitabını anlatan ve çizimi illüstratör Eleni Kalorkoti tarafından yapılmış bir çalışma. Üstelik o haberde kullanılan görselin seçimiyle ilgili detaylar bununla da sınırlı değil. Toews'un kitap kapağında da benzer giyimli bir kadın profili mevcut. Aslında Medyascope, bunu tesadüfen ya da başörtüsü görseli bulamadığından tercih edecek bir yayın organı değil. Aksine İslami değerleri hedef alan yayınlarıyla dikkat çeken Medyascope bunu her seferinde bilerek yapıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Polis Teşkilatı'nın 179. kuruluş yıl dönümü mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Polis Teşkilatı'nın 179. kuruluş yıl dönümü mesajı Haberi Görüntüle

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Polis Teşkilatı'nın 179. kuruluş yıl dönümü mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk Polis Teşkilatı'nın 179. kuruluş yıl dönümü mesajı Haberi Görüntüle

MEDYASCOPE'TA DİNİ DEĞERLER HEDEFTE

Görseli kullanılan kitabın konusu da dikkat çekici. Women Talking, dindar bir kolonide tutsak gibi yaşarken, dini inançları, kolonideki erkekler tarafından istismar edilerek, cinsel saldırıya uğrayan kadınları anlatan bir roman. Yani  Medyascope islamofobik niyet barındıran bu haberinde kendi çapında bir çeşit İslam karşıtı algı operasyonu da yapmak istiyor. Daha önce sıklıkla yapıldığı gibi. 

Aslında Mesyascope bunu sıklıkla yapıyor. İslam’ı radikal ve aşırıcı olarak servis eden “Radikal İslamcılığı bırakanlar anlatıyor” başlıklı röportajlarıyla projelendirilmiş çalışmalara imza atıyor. 

Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Gökyüzünü boyuyoruz! HÜRKUŞ çocuklar ile buluştu ortaya harika görüntüler çıktı Haberi Görüntüle

SOSYAL MEDYADA ALAY KONUSU OLDU

Medyascope'un islamofobik paylaşımı sosyal medyada tepki içerikli yorumların yanı sıra günün alay konusu oldu. Okuyucuları gönderiyi altına fonlanma haberlerini hatırlatarak yorum yağmuruna tuttular.

Türkiye gerilimi düşürmek için devrede! Bakan Fidan İranlı mevkidaşı ile görüştü! Türkiye gerilimi düşürmek için devrede! Bakan Fidan İranlı mevkidaşı ile... Haberi Görüntüle

NE OLMUŞTU?

Derneğin kayıtlarına göre Medyascope, 2016 yılından bu tarafa Chrest Foundation’dan 476 bin 720 dolar, yani güncel kur ile 4 milyon lira civarında destek aldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading