Yandex Metrica

Böyle giderse İsrail'le ilişki kurmak mümkün değil

Böyle giderse İsrail'le ilişki kurmak mümkün değil

Çavuşoğlu: "İsrail Filistin topraklarını gasp etmeye devam ediyor. Bu politikaları devam ettirirse bizim sağlıklı bir ilişki kurmamız mümkün değil."

Gündem

23.01.2024, 17:31

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Togo Dışişleri, Afrika Entegrasyonu ve Yurtdışı Togolular Bakanı Robert Dussey ile Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Bir gazetecinin, İsrail’de hükümet kurma çalışmaları ve yeni kurulacak hükümetten beklentilerine ilişkin sorusuna Çavuşoğlu, hükümet kurma işinin İsrail'in iç işi olduğu yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, İsrail'de hükümeti kimlerin kuracağı değil, kurulacak hükümetin hangi politikalar izleyeceğinin önemli olduğuna dikkati çekerek "İsrail'in hangi hükümet olursa olsun bizimle sağlıklı bir ilişki sürdürebilmesi için öncelikle yanlış politikalardan vazgeçmesi lazım. (İsrail'in) Filistin saldırılarını durdurması gerekiyor. Ayrıca iki devletli çözümü aşındıracak adımlardan vazgeçmesi gerekiyor. Barış sürecine tekrar dönmesi gerekiyor" dedi. 

Diğer taraftan İsrail'in özellikle son zamanlarda illegal yerleşimleri artırdığını ve Filistinlilerin topraklarını gasbetmeye devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Dün ve bugün yine illegal yerleşim konusunda adım attılar. Dışişleri Bakanlığı olarak bu konuda bir açıklama yaptık. İsrail'in bu politikalardan vazgeçmesi gerekiyor. Ayrıca Kudüs'ün statüsünü aşındıracak adımlardan da vazgeçmesi gerekiyor " ifadelerini kullandı.

MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan bayram mesajı: Hakkın, haklının ve mazlumun yanında olmaya devam edeceğiz MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan bayram mesajı: Hakkın, haklının ve mazlumun... Haberi Görüntüle

DÜNYA BU ADIMLARI BEKLİYOR

Çavuşoğlu, İsrail'le sağlıklı ilişkilerin kurulması için İsrail'in bu politikalardan vazgeçmesi gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"(İsrail) Bu politikaları devam ettirirse bizim sağlıklı bir ilişki kurmamız mümkün değil ama İsrail, iki devletli çözüm ki bunun parametreleri belli, barış sürecine dönerse ve Filistinlilerin haklarına saygı duyarsa o zaman sadece bizimle değil, herkesle ilişkileri daha sağlıklı olur. Biraz önce bazılarını saydığım beklentiler sadece Türkiye'nin beklentileri değil, bu uluslararası toplumun beklentileri. En son Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda da bu beklentileri sadece İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler değil, dünyanın her yerinden birçok ülke güçlü bir şekilde söyledi. O nedenle hükümetin kimin kuracağı değil, yeni hükümetin nasıl bir politika izleyeceği önemli."

Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar hakkında flaş karar Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar hakkında flaş karar Haberi Görüntüle

TOGO'DA FETÖ OKULU KAPANDI

Togolu bakan Robert Dussey ise Sahel Bölgesi'nde istikrar ve barışı sağlamak için Türkiye ile çalışmaya devam edilmesi gerektiğini belirterek "Bildiğiniz gibi terörle mücadele önemli bir konu. Belki Togo'dan doğrudan bağlantılı değiliz ama etrafımızdaki komşularımız bu tür sorunlar yaşıyor" dedi. Ülkesindeki FETÖ iltisaklı okulun kapatıldığını hatırlatan Dussey, gelecek yıl okulların açıldığı dönemde, Türkiye'nin desteği ve Maarif Vakfı bünyesinde kapatılan okulun öğrencilerinin mükemmel bir eğitim alacağını kaydetti.

Dussey, Togo'nun Ankara'da büyükelçilik açacağını belirterek "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve aynı zamanda dostum, sözünü tutan bir adam olan arkadaşım Mevlüt'e teşekkürlerimi sunmak isterim. Lome'den ayrıldığında, temmuz ayında sözünü vermişti ve sözünü tuttu. Aynı şekilde biz de karşılıklı olarak taahhütler verdik ve iş birliğimizi güçlendireceğimize söz verdik gördüğünüz gibi. Evet, iş birliğimiz artmakta" diye konuştu.

Türk iş insanlarını Lome'ye beklediklerini ifade eden Dussey, bu yıl bitmeden Türkiye-Togo gününün düzenlenmesini umduğunu, bu sayede Togo'daki olanakların Türk iş insanlarına tanıtılması imkanı olacağını vurguladı. Türkiye'nin terörle mücadelesine değinen Dussey, "Sanki Türkiye'ye baktığımızda hiç terörle mücadele konularını yaşamamış gibi. Sizi çok tebrik ediyorum" açıklaması yaptı. ANKARA

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading