BM heyeti 30 yıl sonra Karabağ'a adım attı: Hazırlanan rapor her şeyi ortaya koydu
Azerbaycan'ın Karabağ'da başlattığı ve 1 günde başarıyla tamamladığı anti-terör operasyonunun yankıları sürüyor. 30 yıldır karabağ'a giremeyen BM, Azerbaycan'ın daveti üzerine bölgeye geldi ve incelemelerde bulundu. Karabağ'daki durum hakkında rapor hazırlayan yetkililer, dikkat çeken ifadelere yer verdi.

Azerbaycan'ın 24 saatte bitirdiği anti-terör operasyonunun ardından, Kafkasya'da yeni bir döneme girilmiş oldu. Ayrıca Azeri ordusu tarafından açılan koridordan Ermenistan'a geçen sivillerin yanı sıra, ayrılıkçıların kurduğu işgal rejimi kendini fesh etti.
BM'NİN RAPORU HER ŞEYİ ORTAYA ÇIKARDI
Azerbaycan'ın davetiyle, 30 yıl sonra Karabağ'a ayak basan BM heyeti, Hankendi şehrinde incelemelerde bulundu.
BM'nin raporu, Erivan yönetimi ve özellikle Ermenistan dışındaki aşırı milliyetçilerin günlerdir süren propagandasına rağmen 20 Eylül'den bu yana sivillere yönelik hiçbir ihlalin olmadığını ortaya koydu. Rapora göre, Karabağ'daki sivil altyapı, kültürel ya da dini yapılarda herhangi bir hasara rastlanmadı, ayrıca ateşkes sonrasında sivillere yönelik şiddet vakalarına ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşılamadı.
Karabağ'daki sağlık ve eğitim tesislerini ilk elden gören heyet, raporunda "Ekip, hastaneler, okullar ve konutlar da dahil olmak üzere sivil altyapıda veya kültürel ve dini yapılarda herhangi bir hasar görmedi" ifadesine yer verdi.
AP: NÜFUSUN YÜZDE 80'İ YER DEĞİŞTİRDİ
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Ermenistan'a göçün sayısının 100 bini aştığını ifade ederken, Karabağ'daki nüfusun yüzde 80'inin yer değiştirdiğini açıkladı.
Ayrıca AP, halihazırda Azerbaycan polisinin tüm bölgenin kontrolünü sağladığını duyurdu.
ERİVAN'DA ÇABA GÖSTERMELİ
Bir diğer uluslararası haber ajansı Agence France-Press (AFP) ise, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ifadelerine yer verdi. Lavrov, "Karabağ'da normal yaşamın yeniden başlamasına yönelik koşullar yaratmak için Azerbaycanlı meslektaşlarımız ve komşularımızla birlikte çalışıyoruz. Umarım Erivan da bu konuyla ilgilenir ve bunun için çaba gösterir" dedi.
'TÜYLER ÜRPERTİCİ ŞEKİLDE SESSİZ'
Dokuz gün süren göçün ardından Karabağ'daki mevcut tabloyu 'tüyler ürpertici şekilde sessiz' diye niteleyen AFP, Hankendi'de başlayan yeni dönemin ipuçlarını da aktardı. AFP muhabirleri Hankendi'ye ulaşan Azerbaycanlı altyapı ve iletişim ekiplerinin yanı sıra şehirde kalan Ermenileri kaydeden 'yeniden entegrasyon' ofisi çalışanlarına da tanık oldu.