Yandex Metrica
SON DAKİKA
BM Genel Sekreteri: Türkiye ve BM'nin desteğiyle küresel gıda güvenliği ilerledi

BM Genel Sekreteri: Türkiye ve BM'nin desteğiyle küresel gıda güvenliği ilerledi

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Rusya-Ukrayna savaşı birinci yılına yaklaşırken düzenlenen BM Genel Kurulu Özel Acil Ukrayna Oturumu'nda konuştu.Türkiye'nin önemine dikkat çeken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres "Karadeniz Tahıl Girişimi, Türkiye ve BM'nin desteğiyle Ukrayna ve Rusya'nın küresel gıda güvenliğini ilerletme olasılığını ortaya koydu" dedi.

Gündem

23.01.2024, 20:29

Uluslararası hukuk ve BM Şartı'nı ihlal eden saldırının Ukrayna ötesinde de etkileri olduğuna ifade eden Guterres, "İlk günden de söylediğim gibi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı çok taraflı sistemimizin temel taşlarını ve değerlerini sınıyor." dedi. 

Berk Göktaş 5 milyon TL'lik soruyu bildi mi? Kim Milyoner... Haberi Görüntüle

"BM'NİN TUTUMU ÇOK NET"

BM Şartı'na göre tüm üyelerin bir başka devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasal bağımsızlığına karşı kuvvet kullanma tehdidine ya da kuvvet kullanılmasına başvurmaktan kaçınması gerektiğini ifade eden Guterres, BM'nin tutumunun çok net olduğunu, tanınmış sınırları içerisinde Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğüne bağlı olduklarını söyledi. 

CHP'li İmamoğlu'nun İETT skandalının deşifre olmasının ardından ABB'de şüpheli yangın!... Haberi Görüntüle

UKRAYNA İÇİN TAM DESTEK İSTEDİ 

Guterres, Ukrayna halkının yaklaşık yüzde 40'ının insani yardıma muhtaç olduğunu ve temel altyapıların hedef alındığını söyledi.  BM'nin yardım sağlamak için birçok farklı girişimi bulunduğunu ve geçen hafta Ukrayna için 5,6 milyar dolarlık bir yardım çağrısı başlattığını anımsatan Guterres, üye ülkelerden "tam destek" isteyerek devletlere çağrıda bulundu. 

SONAR son anket sonuçlarını duyurdu: Hangi ilde, hangi parti önde?... Haberi Görüntüle

ESİR TAKASINDA İLERLEME SAĞLANDI

Rus gıda ve gübre ürünlerinin küresel pazara ihracatını kolaylaştırmak adına BM ile Rusya arasında imzalanan mutabakat zaptının uygulanması için de engelleri kaldırmaya çalıştıklarını aktaran Guterres, bu girişimlerin küresel gıda güvensizliğiyle mücadele için önemli olduğunu söyleyerek, "Milyonlarca insana yarar sağlayan bu tarz girişimleri desteklemeye devam edeceğiz." dedi.Guterres, taraflar arasındaki derin güvensizliğe rağmen esir takası gibi konularda da ilerleme sağlandığını, bu çabaların genişletilmesi gerektiğini söyledi. 

Nijer'den ABD'ye rest! Askeri iş birliği anlaşması feshedildi Haberi Görüntüle

"SAVAŞ ÇÖZÜM DEĞİL"

Artan askeri hareketliliğin özellikle nükleer tesislerin bulunduğu bölgelerde büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayan Guterres, Ukrayna'daki tüm nükleer santrallerin güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "Savaş çözüm değil, savaş sorunun ta kendisi. Ukrayna halkı büyük acı çekiyor. Ukraynalılar, Ruslar ve herkesin barışa ihtiyacı var. Barışa halihazırda ulaşmak zor görünse de kalıcı barışın BM Şartı ve uluslararası hukuka dayandırılması gerekiyor. Çatışma devam ettiği müddetçe bunu başarmamız zorlaşacak. Kaybedecek zamanımız yok." uyarısında bulundu.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu asra Türk mührü vuracağız Haberi Görüntüle

KARAR TASARISI OYLANACAK

Rusya-Ukrayna Savaşı birinci yılını doldururken, BM de hafta boyunca hem Genel Kurul hem de Güvenlik Konseyi çerçevesinde bölgedeki son güvenlik durumunu ele alacak.

Bugün düzenlenen Genel Kurulda Türkiye  de dahil 70'ten fazla ülke temsilcisi konuşma yapacak. Yarın da sürecek olan oturumda bağlayıcılığı olmayan ancak birçok ülke tarafından desteklenmesi öngörülen bir karar tasarısı oylamaya sunulacak.

Karar tasarısında üye ülkelere Ukrayna'da kalıcı, kapsamlı ve adil bir barışı desteklemeleri talep edilirken, Rusya'dan da Ukrayna topraklarından tüm askeri güçlerini çekme çağrısı yapılacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading