Yandex Metrica

Bitlis'te köpeğin ısırdığı 2 çocuktan biri kuduz oldu: Sudan korkuyor ve hırçın davranıyor

Bitlis'te köpeğin ısırdığı 2 çocuktan biri kuduz oldu: Sudan korkuyor ve hırçın davranıyor

Bitlis'te köpek ısırması sonrası hastaneye kaldırılan iki çocuktan birinde kuruz virüsüne rastlandı. Çocukta hırçın davranışlar olduğunu ve sudan korkmaya başladığını söyleyen Prof Dr. Cengiz, tanının kesinleştiğini söyledi.

Gündem

23.01.2024, 22:15

Bitlis'te köpek ısırması sonrası kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırılan iki çocuktan birinden üzücü haber geldi. Vucüdunda kuduz virüsü tespit edile çocukta hırçın davranışlar ve su korkusu gözlemlendi.

2024 öğretmen atama 2023 KPSS puanı ile mi yapılacak? Hangi KPSS puanıyla öğretmen atama başvurusu yapılır? 2024 öğretmen atama 2023 KPSS puanı ile mi yapılacak? Hangi... Haberi Görüntüle

ÇOCUKLARDAN BİRİ TABURCU EDİLİYOR

Adilcevaz ilçesinde köpeğin ısırması sonucu kuduz şüphesiyle hastaneye kaldırılan 2 çocuğun tedavisi devam ediyor. 9 yaşındaki Polat Ergün'de kuduz virüsüne rastlanmadığı Ergün'ün yarın taburcu edilebileceği belirtildi. Kuduz belirtileri gösteren 10 yaşındaki Mustafa Erçetin'in ise ilk iki testinin negatif çıktığı ancak üçüncü testte virüse rastlandığı kaydedildi.

SimSimi neden tehlikeli? SimSimi nedir? SimSimi neden tehlikeli? SimSimi nedir? Haberi Görüntüle

TÜKÜRÜK SALĞISINDA ARTIŞ

Çocuğun durumuna ilişkin Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz açıklama yaptı. Cengiz, 19 Ekim'de çocuğun ısırılan sağ kolunda uyuşma başladığını Adilcevaz'da ilk tedavisi ve aşısının ardından Hacettepe'ye getirildiğini söyledi. İlk tetkiklerde çocuğun sudan korktuğu ve tükürük salgısının arttığının tespit edildiğini belirten Cengiz, çocukta hırçın davranışlar ve anlamsız konuşmalar da gözlemlediklerini kaydetti. Cengiz, bunun üzerine çocuğun 21 Ekim'de yoğun bakıma alındığı bilgisini verdi. 

Amerika'da üniversiteler soykırıma karşı ayağa kalktı: Boğaziçi hocaları bu kez bahçeye çıkmadı Amerika'da üniversiteler soykırıma karşı ayağa kalktı: Boğaziçi hocaları bu kez... Haberi Görüntüle

KUDUZ TANISI KESİNLEŞTİ

Çocuktan alınan numunelerin veteriner enstitüsünde incelendiğini dile getiren Cengiz, "Kuduz hastalığına ait bulgular olmak üzere bunu kanıtlamak için tetkikler istedik. İlk 2 tetkiki negatif geldi, yalnız 3. örneğinde tükürükte kuduz virisünün saptandığı belirtildi. Tanı kesinleşti" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hamas lideri Haniye'ye taziye telefonu: 'İsrail hesabını verecek' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hamas lideri Haniye'ye taziye telefonu: 'İsrail hesabını verecek' Haberi Görüntüle

"YAPILACAK MÜDAHALE YOK"

Prof Cengiz, ağrılarının artması üzerine çocuğun uyutulduğunu ve solunum cihazına bağlandığını söyledi. Hastaneye başvurunun geç olması nedeniyle önleme anlamında yapılacak bir müdahale olmadığını da ifade eden Cengiz, "Bundan sonraki süreç yoğun bakımda devam edecek" diye konuştu.

İstanbul'da ulaşım çilesi! İBB'nin ''metro'' işbilmezliği vatandaşları mağdur etti: 27 saatlik arıza! İstanbul'da ulaşım çilesi! İBB'nin ''metro'' işbilmezliği vatandaşları mağdur etti: 27... Haberi Görüntüle

KUDUZ HASTALIĞI NEDİR?

Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.

ANET A.Ş nedir, ne iş yapar? ANET Genel Müdürü kim? ANET A.Ş nedir, ne iş yapar? ANET Genel Müdürü kim? Haberi Görüntüle

KUDUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşır. Köpekler, virüsün en yaygın kaynağıdır ve tüm insan kuduz ölümlerinin % 95’inden fazlasından sorumludur.
Yaban hayat popülasyonu da kuduz virüsünün bulaşması için bir kaynak olarak hizmet eder. Hastalığın bulaşmasında en çok etkisi olan yaban hayvanları Doğu Avrupa’da rakun köpekleri ve tilkiler; Kuzey Amerika’da kokarcalar ve yarasalar; Afrika ve Asya’da çakallar ve firavun fareleri; Latin Amerika’da yarasalar; Porto Riko ve diğer Karayip Adaları’nda firavun fareleri; Güney Kore’de ise rakun köpekleridir.
Kuduz evcil hayvanlara, hastalığı taşıyan hayvanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Hastalık insanlara ise kuduzlu bir hayvan ile temas veya kontamine olmuş evcil hayvanlarından bulaşabilir.
Evcil hayvanlardan veya yaban hayattan enfeksiyon alma riskini düşürmek ve bu ölümcül hastalıktan korunmak için alınabilecek en iyi önlem hayvanların aşılanmasıdır.

Türkiye gerilimi düşürmek için devrede! Bakan Fidan İranlı mevkidaşı ile görüştü! Türkiye gerilimi düşürmek için devrede! Bakan Fidan İranlı mevkidaşı ile... Haberi Görüntüle

KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra, hastalık neredeyse hem hayvanlar hem de insanlar için öldürücüdür. Kuduz tanısını klinik gözlemlere dayanarak yapmak zordur ve tanı çoğunlukla güvenilmezdir.
Hayvanlarda en güvenilir kuduz işaretleri şiddetli davranış değişiklikleri ve açıklanamayan ilerleyici felçtir. Hastalık hayvanlarda saldırgan davranış ve/veya letarji ve felç belirtileri gösterebilir.
İnsanlarda kuduzun ilk bulguları baş ağrısı, ateş, kaygı ve karıncalanma veya ısırık bölgesi yakınlarında değişen duyarlılıklar olabilir. İnsanların çoğunda aynı zamanda göz bebeklerinin genişlemesi, ses ve ışığa alışılmadık duyarlılık, değişen vücut sıcaklığı, nöbetler, halüsinasyonlar ve hidrofobi (suyla temasta hatta su gördükten sonra spazmlar) görülür. Hem insanlarda hem de hayvanlarda kuduz felçten komaya, daha sonra ölüme neden olur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading