Yandex Metrica

Binanın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır? Riskli bina nasıl anlaşılır?

Binanın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır? Riskli bina nasıl anlaşılır?

Asrın felaketi olarak nitelenen merkezi Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler büyük yıkıma neden oldu. Yaşanan bu korkunç deprem sonrası vatandaşlar yaşamakta olduğu binaların sağlamlığını öğrenmek istiyor. Peki, Binanın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır? Riskli bina nasıl anlaşılır? Bina Sağlamlık testi için nereye başvurulmalı?

Gündem

23.01.2024, 20:26

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Asrın felaketi olarak nitelenen merkezi Kahramanmaraş depremi büyük yıkıma neden oldu. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler binlerce binayı yıktı. Yaşanan bu korkunç deprem sonrası vatandaşlar yaşamakta olduğu binaların sağlamlığını öğrenmek istiyor. Peki, Binanın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır? Riskli bina nasıl anlaşılır?

İletişim Başkanlığı duyurdu:  Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! İletişim Başkanlığı duyurdu: Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus ile görüştü! Haberi Görüntüle

BİNANIN SAĞLAM OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Binanın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır? sorusu internette arama motorlarında sıkça aratılan konular arasında yer alıyor. İlk olarak binanın yaşına bakılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, 2000 yılından önce yapılmış binaların eski deprem yönetmeliğine göre inşa edildiğini ve beton kullanılmamış olabileceğini vurguluyor. Özellikle binanın bodrum katına inilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, orada rutubet, demirlerde paslanma, kolonlarda ve kirişlerde çatlaklar varsa binada sorun olabileceğini ve deprem anında yıkılabileceğinin habercisi olduğunu söylüyor.

Bodrum katları dışında binanın kolon ve kirişlerinde çatlağın olup olmadığı detaylı bir şekilde incelenmeli. Sadece bu bilgilerin yeterli olmadığını belirten uzmanlar bunlara ek olarak sağlam bir zemin üzerinde değilse, dere veya denize yakınsa veya dolgu alanının üzerindeyse bina ile ilgili soru işaretlerinin artacabileceğini söylüyorlar.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye ziyaret: Eski büyükelçi John Bass Ankara'ya geliyor ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye ziyaret: Eski büyükelçi John Bass Ankara'ya... Haberi Görüntüle

Numan Kurtulmuş'tan Yeni Anayasa mesajı: Gelecek hafta siyasi partilerle görüşmeler başlanacak Numan Kurtulmuş'tan Yeni Anayasa mesajı: Gelecek hafta siyasi partilerle görüşmeler... Haberi Görüntüle

BİNA SAĞLAMLIK TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULMALI?

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş depremi sonrasında, bina sağlamlık testi için nereye başvurulmalı? sorusu gündemde yerini aldı. 

Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için sağlamlık testi kritik derecede önemli bir rol oynuyor. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testini kolaylıkla yaptırabilirsiniz. 

Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme ardından uzman şirketlere yönlendiriyor. Şayet yapılan inceleme sonrası binada riskli bir durum var ise rapor hazırlanıyor ve gerekli işlemler yapılıyor.

Uzmanların yaptıkları testler sonrasında binanın riskli çıkması durumunda raporu veriliyor ve 60 gün içerisinde binanın elektrik ve suyu kesilerek tahliye işlemi yapılıyor ardından bina yıkılıyor. Bu yüzden insanlar testleri yapmaktan kaçınıyor. 

Fakat vatandaşlar özel kuruluşlardan bilgi amaçlı deprem dayanıklılık raporu talep edelerse, aynı incelemeler yapılıyor ve konuşularak binanın durumu anlatılıyor. Bu şekilde bilgi amaçlı başvurulduğunda ve rapor istendiği için 60 gün sınırlaması kalkıyor.

Teleferik faciasında yeni detaylar: Değişmesi gereken 156 parçadan sadece 19'u değiştirildi Teleferik faciasında yeni detaylar: Değişmesi gereken 156 parçadan sadece 19'u... Haberi Görüntüle

SON DAKİKA: Uludağ'da orman yangını başladı! Çok sayıda ekip bölgede SON DAKİKA: Uludağ'da orman yangını başladı! Çok sayıda ekip bölgede Haberi Görüntüle

BİNA DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPILIYOR?

Betornarme binalarda betonların ana taşıyıcı olduğunu belirten uzmanlar, betonlara karot testinin yapıldığını söylüyor. İnşaat mühendisleri röntgen aletine benzer bir alet ile binanın tespitini yapıyor.

Bu alet ile binanın demirlerinde herhangi bir paslanma olup olmadığı kontrolü sağlanıyor. Gerekli testlerden sonra bilgiler geldiğinde binanın deprem güvenlik analizi için özel yazılımlar ie bina, dışarıdan nasıl görünüyorsa aynı şekilde modelleme yapılıyor.

Bina içerisindeki tüm yük verileri sisteme giriliyor ve bir deprem simülasyonu oluşturuluyor. Bölgede öngörülen deprem simüle ediliyor böylelikle hasar raporu oluşturuluyor.

Hasan Efendi öldü mü, kaç yaşında vefat etti? Hasan Kılıç (Efendi) kimdir, memleketi neresi? Hasan Efendi öldü mü, kaç yaşında vefat etti? Hasan Kılıç... Haberi Görüntüle

Telefonunuz ıslandıysa sakın bunları yapmayın! Yoksa... Telefonunuz ıslandıysa sakın bunları yapmayın! Yoksa... Haberi Görüntüle

DAYANIKLILIK TESTİNİ BİR KERE YAPTIRMAK YETERLİ Mİ?

Yönetmelik değiştikçe testler tekrardan yapılabiliyor. Her depremden sonra deprem yönetmeliği bir öncekinin eksikliğini gidermed adına yenileniyor.

Kuş Uçuşu yeni sezon çıkacak mı? Kuş Uçuşu 4. sezon ne zaman? Kuş Uçuşu yeni sezon çıkacak mı? Kuş Uçuşu 4. sezon... Haberi Görüntüle

YENİ EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uzmanlar, yeni ev alırken 2000 yılından sonra inşa edilen binalar ve beton kullanılmış bina tercih edilmesinin önemli olduğunu belirtiyor. Örnek verecek olursak, bina 2010 yılında yapıldıysa, hazır beton kullanıldıysa, kat mülkiyet tapusu alındıysa, onaylanan projeye uygun yapılmışsa, iskan belgesi varsa ve gereken kontroller yapıldıysa korkmanızı gerektircek bir unsur bulunmayacaktır.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading