Bilecik'te altın madeni açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'de üçüncü olacak
Bilecik'te "Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Söğüt Altın Madeni Tesis Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Tam kapasite faaliyete geçtiğinde Türkiye'de 3'üncü olacak. İlk etapta yıllık 2,5 ton altın üretilecek. Altın üretimi 2022 yılında cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Yerli altın üretimini artırmayı hedefliyoruz.'' dedi. Erdoğan ayrıca, mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz Gazı'nın hanelere verilmeye başlanacağını ifade etti.
Bilecik’in Söğüt ilçesindeki altın madeni 2020 yılında keşfedildi. Tarım Kredi Kooperatifi iştiraklerinden Gübretaş’a ait maden sahasında 109 ton altın rezervi bulunduğu ve bunun 6,5 milyar dolar değerinde olduğu açıklanmıştı. Bilecik'in Söğüt ilçesinde, Gübretaş'a ait sahada 3,5 milyon onsluk altın kaynağının 2020 yılında tespit edilmesinin ardından maden işleme aşamasına gelindi.
YILDA 6-7 YON ÜRETİM HEDEFLENİYOR
İlk etapta yaklaşık bin kişinin istihdam edileceği maden tesisi Türkiye'de yılda 42 ton altın üretimi yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda yıllık üretime yüzde 15'lik bir katkı sağlayacak. Dünyada bir ton topraktan ortalama yüzde 2-3 civarında altın elde edilebilirken, Gübretaş şirketinin iştiraki olan Söğüt'teki madende bu oran yüzde 8.6 olarak belirlendi. Madenden, yılda 6-7 ton altın üretimi hedefleniyor.
''3 MADENDEN BİRİ HALİNE GELECEK''
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde; Tesis ilk altın dökümünü yapacak halde üretime hazır hale getirildi. Kalan fazların yatırımlarını 3 yıl içinde neticelendirmeyi hedefliyoruz. Yıllık üretim miktarını 6,5 tona yükselteceğiz. 35 tonluk altın üretimi dikkate alındığında Söğüt Altın Madeni'nin önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Tam kapasite ile üretime geçtiğinde ülkemizde en fazla altın üretimi yapılan 3 madenden biri haline gelecek. Bugün Bilecik'e sadece altın madeninin açılışı için gelmedik. Valilik önünde bizi bekleyen Bilecikli kardeşlerimizle buluşacağız.
TOPLAM YATIRIM 1 MİLYAR 770 MİLYON
Toplam yatırım 1 milyar 770 milyon lirayı bulan kamu ile 653 milyon lirayı bulan özel yatırımların açılışını yapacağız. Ardından Bilecikli gençlerimizin heyecanına ortak olacağız. Nerede geliştirilmeye muhtaç bir alan varsa hepsini çözüme kavuşturduk. Geçmişteki Türkiye ile bugünkü gelinen noktada Türkiye'nin farkı belli oluyor. Madencilik sektörümüzün gayri safi yurt içi hasılaya katkısını son 14 yılda 11 milyar liradan 93 milyar liraya çıkardık.
Bugün açılan tesiste ilk külçe, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından döküldü.
KARADENİZ GAZI MART AYINDA HANELERDE
Dünyanın en geniş filosunu kurduk. Milli imkanlarla 710 milyar metreküplük ülşkemizin en büyük doğalgaz rezervi keşfini yaptık. Bunu milli şebekimize bağlamak için, 50 gemi, 10 binin üzerinde personel şu anda harıl harıl çalışıyor. Mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz gazını hanelere vermeye başlıyoruz. Onca sabotaja rağmen yapılanları değerli buluyoruz. Türkiye'nin bu başlıklarda nereden nereye geldiğini görmek kafidir. Altın, petrolle birlikte en fazla ithal ettiğimiz ürünlerin başında geliyor. Çevrecilik bahanesiyle ülkemize yönelik çekilen yabancı operasyonların sayısı çok fazlaydı. Gezi olaylarındaki gibi sokak terörününde, kara propaganda faaliyetlerinin de bizi yolumuzdan alıkoymasına müsaade etmedik.
"CUMHURİYET REKORU KIRILDI''
Geçtiğimiz yıl maden ihracatımız yüzde 9,1 artışla 6,5 milyar dolara ulaştı ve bu alanda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bor üretim ve ihracatında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştık. Altın üretimi 2022 yılında cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Yerli altın üretimini artırmayı hedefliyoruz. Bugün açılışını yapacağımız Söğüt Altın Madeni'ni bu hedefte atılacak önemli bir adım olarak görüyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Kalın sağlıcakla.
ERDOĞAN'DAN PAYLAŞIM
Bilecik'e gitmeden önce sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı; ''Ertuğrul Gazi’nin, Hayme Ana’nın, Şeyh Edebali’nin, Osman Gazi’nin emaneti Bilecik Türkiye Yüzyılı’na hazır!''