• G.ALTIN

    3.693,26

  • DOLAR

    37,9731

  • EURO

    40,8594

  • BIST 100

    9.649,53

  • BITCOIN

    $87.130

Berat Kandili Kur'an'da var mı, hangi ayette geçiyor?

Berat Kandili Kur'an'da var mı, hangi ayette geçiyor?

Berat Kandili, Ramazan ayının müjdecisi olarak bilinmektedir. Rivayetlere göre; bu gece ibadetle geçirilmeli ve gündüzünde de oruç tutulmalıdır. Peki, Berat Kandili Kur’an-ı Kerim’de var mı? Berat Kandili hangi ayette geçiyor?

TRHaber / Tövbelerin geri çevrilmeyerek af ve mağfiret kapılarının sonuna kadar açıldığına inanılan Berat Gecesi, Hicri Takvim'e göre Şaban Ayı'nın 14'ünü 15'ine bağlayan gece İslam alemi tarafından eda edilmektedir. Bu mübarek gecede Berat Kandili'nin önemini ve dindeki yeri her zaman merak edilir.

Arapçada berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş hali olan Berat kelimesi Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir.

Beraat gecesinin özünde günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı bulunmaktadır. Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu gece “Berat Gecesi” olarak adlandırılır.

Berat Kandili Kur'an'da geçiyor mu

BERAT KANDİLİ KUR’AN’DA VAR MI?

Kadir Gecesi dışında Kur'an'da herhangi bir bilgi bulunmadığı söylense de Duhân sûresinin 3. ayetinin Berat gecesine işaret edildiği söylenir. Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de âyetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorumda bulunulur.

Cenab-ı Hak, Berat gecesi için Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor;

“Apaçık Kitaba yemin olsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44/1-4) Böyle bir geceyi ganimet bilip dua, zikir ve ibadete yönelerek amel defterini zenginleştirmek, Allah’ın kulları için bulunmaz bir fırsattır.

Avatar
Murat Gürel