• G.ALTIN

    4.326,99

  • DOLAR

    39,4340

  • EURO

    45,3877

  • BIST 100

    9.119,68

  • BITCOIN

    $104.996

“Ben Ustayım” dönemi bitti: Belgesi olmayanın şantiyeye girişi yasak!

“Ben Ustayım” dönemi bitti: Belgesi olmayanın şantiyeye girişi yasak!

Deprem sonrası yıkımlarda sorumluluk halkası genişliyor. Meclis gündemindeki yeni düzenlemeye göre, inşaat ustaları da binalardaki hasarlardan sorumlu tutulacak. Artık mesleki yeterlilik ya da ustalık belgesi olmayan hiç kimse şantiyelere adım atamayacak.

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, Türkiye’nin aktif bir deprem kuşağında yer aldığını hatırlatarak, inşaat sektöründe önemli bir eksikliğe dikkat çekti. Şahin’e göre, ustaların sorumluluğu net bir şekilde tanımlanmadığı için yaşanan işçilik hataları cezalandırılamıyor. Ancak bu durum, yeni yönetmelikle değişmek üzere.

İNŞAAT USTALARININ SORUMLULUĞU ARTIK YASAL GÜVENCE ALTINA ALINIYOR

1999 Marmara Depremi’nin ardından çıkarılan Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un denetim sistemine katkı sunduğunu belirten Şahin, “Ancak bu kanun sadece yapı denetim firmalarını kapsıyordu. Ustaların mevzuatı, cezası, sorumluluğu yoktu” dedi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri ve daha önceki afetlerde işçilik hatalarının raporlandığını ifade eden Şahin, “Buna rağmen hiçbir usta ceza almadı. Bu sistemde büyük bir boşluk var” diye konuştu.

"EN İYİ MALZEME DE USTASIZ BİR HİÇ"

Şahin, durumu bir terzi örneğiyle açıkladı: “En iyi kumaşı bile kötü bir terzi mahvedebilir. İnşaatta da durum farklı değil. Kaliteli malzeme, doğru uygulanmazsa felaketle sonuçlanır. Bu yüzden usta faktörü hayati önemde.”

YÖNETMELİKTE SONA YAKLAŞILDI: BELGESİZ USTA ŞANTİYEYE GİREMEYECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yetki belgeli ustaların zorunlu hale getirilmesi için kapsamlı bir düzenleme hazırlıyor. Yönetmeliğin son aşamaya geldiğini belirten Şahin, "Ustalık belgesi olmayanlar artık şantiyelerde çalışamayacak. Bu sistemin en büyük açığı kapanıyor" dedi.

"ŞANTİYEM" YAZILIMIYLA HER USTA KAYIT ALTINDA OLACAK

Yeni dönemde tüm usta bilgileri dijital olarak “ŞantiyeM” isimli yazılım üzerinden takip edilecek. Ustaların e-Devlet Kapısı üzerinden sisteme kaydolmaları ve bu kaydı 5 yılda bir yenilemeleri zorunlu olacak. Yetki belgesi olmayan ustayla çalışan müteahhit ve şantiye şefleri de sorumlu tutulacak.

ŞANTİYE ŞEFLERİNE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER GELİYOR

Şantiye şefleri, ustaların işe başlama ve işten ayrılma bilgilerini 3 gün içinde sisteme girmekle yükümlü olacak. Ayrıca şefler, ruhsat ve projelere uygun yapım sürecinden, kullanılan malzeme ve ekipmanların uygunluğundan, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyumdan da doğrudan sorumlu olacak.

GEÇMİŞİN ACI TECRÜBELERİ TEKRARLANMAYACAK

Nazmi Şahin, bu düzenlemeyle yapı denetiminde büyük bir açığın kapanacağını ve geçmişte yaşanan yıkımların tekrarlanmaması için önemli bir adım atıldığını vurguladı. Yeni sistemle birlikte yapıların daha güvenli, sürecin daha şeffaf olacağı ifade ediliyor.AA

Avatar
Berşan Taşkaya