Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bakanlık deprem bölgesinde teyakkuzda! Enfeksiyon ve salgın riskine karşı önlem alınıyor

Bakanlık deprem bölgesinde teyakkuzda! Enfeksiyon ve salgın riskine karşı önlem alınıyor

Türkiye Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası yaralarını sarmaya çalışıyor. Deprem bölgesinde enfeksiyon ve salgın riskine karşı Sağlık Bakanlığı birçok önlem aldı. Şebeke sularına süper klorlama yapılırken, şüpheli ishal vakalarında erken uyarı için düzenli numunelerin toplanması, çadır kentlere kuduz ve tetanos aşılarının dağıtılması gibi önlemler alıyor.

Gündem

23.01.2024, 22:18

Türkiye Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası tüm kurum ve kuruluşlarıyla teyakkuza geçti. Bölgede OHAL ilan edilirken depremzedeler salgın ve enfeksiyon riskiyle karşı karşıya.

2024 Konya Meram iftar çadırı kuruldu mu? 2024 Konya Meram... Haberi Görüntüle

HALK SAĞLIĞI KOORDİNASYON MERKEZİ KURULDU

Sağlık Bakanlığı bu konuda harekete geçti. Depremzedelerin ve bölgede bulunan kişilerin enfeksiyon ve salgın hastalık riskinden korunması için çalışma yürüten Bakanlık, depremden etkilenen illerde Halk Sağlığı Koordinasyon Merkezlerini kurdu. Ayrıca 80 bin 516 tetanos aşısı, 3 bin doz tetanos serumu ile kuduz aşıları bölgeye sevk edildi.

Çalışmaları şu an Kahramanmaraş'tan koordine eden Bakanlık Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler,  depremin ilk anından itibaren halk sağlığını korumaya dönük önlemlerin alındığını vurguladı.

1 Nisan'da kamu personellerine tatil mi? Memurlar idari izinli mi?... Haberi Görüntüle

ŞEBEKE SULARINA YOĞUN KLORLAMA YAPILIYOR

Gökler, 10 ilde öncelikle sulardan numunelerin alınması ve düzenli klorlamaya yönelik uygulamaların yürütüldüğünü belirterek, "Depremden etkilenen iller ve ilçelerde sular için kaynağından yoğun klor verilmesine ilişkin 'süper klorlama' çalışmaları yapılıyor. Kahmanmaraş'ta da şebekelerin verilmesiyle beraber bu klorlu suyun gitmesi sağlandı. Diğer illerde de aynı şekilde uygulamalar yapılıyor." bilgisini paylaştı.

Üsküdar'da Hilmi Türkmen'in katılımı ile Gümüşsu Camii bugün açılıyor! Haberi Görüntüle

ÖRNEKLER ALINIYOR

Tankerle su ulaştırılan yerlerde de birebir klorlama yapıldığını, suyun bu klorlamadan sonra kullanıma sunulduğunu aktaran Gökler, suyla ilgili düzenli numune ve analiz işlemlerinin yürütüldüğünü vurguladı.

Gökler, bu açıdan tüm bölge için suyun kontrol altında olduğunu belirterek, "Suyla ilgili mikrobiyolojik ve kloruna baktığımız iki farklı örnek alıyoruz. Bu örnekler en çok çadır kentler, mahalle çeşmeleri, hastaneler gibi insanların yoğun bulunduğu tüm noktalardan rutin alınıyor ve izleniyor. Bu tüm illerimizde böyle." diye konuştu.

PKK'ya Pençe-Kilit darbesi! Çok sayıda terörist yok edildi Haberi Görüntüle

ERKEN UYARI SİSTEMİ DEVREYE ALINDI

Çadır kentlerin her birinde muayene alanları oluşturulduğunu dile getiren, Gökler, şöyle devam etti:

Boğaz ağrısı olan veya ateşlenen çocuklar için ilaç dağıtımı gibi uygulamaları yürütüyoruz. Bir başka önemli husus da halk sağlığı tehdidi olarak karşımıza çıkabilecek semptomları hızla tespit etmeyi sağlayan, 'sendromik sürveyans' dediğimiz erken uyarı sistemini uyguluyoruz.

Bu kapsamda tüm birinci basamak sağlık kuruluşları, hastaneler ve 112'den ishal çıkan çocuklarla ilgili verileri topluyoruz. Bir önceki güne göre artış olup olmadığı günlük takip ediliyor ve hızlıca önlem alınıyor. Bunun koordinasyonunu halk sağlığı uzmanlarımız sağlıyor.

Son dakika... İstanbul Valiliği acı haberi duyurdu: 1 polis memuru... Haberi Görüntüle

Merkez Bankası faiz karar ne yönde olur Mart 2024? TCMB... Haberi Görüntüle

DEPOLARIMIZDA YETERLİ AŞIMIZ MEVCUT

Deprem bölgesinde hamilelere tek tek ulaşıldığını, herhangi bir acil durumda ulaşabilecekleri numaraların kendilerine iletildiğini aktaran Gökler, sağlık ekiplerinin çadırları gezerek ailelerin kayıtlarını tuttuğunu söyledi.

Gökler, tetanos ve kuduz aşısı sıkıntısı bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Depolarımızda yeterli sayıda aşımız mevcut. Kurulan çadır kentlere de mini buzdolapları veya aşı nakil kapları yerleştirildi. Tüm noktalara, ayrıca hastanelere aşıları dağıttık. Bundan sonraki süreçte de çocuklarımızın bağışıklama durumlarıyla alakalı durumlarını saptayıp, eksik aşısı olan veya zamanı gelen çocukların bağışıklamasını yapacağız. Bununla ilgili de çadır tespitlerini yürütüyoruz.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading