• G.ALTIN

    3.695,22

  • DOLAR

    38,0095

  • EURO

    40,9791

  • BIST 100

    9.636,34

  • BITCOIN

    $87.553

Bakan Kurum'dan İklim Kanunu Teklifi yorumu: Mücadelemize yeni bir soluk getirecek!

Bakan Kurum'dan İklim Kanunu Teklifi yorumu: Mücadelemize yeni bir soluk getirecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Meclis'e sunulan İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin, 'Türkiye'nin 'ilk İklim Kanunu' iklim değişikliği ile mücadelemize yeni bir soluk getirecek.' ifadesini kullandı.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi’ni Meclis’e sundu. Bu teklifin, iklim değişikliği ile mücadelede Türkiye’ye yeni bir soluk getireceği vurgulandı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, teklifte iklim değişikliğiyle mücadelede genel ilkeler belirlendi.

TEMEL İLKELER

Teklife göre, iklim politikaları eşitlik, iklim adaleti, ihtiyatlılık, katılım, entegrasyon, sürdürülebilirlik, şeffaflık, adil geçiş ve ilerleme yaklaşımlarını esas alacak. Kamu kurumları ve gerçek/tüzel kişiler, kamu yararını gözeterek alınacak tedbirlere ve düzenlemelere uymakla yükümlü olacak. Bu sayede ekonominin iklim bazlı olumsuz sonuçlara dirençli hale getirilmesi hedefleniyor.

STRATEJİ VE EYLEM PLANLARI ULUSAL ÖLÇEKTE HAZIRLANACAK

Teklifte, İklim Değişikliği Başkanlığı’nın görev ve sorumlulukları netleştirildi. Başkanlık, sera gazı emisyonlarının azaltımı ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerine ilişkin ilerlemeleri izleyecek ve karbon fiyatlandırmasına yönelik mekanizmaları düzenleyecek. Ulusal Katkı Beyanı ile net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda sera gazı emisyonları azaltılacak.

YEREL PLANLAR VALİ BAŞKANLIĞINDA HAZIRLANACAK

Her ilde vali başkanlığında, yerel yönetimlerin temsilcileriyle birlikte İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları, en geç 31 Aralık 2027’ye kadar hazırlanacak. Bu planlar, her ilin bütüncül bir iklim stratejisi oluşturmasını sağlayacak.

TEMİZ TEKNOLOJİLERİN KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILACAK

İthal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) kurulacak. Temiz teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması, öncelikli hedef olarak belirlenecek. Başkanlık, karbon yakalama ve hidrojen teknolojileri gibi yeni teknolojik gelişmeleri takip edecek.

EĞİTİM VE FARKINDALIK ARTIRILACAK

Kamuoyu farkındalığını artırmak amacıyla eğitim ve bilinçlendirme programları düzenlenecek. Tüm eğitim düzeylerinde müfredat güncellenerek, yeşil iş gücünün yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Ayrıca, iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik doğa temelli çözümler yaygınlaştırılacak.

AA

Avatar
Berşan Taşkaya