Yandex Metrica

Bakan Karaismailoğlu duyurdu: İlk milli ve elektrikli tren geliyor

Bakan Karaismailoğlu duyurdu: İlk milli ve elektrikli tren geliyor

Ulaşımda yeşil dönüşüm hızlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yeşil dönüşüm vizyonunu açıkladı. En önemli projelerden biri demir yollarında olacak. Buna göre ilk milli ve yerli elektrikli tren raylara inmek için gün sayıyor.

Gündem

23.01.2024, 18:18

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, ulaşımda yeşil dönüşüm vizyonunu anlattı. En büyük müjde demiryolları için geldi: İlk milli ve yerli elektrikli tren üretimi için çalışmalar tamamlandı.

Sosyal medyadan 'fahiş yemeğe boykot' çağrısı! 20-21 Nisan'da kafe ve restorantlara gitmeyin çağrısı yapıldı! Sosyal medyadan 'fahiş yemeğe boykot' çağrısı! 20-21 Nisan'da kafe ve... Haberi Görüntüle

ULAŞTIRMADA YEŞİL KALKINMA NASIL OLACAK?

Küresel sıcaklık artışının bu yüzyılın sonunda 1,5 dereceyle sınırlandırılmasını hedefleyen Paris Anlaşması, 10 Kasım itibarıyla Türkiye'de yürürlüğe girdi. Yeşil dönüşümün iklim ve çevreye olduğu kadar ülke ekonomilerinde de büyük bir dönüşüme neden olması bekleniyor. Bakan Karaismailoğlu da, Türkiye'nin yeşil kalkınma devrimi için Bakanlık vizyonunu ve bu kapsamdaki strateji ve projelerini anlattı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, sürdürülebilir ve akıllı taşımacılık, yeşil liman, demir yolu taşımacılığının geliştirilmesi, yakıt tüketimi ve emisyonların azaltılması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi, "Üst düzey strateji belgelerimizle yeşil kalkınma hedeflerimize hızlı adımlarla ilerliyoruz." dedi. Bakanlık olarak, yatırımlarını insan, yük ve veri hareketliliğini sağlayacak şekilde mobilite, lojistik, dijitalleşme odağında gerçekleştirdiklerine işaret eden Karaismailoğlu, bu kapsamda, çevreci, sürdürülebilir ulaşımı geniş bir perspektiften ele aldıklarını dile getirdi.

ptt escooter

Bu kapsamda, "Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı", "Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Stratejisi ve Eylem Planı" ve "Sürdürülebilir, Akıllı Hareketlilik Stratejisi" ana çatıları altında eylem planları hazırlanıyor. Ulaşım odaklı karbon emisyonunun azaltılarak sürdürülebilir, çevreci ulaşım türlerini hayata geçirmek temel hedef. 

Yarın 24 Nisan okul var mı? İlkokul-Ortaokul-Lise 24 Nisan'da ders işlenecek mi, yoklama alınır mı? Yarın 24 Nisan okul var mı? İlkokul-Ortaokul-Lise 24 Nisan'da ders... Haberi Görüntüle

ŞEHİRLERDE FOSİL YAKITLI ARAÇLARA ALTERNATİF ARAÇLAR

 Kentsel ortamdan fosil yakıtlı araçların aşamalı olarak kaldırılması kapsamında elektrikli araçların önemine vurgu yapan Ulaştırma Bakanı, e-scooter'ların kullanımının güvenli bir şekilde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini bu kapsamda PTT teslimatlarında artık e-scooter araçlarının da kullanıldığına vurgu yaptı. Karaismailoğlu, elektrikli araçların kullanımının artırılması için gerekli olan teknik ve idari altyapıya yönelik çalışmalar ve elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının yaygınlaştırılmasına dönük çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

elektrikli ve yerli tren

Beypazarı maden suyu içindekiler | Beypazarı soda içinde ne var? Bor var mı? Beypazarı maden suyu içindekiler | Beypazarı soda içinde ne var?... Haberi Görüntüle

İLK MİLLİ VE ELEKTRİKLİ TREN GELİYOR

Karaismailoğlu, yeşil dönüşüm vizyonunda demir yollarının da çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret etti.  2003-2020 yılları arasında demir yolu yatırımları için 212 milyar lira yatırım yaptıklarını aktaran Bakan, inşaatı devam eden 3 bin 500 kilometre demir yolu hattının mevcut olduğunu söyledi.

Demir yolu çalışmalarında bir de müjde var: Tasarım hızı saatte 176 kilometre, işletme hızı ise 160 kilometre olacak şekilde hazırlanan ilk milli ve yerli elektrikli tren üretimi için çalışmalar tamam.  Karaismailoğlu, "Trenlerimiz çok kısa süre içerisinde vatandaşlarımızın hizmetinde olacak." diye konuştu.

Karaismailoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının 2025 yılına kadar tükettiği enerjinin yüzde 50’yi aşkın kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağız. 2021 yılı itibarıyla, TCDD hatlarının 5 bin 753 kilometresi yani yüzde 45'i elektrikli hale getirildi." bilgisini paylaştı.

Ölümlü Dünya 2 ne zaman çıkacak? Ölümlü Dünya 2 Netflix'te mi olacak? Ölümlü Dünya 2 ne zaman çıkacak? Ölümlü Dünya 2 Netflix'te... Haberi Görüntüle

ÇEVRE HASSASİYETİNDE ASRIN PROJESİ KANAL İSTANBUL

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul Projesi'ne de değindi. Dünyanın en büyük petrol ve zehirli atık taşıyan gemilerinin, İstanbul Boğazı ve İstanbul için can ve mal güvenliğinin yanında büyük çevresel riskler oluşturduğunu ifade etti;

"Çevre hassasiyeti konusunda hem ülkemizi ve hem de tüm dünyayı yakından ilgilendiren önemli ve asrın projesi Kanal İstanbul'dur. Boğaz, geçen gemi trafiğinin oluşturduğu riskler açısından her geçen yıl daha da tehlikeli hale geliyor. Yüz yıl önce yılda ancak 3-4 bin geminin geçtiği boğazlarımızdan, şimdi 50 bine yakın geçiş yapılıyor. Bu rakam 2050'de 78 bin, 2070'te de 86 bine ulaşacak. Kanal İstanbul Projesi, boğazlarımızda yaşanması muhtemel bir çevre faciasının önüne geçmek için zorunludur. Proje tamamlandığında başta İstanbul Boğazı ve çevresindeki insanların can ve mal güvenliğini sağlanacak, Boğaz'ın tarihsel, kültürel ve çevresel dokusu korunurken, bekleme ve geçiş süreleri de azaltılacak." ifadelerini kullandı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading