Bakan Fidan daha önce söylemişti: 2,5 ülkeyle sorunluyuz! Batı'dan Suriye'deki terör örgütüne destek!

Bakan Fidan daha önce söylemişti: 2,5 ülkeyle sorunluyuz! Batı'dan Suriye'deki terör örgütüne destek!

Suriye'de rejimin devrilmesi Rusya ve İran'ın hesaplarını karıştırıyor, Ortadoğu'da bölgesel dengeleri yeniden şekillendiriyor. Ortadoğu'da tarihin çarkı son günlerde hızlı dönmeye başladı. Esad rejiminin yıkılmasının ardından Suriye’nin yeni yapısının nasıl şekilleneceği konusunda tartışmalar devam ederken Batı’dan, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye kolu SDG’ye destek niteliğinde açıklamalar geldi. 

Suriyeli muhaliflerin Şam'a girmesiyle 61 yıllık Baas rejimi devrildi. Esad'ın Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif gruplarca devrilmesi sonrasında yeniden kurulacak devletin yapısı henüz şekillenmiş değil. Bu konuda tartışmalar ve müzakereler sürerken, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG başta olmak üzere bu ülkedeki diğer uzantıları, iç savaş sonrası ABD’nin de desteğiyle elde ettiği kazanımları korumak için uluslararası baskı kurmak için ellerinden geleni yapıyor. 

Rakka'daki terörist toplantısında büyük ifşa! PKK/YPG'ye karşı bir devrim  başlayabilir

Nitekim YPG’nin içinde yer aldığı DSG ile SDF’nin sözde liderlerinin yaptığı, Batı medyasının da ilgi gösterdiği açıklamalar, başta Suriye’de YPG’ye destek amaçlı asker bulunduran ABD olmak üzere, Fransa ve Almanya’dan karşılık buldu. Bununla birlikte, bu konuda İngiltere’den henüz dikkat çekici bir açıklama gelmesede yakın bir zamanda gelmesi muhtemel. 

Suriyeli muhalifler, teröristlerin Tel Rıfat'taki 10 kilometrelik tünel  şebekesini tarıyor

ABD'DEN DEAŞ TEHDİDİ İDDİASI 

ABD Başkanı Antony Blinken, Türkiye dahil olmak üzere bölgedeki temaslarında sürekli olarak Suriye’deki Kürtlerin durumunu ön plana çıkartırken, Pentagon’dan “DAEŞ tehdidine karşı SDF ile çalışmaya devam edileceği” yönünde açıklamalar geldi. 

Hatta Blinken, son olarak Suriye’nin hala parçalanma riski olduğuna ve bunun Suriye halkı için kötü sonuçlar doğurabileceğine değindi ve DAEŞ konusuna tekrar vurgu yaparak “Donald Trump’ın, Suriye’de DAEŞ’ın yeniden ortaya çıkmasını kontrol altında tutmak için güçlü bir teşvike sahip olacağını düşünüyorum” dedi.

ABD'den YPG ile birlikte DEAŞ'a karşı operasyon - Haberler

HOLLANDA'DA KÜRT GRUPLARINA YAKIN MEDYA KURULUŞLARI SAHNEDE

Bir zamanlar görevde olduğu dönemde ülkesinin, Suriye’deki Kürt güçlerin yanı sıra aşırılıkçı unsurlara sahip bazı muhalif grupları desteklemesini sağlayan Fransa’nın eski cumhurbaşkanı François Hollande’nin, yeniden sahneye çıktığı belirtiliyor.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Paris saldırılarına ilişkin ifade verdi

Nitekim, özellikle Kürt gruplara yakın medya kuruluşları tarafından paylaşılan bir haberde, Hollande’ın, ülkenin kuzeyinde Suriye Milli Ordusu (SMO) ile terör örgütü arasındaki çatışmalara yönelik “Kürtlerin yalnız bırakılmasına göz yumamam. Uyarıda bulunuyorum. Fransa ve uluslararası koalisyon Suriye Kürtlerini korumak zorunda” dediği belirtildi.

PKK/YPG'ye karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu: SMO güçleri Tel Rıfat ilçe  merkezinde hakimiyet sağladı

SDG'NİN DEAŞ'LA MÜCADELEDE ROL OYNADIĞI SAVUNMASI 

Bununla birlikte Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot’nun, SDG’nin Şam’da kurulacak geçiş hükümetinde yer alması gerektiğini belirten bir açıklama yapması da dikkat çekti. Suriye’de önemli siyasi değişimler yaşandığını ve SDG’nin DAEŞ’le mücadelenin yanı sıra ülkenin kuzey ve doğusunun istikrara kavuşturulmasında kritik bir rol oynadığını öne süren Fransız Bakan, “Ankara’nın PKK’ya yönelik güvenlik kaygılarını biliyoruz ancak herkesin çıkarlarını tatmin edecek bir düzenlemenin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz... Suriye’nin kuzeyinde Kürtler ve Türkler arasında bir anlaşmaya varılmasını kolaylaştırmak için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

YPG/SDG Bünyesindeki Eski DEAŞ Militanları - Suriye Gündemi

ZİYARET ÖNCESİ BÖLGEDEKİ KÜRTLER ÜZERİNDEN AÇIKLAMA 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, Cuma günkü Türkiye ziyareti öncesinde, Ankara’ya Kürtlerin Suriye’deki kalıcı barış sürecinden dışlanmaması yönünde çağrıda bulunan bir açıklama yaptı. DW’nin bildirdiğine göre, Alman Bakan, Federal Meclis’te yaptığı konuşmada, ziyarette bu konuyu açık bir şekilde gündeme getireceğini belirtirken, Kürtlerin Suriye’de DAEŞ’le mücadele için kurulan uluslararası koalisyonun parçası olduğunu savundu. Baerbock, “Bu nedenle Suriye’deki tüm grupların sürece dahil edilmesi kendi ulusal güvenlik çıkarlarımız gereğidir” ifadesini kullandı.

Hakan Fidan: Erbil ile Bağdat arasında boru hattı... | Rudaw.net

"2.5 ÜLKEYLE SORUNLUYUZ"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, daha önce bir canlı yayında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, terör örgütü YPG konusunda ABD, İngiltere ve Fransa’yı kastederek “2,5 aktif üye var YPG konusunda problemli olduğumuz” demişti. Fidan, söz konusu ülkelerin YPG’ye karşı tutum ve davranışlarını değerlendirirken, “Amerikalılara ve İngilizlere hep şunu söylüyoruz; sizin terörle mücadele hassasiyetinizin çok daha fazlasını biz PKK ile mücadelede taşıyoruz. Bu tehdit kendi kendini kaldırana veya başka şekilde kaldırılana kadar devam edeceğiz. Belli bir anlayış düzeyine ulaştığımızı düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

 

Avatar
Zehra EVCİL