Yandex Metrica

Bakan Dönmez'den açıklama! 'Doğu Akdeniz gazı' müjdesi

Bakan Dönmez'den açıklama! 'Doğu Akdeniz gazı' müjdesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Doğu Akdeniz gazıyla ilgili yeni bilgileri açıkladı. Dönmez, ilerleyen günlerde Doğu Akdeniz gazıyla ilgili yeni atılımlar olabileceğinin müjdesini verdi.

Gündem

23.01.2024, 19:23

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, küresel salgın süreciyle birlikte ortaya çıkan enerji darboğazı, serbest piyasa dinamiklerinin korunması adına paydaşların ne denli önemli olduğunu bir kere daha gösterdi” dedi.

Son yıllarda enerji piyasası arz sıkıntısı ve maliyet artışlarıyla büyük bir mücadele içerisinde olduğuna dikkati çeken Dönmez, “Bu durum tabii ki manipülatif fiyat hareketleriyle birleşince son dönemde enerji fiyatlarında çok hızlı bir yükselişe neden oldu. Elektrik ve doğal gaz piyasalarında 5 kata varan astronomik rakamlar ortaya çıktı” dedi.

Dönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Türkiye’nin Pazar büyüklüğü açısından Akdeniz, Karadeniz, Balkanlar ve Ortadoğu’nun en büyük pazarlar olma yolunda ilerlediğine işaret eden Bakan Dönmez, “Her yıl kendini geliştiren, kendini aşan, bir sonraki noktayı kendisine yeni hedef olarak belirleyen bir Türkiye var. Dolayısıyla Türk enerji ürünlerinin gelecekteki olabilecek boyutunu ve bu piyasanın büyüme trendini hayal edebileceğinize inanıyorum. Benzin, dizel, hidrojen, doğal gaz, yeşil ürünler, sertifikalar kısacası enerjinin her alanındaki büyüme trendimize güvenimiz tam. Önümüzdeki yıllarda EPİAŞ'ın pazar büyüklüğünü ve bunun ürünlerindeki yansımalarını göreceksiniz. Türkiye, potansiyeli olan bir ülkeden ziyade, büyüme hikâyesi olan bir ülke. Bir ülkenin potansiyeli var demek, o ülkenin yolun başında olduğunu gösterir. Türkiye, güçlü enerji altyapısı ve uluslararası projelerdeki istikrarlı ve güvenilir ortaklığı sayesinde Avrupa’nın enerji arz güvenliğinin sağlanmasına da önemli katkılarda sunuyor” dedi.

2024 Bayram namazı saat kaçta kılınacak? Türkiye'de il il bayram namazı saatleri! İstanbul, Adıyaman, Bursa, Ankara... 2024 Bayram namazı saat kaçta kılınacak? Türkiye'de il il bayram... Haberi Görüntüle

“AVRUPA’YA ELEKTRİK TRANSFERİNİ YAPABİLECEĞİZ”

Türkiye bulunduğu coğrafyada en yüksek kurulu güce sahip olduğuna dikkati çeken Dönmez, “Türkiye, komşularıyla bu ilişkiyi, bu ticareti gayet sağlıklı bir şekilde yürütmektedir. Türkiye, Avrupa’nın en ucunda yer alan bir ülke olması hasabiyle, Bizim doğudaki komşu ülkelerle de elektrik ticaretimiz var. Gürcistan, Irak, savaştan önce Suriye ve geçmişte yine İran ile elektrik ticaretimiz vardı. Şimdi bu halkaya Azerbaycan’da eklendi. Gürcistan üzerinden Türkiye’ye belki Avrupa’ya elektrik transferini yapabileceğiz. Belki önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz gazının da Türkiye üzerinden pazarlara ulaşmasıyla alakalı yeni adımlar atılabilir. Doğal gaz tarafına baktığımızda orada da devreye aldığımız uluslararası projelerin ne denli hayati olduğu ortaya çıktı. Önümüzdeki yıl kullanıma başlayacağımız Karadeniz gazı, Saros Körfezi’nde inşası devam eden FSRU tesisimiz ve doğal gaz depolama tesislerimizin kapasite arttırma çalışmalarıyla, arz güvenliğimiz çok daha iyi bir noktaya gelecek. Sahip olduğumuz bu alt yapı ve kaynaklarla, ülkemiz yakın gelecekte Avrupa için referans fiyatın oluşabileceği bir ticaret merkezi konumuna gelecek. Çalışmalarımızı bu vizyon doğrultusunda sürdürüyoruz” dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading