Yandex Metrica
SON DAKİKA
Bakan Çavuşoğlu: Stocholm'de görüşme olacak, mutabakat zaptı tekrar masaya yatırılacak

Bakan Çavuşoğlu: Stocholm'de görüşme olacak, mutabakat zaptı tekrar masaya yatırılacak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bakanlığın bütçe sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin kritik açıklamalarda bulunurken, Mısır ile normalleşme sürecinin ağırdan alındığını ifade etti. Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç beyannamesinde Türkiye'nin kınanmasına da değinen Çavuşoğlu Tahıl Koridoru Anlaşması'nda koordinasyonun devam ettiğini vurguladı

Gündem

23.01.2024, 20:02

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Selçuk Bayraktar duyurdu! Bayraktar TB3'ten bir başarı daha! 2.Prototip İlk... Haberi Görüntüle

'MUTABAKAT ZAPTI TEKRAR MASAYA YATIRILACAK'

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine ilşkin açıklama yapan Çavuşoğlu, ''Gelecekte atılacak adımların belirlenmesi konusunda bugün yapılacak toplantının kritik olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilşkin de açıklama yapan Çavuşoğlu, şunları aktardı:

Bugünkü toplantı somut adımların atılması bakımından kritik bir toplantı olacak. İsveç Hükümeti zaten tüm açıklamaları ile bu yönde adım atacağını söylüyor. Daha önce Üçlü Muhtıranın uygulanmasını takip için kurulan Daimi Ortak Mekanizmanın ilk toplantısı Helsinki'de düzenlenmişti. Şimdi de Daimi Ortak Mekanizma Stockholm'de toplanacak. Bir önceki hükümet seçim öncesinde bu toplantıyı Stockholm'de yapmaya cesaret edemedi, o yüzden Finlandiya'da olmuştu. Şimdi Stockholm'de olacak. Bu toplantıda tekrar Mutabakat Zaptı masaya yatırılacak. Bugüne kadar neler yapıldı neler yapılmadı bunlar gözden geçirilecek. Oradan da rapor gelecek. Ondan sonra tekrar bir değerlendirme olacak. Her iki ülke de bazı adımlar attılar ancak bu aşamada taahhütlerini yerine getirdiklerini söylemek zor. Gelecekte atılacak adımların belirlenmesi konusunda bugün yapılacak toplantının kritik olduğunu değerlendiriyoruz.

Ömer Kerkez kimdir? Yargıtay Başkanı kim oldu? Ömer Kerkez nereli? Haberi Görüntüle

'HIZLI DEĞİL AMA BİZDEN KAYNAKLANMIYOR'

Mısır ile normalleşme sürecine de değinen Çavuşoğlu, ''Her seferinde söylüyoruz; Mısır ile normalleşme süreci bizim istediğimiz düzeyde hızlı değil ama bu bizden kaynaklanmıyor.'' dedi.

23 Mart Erdoğan Ankara mitingine kaç kişi katıldı? AK Parti-Cumhurbaşkanı... Haberi Görüntüle

RUSYA'NIN TAHIL VE GÜBRE İHRACATININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER TAM OLARAK KALKMADI'

Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilşkin değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu şunları söyledi:

Çok yoğun bir temas trafiği var dikkat ederseniz. Rusya anlaşmaya döndükten sonra da yoğun bir telefon trafiğimiz oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız, Putin, Zelenski ve BM Genel Sekreteri Guterres'le görüştü. Ben de yine BM Genel Sekreteri Guterres, ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile telefonla görüştüm. Ayrıca NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile de görüştüm. Keza, Hollanda Dışişleri Bakanı'yla da bir görüşme yaptım. Hollanda özellikle gübre ihracatında önemli bir ülke. Bu arada BM Genel Sekreteri'nin de bazı temasları var. Genel Sekreter, Rus tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kalkması için görüşmelerde bulunuyor. Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatının önündeki engeller tam olarak kalkmadı. Rusya'nın beklentilerinin karşılanması yönünde hangi adımlar atılacak, onları değerlendiriyoruz, çalışmaları koordine ediyoruz.

Türkiye yasta CHP kutlamada! 12 şehidimizden utanmadan göbek attılar! CHP'li... Haberi Görüntüle

'TEKRAR BİR ANLAŞMAYA GEREK YOK'

İstanbul'da tekrar bir anlaşma imzalanması gerekiyor mu sorusuna da cevap veren Çavuşoğlu, '' İstanbul Anlaşması'nın süresi dört ay. Taraflarca itiraz gelmemesi halinde anlaşmanın süresi uzayacak. Tekrar bir anlaşmaya gerek yok. Rus gübresinin ihracatı, varılan mutabakatın bir parçası. Rusların bu taleplerinin karşılanmadığına ilişkin bazı endişeleri var. Şimdi bu tereddütleri ortadan kaldırmak için diplomasi işliyor.'' dedi. 

SİVAS SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Sivas Belediye Başkanlığı... Haberi Görüntüle

'BUNA KARŞILIK VERECEĞİZ'

Yunanistan'ın Orta Makedonya Bölge Başkanı Tzitzikostas'ın Türkiye girmeden geri dönmesine ilşkin görüşleri sorulması üzerine cevap veren Çavuşoğlu, şunları aktardı:

Burada kastın olmadığı açık. Teknik bir sorundan dolayı Yunan vatandaşının ülkemize girişi gecikti. Bu teknik sorunun giderilmesinin ardından Yunan vatandaşının ülkemize girişine izin verildi
İzmir'deki olayla bunun bir bağlantısı yok. Ancak Yunanistan'ın bilerek uyguladığı bazı yasaklar var. Biz de bu konuya ilişkin olarak Yunan makamlarını uyardık. Bazı yetkililerimize yönelik Yunanistan'a giriş yasağının devam etmesi halinde, buna karşılık vereceğiz.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading