Yandex Metrica

Bakan Çavuşoğlu: Ne yurt dşında ne yurt içinde Ahıskalı Türkleri yalnız bırakmayacağız

Bakan Çavuşoğlu: Ne yurt dşında ne yurt içinde Ahıskalı Türkleri yalnız bırakmayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ne yurt dışında ne yurt içinde Ahıskalı Türkleri hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını, bu konuda da Türkiye’nin tavrının net olduğunu söyledi.

Gündem

23.01.2024, 22:02

Dünya Ahıska Türkleri Birliğinin (DATÜB) "4. Olağan Genel Kurul Toplantısı", Antalya Kundu tesisler bölgesinde bulunan bir otelde gerçekleştirildi.

Açılışa çevrim içi olarak bağlanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dünya Ahıska Türkleriyle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade ederek davet için Genel Başkan Ziyatdin İsmihanoğlu Kassanov'a teşekkür etti.

Bugün tekrar başkanlığa seçilen Kassanov'u ve yeni yönetimi tebrik eden Bakan Çavuşoğlu, DATÜB çatısı altında bugüne kadar hizmet veren kişilere de teşekkürlerini iletti.

Rönesans (RGYAS) ne zaman, hangi tarihte işlem görecek? Rönesans (RGYAS) ne zaman, hangi tarihte işlem görecek? Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE HER ZAMAN AHISKALI TÜRKLERİNİN YANINDADIR"

Çavuşoğlu, 1944 yılında 100 bin Ahıska Türkü'nün kendi topraklarından koparılarak sürgün hayatın mahkum edilmesinin 20. yüzyılın en büyük acılarından biri olduğunu söyledi.

Bunun Türk milletinin yüreğinde bir yara olduğundan bahseden Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"77. yıl dönümünde sürgünde hayatını kaybeden Ahıskalı kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu acıyı bakın şair nasıl ifade etmiş, 'Harap oldu Ahıska'nın köyleri, dev yurduna döndü güzel evleri, sadık kişileri, koçak erleri, kırıldı insanları, dilleri hani? Ne yazık ki sürgün çilesi bununla da kalmadı. Göçtükleri yerlerde çatışmalardan etkilenen Ahıskalı kardeşlerimiz bazen tekrar yer değiştirmek zorunda kaldı. Gürcistan'dan Ukrayna'ya, Orta Asya'dan ABD'ye farklı bölgelerde yaklaşık 600 bin Ahıskalı soydaşımız var ama Türkiye hepsinin vatanı ve Türkiye her zaman Ahıskalı Türklerinin yanındadır. Komşumuz Gürcistan nezdinde yaptığımız girişimler sonucunda, bugün 1700 Ahıskalı kardeşimiz ana vatanına döndü."

Son dakika... DEM'li iki büyükşehir belediye hakkında inceleme: Mülkiye Müfettişleri görevlendirildi Son dakika... DEM'li iki büyükşehir belediye hakkında inceleme: Mülkiye Müfettişleri... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'NİN TAVRI NET"

Yurtdışı Türkler Başkanlığı ve TİKA gibi kurumların DATÜB ile birlikte Gürcistan'a dönüş yapanları desteklediğini dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye'de yaşayan yaklaşık 100 bin kişiye vatandaşlık ve uzun dönem ikamet izni verildi. Özellikle Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye yerleşen kardeşlerimizin ikamet, çalışma izni, vatandaşlık gibi beklentilerini hep birlikte çözüme kavuşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, 3 bine yakın Ahıskalının Türklerin Anadolu'daki ilk yurtlarından biri olan Bitlis'in Ahlat ve Erzincan'ın Üzümlü ilçelerine yerleştirildiğini kaydetti.

İstihdam dahil tüm ihtiyaçlarının karışlanması için devletin tüm kurumlarıyla birlikte çalıştıklarını söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin tavrının net olduğunu, ne yurt dışında ne yurt içinde Ahıskalı Türklerin hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarının altını çizdi.

Ümit Özat hangi partinin başdanışmanı oldu? Ümit Özat siyasete mi girdi? Ümit Özat hangi partinin başdanışmanı oldu? Ümit Özat siyasete mi... Haberi Görüntüle

"TÜRKLÜĞÜNÜ HİÇBİR ZAMAN UNUTMADILAR"

Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'da yaşayan Ahıskalılara salgınla mücadelede tıbbi malzeme desteği verdiklerini de anımsatan Çavuşoğlu, "Ahıska Türklerinin bulundukları ülkelerde örgütlenmeleri, kimliklerini, dinlerini, dillerini, kültürlerini korumaları çok önemli. Ne mutlu ki Ahıskalı kardeşlerimiz tüm zorluklara rağmen göçlere rağmen öz benliklerini korudular. Dilini, dinini korudular, Türklüğünü hiçbir zaman unutmadılar" diye konuştu.

Türkiye’nin gerekli desteği vermeyi sürdüreceğini söyleyen Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullanarak konuşmasını sonlandırdı:

"Bir diğer önemli husus soydaşlar arasındaki birlik ve beraberlik ruhunun korunması. Hepimizin günlük hayatta farklı görüşlerimiz, hayatlarımız olabilir ama söz konusu Ahıska Türkleriyse ve onların haklarıysa bu birliğimizi, beraberliğimizi sadece korumakla yetinmeyip bunu çok daha güçlendirelim. DATÜB'ün çalışmalarını takdir ediyoruz. Kurulda 9 ülkeden gelen kardeşlerimiz var. Antalya'da da çok sayıda yaşayan Ahıska Türklerimiz var. Fiziken kendi şehrimde gerçekleştirilen olağan kurulda kucaklaşmak isterdim ancak toplantılarım için katılamadım."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading