Yandex Metrica

Bakan Çavuşoğlu Lavrov'la görüştü: Zelenski-Putin görüşmesine ev sahipliği yaparız

Bakan Çavuşoğlu Lavrov'la görüştü: Zelenski-Putin görüşmesine ev sahipliği yaparız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, olası bir Putin-Zelenski görüşmesi için Türkiye'nin ev sahibi olabileceğini belirterek, 'Daha önce Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz.' ifadelerine yer verdi.

Gündem

23.01.2024, 18:59

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısında konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski arasında bir görüşme olacak mı? sorusuna 'Daha önce Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz.' ifadelerini kullandı. 

Lavrov'un konuşmasından öne çıkanlar; 

Ankara pragmatik bir çizgiyi izliyor yaklaşımı son derece dengeli. Uluslararası gündemin diğer meseleleri ile görüştük, Suriye, Libya, Dağlık Karabağ gibi konuları görüştük.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar; 

Ukrayna'da tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. Ukrayna'da binlerce sivil hayatını kaybetti, bu gidişata son verilmesi lazım. Savaşların kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz. 

Liderlerimiz arasındaki saygı ve güvene dayalı bir ilişki vardır. Biz dostuz ve birbirimize doğruları söylemek zorundayız. Diplomasiye olan inancımızı kaybetmedik. 

Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz ve olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz. Antalya'da Sayın Lavrov ve Sayın Kuleba ile bir araya gelmiştik. Coğrafyamızda istikrarsızlık yaratan pek çok sorun mevcut. Bu tehlikeli gidişatı durdurmaz için çağrılarımızı tekrarladık. 

Son dakika: Kaş açıklarında yürekleri ağza getiren deprem! AFAD detayları paylaştı Son dakika: Kaş açıklarında yürekleri ağza getiren deprem! AFAD detayları... Haberi Görüntüle

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ 

Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile telefonla görüşmesi mümkün.

Özellikle Savunma Bakanlarımız temas halideler... Mariupol'deki vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde çıkarılması için çalışmalarımız sürüyor. Bunun için acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Bu bölgede yaşayan insanlar için ayrım gözetmeden yardım gönderilmesi gerekiyor. 

Diğer taraftan önce insani ateşken sonra ise kalıcı ateşkes için görüşlerimizi iki taraf ile paylaşıyoruz. Bu süreçte Rusya ve Ukrayna'nın bize güveni olmasaydı bu çabalarımızı gerçekleştiremezdik.

Son dakika: AFAD duyurdu: Tokat'ta korkutan deprem! Son dakika: AFAD duyurdu: Tokat'ta korkutan deprem! Haberi Görüntüle

ZELENSKİ-PUTİN GÖRÜŞMESİ 

Çavuşoğlu ve Lavrov, Zelenski ile Putin arasında bir görüşme olup olmayacağına dair soruya şu cevabı verdiler: 

Lavrov: Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası, böyle bir görüşmenin yapılması için herhangi bir engel görmüyoruz. Bir takım mutabakat sağlamalı... Şimdi Belarus'ta videokonferans yoluyla görüşmekteyiz. Ukrayna görüşme için görüşme konseptine kaçıyor. Biraz göstermelik tarzda haber verecek. Şu anan kadar MİNSK anlaşmalarını reddettiler. 2019 senesinin aralık ayında bir toplantımız oldu. Vaatlerini yerine getireceklerini söylediler. Şimdi bunun dersini aldık şimdi somut bazda hedefe dönük görüşmeler yapmayı tercih ediyoruz.

Çavuşoğlu: Liderler düzeyinde verilen kararlar da var.. Daha önce Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan şu anda toplantının yeri değil. Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakerelere başlamasıdır. Biz savaş başlamadan önce de bu çabalarımızı sürdürdük. Liderler düzeyinde bir görüşme olursa biz buna memnuniyetle ev sahibi oluruz...

Umarım bizim düzeyimizde bir toplantıya gerek kalmaz. Değer verdiğim iki mevkidaşımı bir araya getirmekten memnuniyet duydum. İkisine de teşekkür ederim. İki lider kalıcı bir ateşkes için bir araya gelir. Sayın Putin'i ağırlamaktan memnuniyet duyarız...

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading