Yandex Metrica

BAE Veliaht Prensi Zayed, Ankara'ya 10 milyar dolarlık anlaşma için geliyor

BAE Veliaht Prensi Zayed, Ankara'ya 10 milyar dolarlık anlaşma için geliyor

Türkiye ile bilek güreşinden vazgeçme sinyali veren BAE Veliaht Prensi Zayed'in yarın Ankara'da olması bekleniyor. Zayed'in çantasında 10 milyar doları aşkın yatırım paketi var.

Gündem

23.01.2024, 18:20

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkiler Veliaht Prens Muhammed bin Zayed'in yarınki Ankara ziyaretiyle yeni bir boyut kazanacak. Bölgesel denklemde Ankara ile sürdürdüğü bilek güreşinden vazgeçme sinyali veren Zayed, heybesinde 10 milyar doları aşkın yatırım paketiyle Beştepe'nin kapısını çalacak. Zayed'in yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmesi bekleniyor. 

15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması için Filistin asıllı terörist Muhammed Dahlan kanalıyla FETÖ'ye 3 milyar dolar para yatırdığı bilinen Zayed, yarınki ziyaretiyle şimdiye dek yaptıklarına ilişkin resmen 'özür dilemiş' olacak. BAE'nin Ankara'yla yakınlaşma çabası küresel politik arenada 'akılcı dış siyasetin kaçınılmaz sonucu' olarak okunuyor. 

İstegelsin satıldı mı? İstegelsin'i kim aldı? ŞOK İste Gelsin'i ne kadara aldı? İstegelsin satıldı mı? İstegelsin'i kim aldı? ŞOK İste Gelsin'i ne... Haberi Görüntüle

BİLEK GÜREŞİ ÇOK MALİYETLİ

Suriye, Yemen, Libya, Afrika Boynuzu, Mısır ve Tunus'ta Türkiye ile yoğun bir nüfuz mücadelesi veren Abu Dabi yönetimi, Erdoğan'la bilek güreşinin sürdürülebilir olmadığını ve giderek daha da maliyetli hale geldiğini görerek bu adımı attı. 

Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, geçtiğimiz günlerde BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ile bir görüşme gerçekleştirmişti. 

Prens Zayed'in ilk etapta 10 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım niyetinde olduğu, daha önce diplomatik kaynaklar tarafından dile getirilmiş, BAE merkezli yatırım fonlarının özellikle lojistik, sağlık, finans, havacılık ve savunma sektörlerinde satın alabilecekleri şirketlere dair araştırma yaptığı haberleri medyaya yansımıştı. Bir süre önce BAE kaynakları, 686 milyar dolar değerindeki yatırım fonu ADIA ile 110 milyar dolarlık kaynağa sahip ADQ'nun Türkiye'de sağlık ve finans-bilişim sektörlerine girmek istediğini bildirmişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile BAE Veliahd Prensi Muhammed bin Zayed arasında yarın gerçekleşmesi öngörülen buluşmada iki ülke arasındaki işbirliği konuları masaya yatırılacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye ziyaret: Eski büyükelçi John Bass Ankara'ya geliyor ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Türkiye'ye ziyaret: Eski büyükelçi John Bass Ankara'ya... Haberi Görüntüle

BÖLGESEL YANSIMALARI OLACAK MI?

Erdoğan-Zayed temasının, finansal konulardan da öte, bölgesel meselelelerde bazı kırılmaları da beraberinde getirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Erdoğan ile Zayed geçtiğimiz ağustos ayında bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, görüşmeye dair bilgi veren BAE'nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, "BAE yeni dönemde köprüler kurmak, ortak noktaları artırmak ve dostlarla, kardeşlerle birlikte çalışmak için çaba gösteriyor" demişti. 

Suriye'de hem Esed hem de PKK/YPG'ye, Mısır'da Muhammed Mursi'ye Sisi yönetimine, Libya'da darbeci Hafter güçlerine destek veren BAE'nin bu konulara ilişkin Ankara'ya nasıl bir projeksiyon sunacağı şimdilik büyük bir soru işareti. Zayed Türkiye'yi en son 28 Şubat 2012'de ziyaret etmişti.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading