Yandex Metrica

Ayasofya özgürlüğüne kavuşalı 1 yıl oldu

Ayasofya özgürlüğüne kavuşalı 1 yıl oldu

İstanbul’un fethinin sembolü Ayasofya'nın özgürlüğe kavuşmasının yıl dönümü. Danıştay’ın Ayasofya’yı müze statüsünden kurtarıp 86 yıl sonra camiye dönüştüren tarihi kararının üzerinden 1 yıl geçti. Ayasofya’nın sürgünü bitti ama bu dönüşümü ‘felaket’ olarak niteleyenler hala aramızda.

Gündem

23.01.2024, 17:38

Bakanlar Kurulu kararı ile 86 yıl önce müzeye dönüştürülen Ayasofya, Temmuz 2020'de yeniden özgür oldu. Danıştay, Ayasofya'ya müze statüsü verilmesini öngören 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.  Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ibadete açılmak üzere Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine yönelik kararnameyi imzaladı.

İLK İTİRAZ YUNAN'DAN GELMİŞTİ

Ayasofya'nın yeniden cami haline getirilmesi kararı, uluslararası basında büyük yankı buldu. Yunanistan, alınan kararı politik ve provokatif olarak adlandırırken, Avrupa Birliği "üzünti verici" olarak değerlendirdi. Karara tepki gösteren bir diğer ülke de ABD olmuştu. Dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, "Ayasofya'nın statüsünü değiştirme kararı hayal kırıklığı." dedi.

İÇİMİZDEKİ YABANCILARDAN İTİRAZ GECİKMEDİ

Tüm Türkiye kararı heyecanla karşılarken, muhalefet partilerinden de yurt dışına benzer tepkiler geldi. CHP, İyi Parti ve HDP aynı noktada buluşarak Ayasofya'nın camiye dönüştürülme kararına karşı çıktı. CHP'li İbrahim Kabaoğlu, Ayasofya'nın müze olarak kalması gerektiğini, hatta Sultanahmet Canii'nin de müzeye dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

SÖZCÜ'DEN YUNAN BASINI TAKLİDİ

Sözcü Gazetesi ise kararın ardından skandal bir manşet attı. 2020 yılını 'felaket yılı' olarak tanımlayan gazete, birçok afeti sıraladığı manşette Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini felaketler arasında gösterdi.

'BÖYLE BİR İHTİYAÇ YOK'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Yunanistan'da düzenlenen bir programda Ayasofya hakkında kendisine sorulan soruya "Ayasofya'nın ibadete açılması gibi bir ihtiyaç yok." yanıtını verdi.

İsmail Ağa'nın başına kim geçecek? Mahmut Ustaosmanoğlu'nun vasiyeti ne? İsmail Ağa'nın başına kim geçecek? Mahmut Ustaosmanoğlu'nun vasiyeti ne? Haberi Görüntüle

AYASOFYA'NIN PRANGALARINDAN KURTULUŞUNUN 1. YILI

Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin yıldönümü nedeniyle Twitter hesabından paylaşımda bulundu. Kabaktepe, "Tarihe atılmış bir imza, öze dönüşün en büyük adımı; Fethin sembolü Ayasofya'nın prangalarından kurtuluşu mübarek olsun. Kubbelerinden Ezan-ı Muhammedi eksik olmasın." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading