Yandex Metrica

Avusturya'dan skandal karar: Alevilik bağımsız bir din oldu!

Avusturya'dan skandal karar: Alevilik bağımsız bir din oldu!

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu'nun yoğun çabası sonuç verdi. Viyana, Aleviliği İslam inancının parçası değil ayrı bir din olarak gördüğünü ilan etti. Avrupalı bazı Alevi gruplar bundan böyle yollarına, İslam Halifesi Hz. Ali olmadan devam edecek.

Gündem

28.03.2024, 00:54

Avrupa'nın Aleviler üzerinden uygulamaya koyduğu 'Alisiz Alevilik' projesi farklı bir aşamaya girdi. Avusturya devleti, bu ülkedeki Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABK) başvurusu üzerine Aleviliğin 'bağımsız bir din' olarak tanındığını ilan etti. Daha önce İslam dininin bir kolu olarak görülen ve bu ülkede İslam Yasası hükümlerine tâbî tutulan Alevilik, bundan böyle farklı bir din olarak kabul edilecek ve kendine mahsus kanunla yönetilecek. 

Kendilerini İslam'a ait görmeyen AABK üyeleri kararı sevinçle karşıladı. CHP ve HDP tarafından desteklenen oluşum bundan böyle yoluna, İslam Halifesi Hz. Ali olmadan devam edecek. 

Duygu Nebioğlu'nun ablasının babası kim? Uğur Dündar'dan flaş açıklama geldi! Duygu Nebioğlu'nun ablasının babası kim? Uğur Dündar'dan flaş açıklama geldi! Haberi Görüntüle

'10 YILDIR BUNUN İÇİN UĞRAŞTIK'

Özgür Türak

Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Özgür Türak, Avrupa'daki Alevi kurumlarının Diyanet tarafından İslam Aleviliği içerisine çekilmeye çalışıldığını iddia etmiş ve "Federasyonumuz kendisini İslam Aleviliği altında tanınan bir inanç olarak görmüyor. Aksine, Aleviliğin kendine özgü bir inanç olarak tanınması için 10 yıldan fazla süredir mücadele veriyor" demişti. 

Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma imzalanacak! Bakan Fidan duyurdu: Türkiye ve Irak arasında 20'den fazla anlaşma... Haberi Görüntüle

'İSLAM KIRINTILARINDAN KURTULDUK'

AABF'nin 10 yılı aşan çabası sonuç verdi ve ilk bir Avrupa ülkesi, Aleviliği resmen bağımsız bir din olarak tanıdığını ilan etti. Sözkonusu 'müjdeyi' kamuoyuna duyuran AABF Onursal Başkanı Mehmet Ali Çankaya, "Biz İslam Yasasına teslim olmadık. Avusturya'nın Alevileri bölmesine göz yummadık. Devletlerin bizleri paramparça etmesine direndik ve 'biz asla ve asla İslam Yasasına girmeyeceğiz' dedik. Avrupa'da Aleviler Alevi Yasası ile tanınmalı" dedi. 

Avusturya'daki sürecin kendilerinin direnişi sonucu gerçekleştiğini belirten Çankaya, "Avusturya hükümeti dün sabah bizi arayarak kararı bildirdi. Dünya Alevilerine hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Bundan sonra artık kendine özgü Aleviliği göreceğiz. İslam kırıntılarından kurtulacak bir Alevi hareketinin öncülüğünü yaptığımızdan dolayı gururluyuz" diye konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading