Yandex Metrica

Ankara-Şam hattı kesildi! O görüşme hiçbir zaman olmayacak: Esed İran'ı dinledi masadan kalktı

Moskova zorlamasıyla başlayan Ankara-Şam temasları İran'ın şantajlarıyla çıkmaza girdi. Gelişmeler Erdoğan ile Esed arasında bir görüşmenin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğini ve Ankara'nın önünde askerî harekâttan başka bir seçeneğin olmadığını gösteriyor.

Gündem

23.01.2024, 20:19

Ankara ile Şam arasındaki normalleşme süreci çıkmaza girdi. Taraflar arasında yapılacak Dışişleri Bakanları zirvesi büyük ihtimalle gerçekleşmeyecek. Bunda Tahran'ın rolü önemli ölçüde etkili oldu.

İran Dışişleri Bakanı Emir Hasan Abdullahiyan, Ankara ziyareti öncesi gittiği Şam'da Beşşar Esed'e 'Türk askerinin ülkeden tamamen çekilmesi gerektiğini söylemesini' dikte etti. Abdullahiyan'ın mevkidaşı Faysal Mikdad ise kameraların karşısına geçerek "İşgal kaldırılmadan ve askerlerin hepsi çekilmeden Türkiye ile normal ilişkilere dönmekten bahsetmek mümkün değil" dedi. 

Emir Hasan Abdullahiyan ve Beşşar Esed

Açıklamada Mikdad, 'Esed ile Türk liderliği arasındaki görüşme ihtimali' şeklinde bir ifade kullanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adını bile anmamayı tercih etti. Buna ek olarak Suriye rejim lideri Beşşar Esed, iki ülke arasındaki çözümün ancak 'topraklarındaki işgalin sonlanması' ve 'terörizme desteğin kesilmesi' ile mümkün olabileceğinden bahsetti. 

Yani rejim, hem Türk askerlerinin Suriye'den tamamen çekilmesini hem de 'terörist' olarak nitelediği muhaliflere Türkiye'nin desteğini tamamen çekmesini istiyor. Pratikte böyle bir şey mümkün görünmediği için Ankara-Şam arasındaki normalleşme denemesinin beklenenden daha erken noktalanmasına artık kesin gözüyle bakılıyor.

Katy Perry'e canlı yayında ne oldu? Katy Perry canlı yayında elbisesi mi koptu? Katy Perry'e canlı yayında ne oldu? Katy Perry canlı yayında... Haberi Görüntüle

MOSKOVA'NIN ÇABASI İRAN ENGELİNE TAKILDI

Erdoğan ile Esed'i buluşturarak iki ülke arasında normalleşme sürecinin başlamasında ısrar eden Moskova'nın çabaları, İran'ın devreye girmesiyle tamamen kadük kaldı. Çünkü İran, Esed rejimine bir yandan 'Türk askeri çekilsin' dayatmasını dikte ederken aynı zamanda rejimin yumuşama ihtimaline karşı petrol kartını masaya sürdü. 

Ülkenin petrol kaynaklarının yüzde 90'ından fazlası ABD-PKK/YPG işgalinde olmasından ötürü akaryakıt kriziyle boğuşan Esed rejimi, uzun süredir İran'ın gönderdiği petrole muhtaç durumda. İran, Suriye'ye ayda 2 milyon varil petrol yolluyor ve bu yakıt, rejimin hayati ihtiyaçlarını karşılamasına yardım ediyor. Tahran şimdiye dek petrolün varilini Şam'a piyasanın yarı fiyatına, 30 dolardan ve esnek ödeme sistemiyle satıyordu.

İran Dışişleri Bakanı'nın son ziyaretinde durum değişti. Tahran, Esed'e şu mesajı verdi: "Petrolün varil fiyatı artık 70 dolar. Peşin ödeme yapılmadıkça size petrol göndermeyeceğiz."

Bor zararlı mı, tüketirsek ne olur? Bor nedir? Bor zararlı mı, tüketirsek ne olur? Bor nedir? Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE BAŞKA SEÇENEK KALMADI

Yakıt konusunda İran'a muhtaç durumda bulunan Esed'e bu şantajın 'Türkiye ile yakınlaşma ihtimalini önlemek' için yapıldığına kesin gözüyle bakılıyor.

Son gelişmeler Ankara'nın eline askeri operasyon için bir koz sağlamış durumda. Erdoğan ile Esed'i buluşturmak isteyen Putin'e artık şu mesaj daha rahat verilecek: "Türkiye işbirliği için elinden geleni yaptı. Ama artık askeri harekâttan başka seçenek kalmadı." 

Artık olası Erdoğan-Esed teması bir yana, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriyeli mevkidaşının görüşmesinin bile imkansıza yakın olduğu belirtiliyor. 

Yakıt olmadığı için Suriye'nin rejim kontrolündeki bölgelerinde fırınlar haftada ancak bir kez ekmek üretebiliyor. Bu durum fırınların önünde uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading