Yandex Metrica
SON DAKİKA
Altılı Masa'nın tek vaadi kriz: İki senaryoda da ayaklanma bekleniyor

Altılı Masa'nın tek vaadi kriz: İki senaryoda da ayaklanma bekleniyor

Cumhurbaşkanı adayı seçimi konusunda aylardır kriz yaşayan Altılı Masa, iktidara gelmeleri halinde 7 cumhurbaşkanı yardımcılı bir sistem uygulayacaklarını söylerken uzmanlar ise Masa'nın her halükarda kriz vadettiğini söylüyor. Her iki senaryoya göre de Masa'da ayaklanma çıkacak.

Gündem

07.02.2024, 13:43

Altılı Masa iktidara geçmeleri halinde 7 cumhurbaşkanı yardımcılı bir düzen oluşturacaklarını belirtirken uzmanlar ise koalisyonun tek vaadinin kaos olduğuna dikkat çekiyor. Gazeteci Ceyhun Bozkurt ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Emrah Beirş, Altılı Masa ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Koalisyonun iktidara geçmesi halinde İmamoğlu ve Yavaş'ın başkan yardımcısı yapılması küçük ortakları ayaklandıracak, yapılmaması ise hem İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i hem de iki başkanı ayaklandıracak.

İki isim AHaber'e konuşurken Prof. Dr. Emrah Beriş şu ifadeleri kullandı:

Elektrikli İtalyan Fiat Topolino Türkiye piyasasın! İşte şirin Topolino'nun satış... Haberi Görüntüle

'7 YARDIMCILI SİSTEM OLMAYACAK BİR DURUM'

"Bu 7 yardımcılı sistem olmayacak bir durum. Bir formülle sayın Akşener masadan kalktıktan sonra masaya tekrar oturması için çabalandı. Oldukça zorlama ve hali hazırdaki hem de fiili gerçekliğe uygun düşmeyen bir yaklaşım ile bu yapıldı. Hiçbir şekilde bu iki Büyükşehir belediye başkanı görevini bırakmak istemeyecektir.

Terör örgütüne BOZDOĞAN darbesi: 3 ilde 94 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

YAVAŞ VE İMAMOĞLU İÇİN TEHLİKELİ MADDE

Dikkat çeken başka bir nokta daha var. Dikkat ederseniz son madde meselesi var. İsimleri geçmiyor. "İki belediye başkanı" diyor. Yani yapılacak mahalli seçimlerden sonra her ikisi de aday gösterilmez ve dolayısıyla da seçilmezse yardımcı olarak da atanamazlar. Çünkü maddelerde böyle bir ifade yok. İsimleri yok. Dolayısıyla seçilmezlerse zaten taahhüt edilen durum da ortadan kalkmış oluyor.

Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediye başkanı ifadesi kullanılıyor metinlerde Mansur Yavaş onun içindir. Burada sayın Kılıçdaroğlu'nun Akşener'i ikna etmek için bir ara formül bulduğunu söyleyebiliriz. "Uygun gördüğü" ifadesi de son derece muğlak bir ifade zaten."

2024 MUĞLA-MARMARİS SEÇİM SONUÇLARI | 31 Mart 2024 Muğla-Marmaris'te hangi... Haberi Görüntüle

'MASA İÇİN KRİZİN HABERCİSİ'

Gazeteci Ceyhun Bozkurt ise şöyle konuştu:

"Bu 1+7'li sistem kesinlikle yeni bir krizin habercisidir. Öyle ki aynı zamanda CHP ile İYİ Parti arasında değil tüm masa için yeni bir krizin habercisidir. Mesela diğer partilerin düşüncesi ile Kılıçdaroğlu'nun düşündüğü arasında farklılıklar var ki bu yeni atama ile bir krize dönüşecek.

Örneğin Ahmet Davutoğlu'nun son yaptığı açıklama var diyor ki "Biz 6 tane genel başkan olarak oturduk" diyor. Yani "iki belediye başkanı da değerlidir ama yani bizimle aynı statüde olmaz" diyor.

Sandık görevlisi (seçim görevlileri) kaç para alacak 2024? Seçim görevlileri... Haberi Görüntüle

'ADAY GÖSTERİLMEZLERSE MASA'YA NASIL YANSIYACAK?'

İki başkan olarak ifade ediliyor ve "Uygun görüldüğü zaman uygun görülen görevlerle getirilir" deniyor. 2024 Mart'ta ne olacak mesela? Aday gösterecekler mi? Gösterilmezlerse yani kazanırsa Kemal Kılıçdaroğlu bu krizin ülkeye nasıl yansıması olur? Masaya nasıl yansıması olur? Orada her türlü bir muğlaklık var.

2024 TOKİ KAHRAMANMARAŞ DEPREM KONUTLARI KURA ÇEKİLİŞ SONUÇLARI - TOKİ... Haberi Görüntüle

'7 KİŞİYİ NASIL TANIMLAYACAKLARI MUĞLAK'

Nasıl yapacakları 5 cumhurbaşkanı yardımcısını nasıl tanımlayacakları, diğer ikisini nasıl tanımlayacakları hepsi muğlak. Cumhurbaşkanı yardımcılığı meselesinde Cumhuriyet Halk Partisi'ne yakın gazeteciler de orada da bir kriz çıkacağını dile getiriyorlar."

Su sıcaklığı arttı, görüş mesafesi düştü! Marmara Denizi'ndeki kötü kokunun... Haberi Görüntüle

'AKŞENER O FORMÜLÜ KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI'

Meral Akşener'in İYİ Parti'den ayrıldığı dönem kendisini aday göstereceğini iddia eden ve sözleri İYİ Parti tarafından yalanlanan Hukukçu Ersan Şen ise Altılı Masa'nın 7 cumhurbaşkanı yardımcılı formülü hakkında şöyle konuştu:

"1+2 formülü zannediyorum daha geçerli bir formülmüş. Daha sonra bu içeride değişmiş. Fakat bu konuda 1+5+2 formülüyle ilgili Akşener'in kabul etmek zorunda kaldığı bir formül olmuş. Ama bazı arkadaşların hoşnut olmadığı da ortada. 1+5+2 değil de 1+2 formülü masadaymış. Neticede tanımlamanın doğru yapılması gerekiyor.

Böyle bir başkanlık konseyi gibi belki öyle düşünmüş olabilir ama bu sisteme uyar mı uymaz mı ona bir bakmak lazım. Ama daha ziyade 1+2 formülü masadaymış.

Sayın Akşener kendisinden öneri gitmediğini, bazı seçeneklerin kendisine geldiğini söyledi. 'Ben de bu seçenekler arasında 2 aday adayından bahsettim' dedi. 6 Mart'taki toplantıda sürecin 1+5+2'ye evrildiğini ifade etti."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading